19. okt. 2023 o 19:30
Miloš Audi, tasteatlas.com

10 najhorších jedál strednej Európy: Dominovali dve krajiny, zastúpenie malo aj Slovensko

placeholder
10 najhorších jedál strednej Európy.
Zdroj: facebook.com/thatguyfromnaples, facebook.com/SwiezePomyslyNaZdroweZupy

Nedávno sa na internete objavil rebríček najhorších jedál a nápojov strednej Európy, pričom v prvej desiatke skončila aj slovenská klasika. Kto sa však stal smolným víťazom?

Zaujímavosti
19. okt. 2023 o 19:30
10 najhorších jedál strednej Európy: Dominovali dve krajiny, zastúpenie malo aj Slovensko

Nedávno sa na internete objavil rebríček najhorších jedál a nápojov strednej Európy, pričom v prvej desiatke skončila aj slovenská klasika. Kto sa však stal smolným víťazom?

Na Slovensku nájdete mnohé jedlá, ktoré sa nikde inde nevyskytujú. Existujú však aj pokrmy, ktoré aj napriek svojej jedinečnosti nie sú také populárne, a vo svete sa naopak stretli s odporom. Túto teóriu potvrdil aj portál Taste Atlas, ktorý vytvoril rebríček najhorších jedál a nápojov strednej Európy, pričom sa medzi nimi objavilo aj niekoľko slovenských pokrmov. Nepriaznivou správou tiež je, že jedna naša klasika sa dostala aj do prvej desiatky.

Svetoznáme jedlá

V septembri 2023 uverejnil portál Taste Atlas ďalší zo svojich rebríčkov. Tentoraz išlo o zoznam najhorších jedál a nápojov strednej Európy, ktoré, rovnako ako pri ostatných rebríčkoch, zoraďoval podľa používateľských preferencií.

Prvej desiatke dominovali dve krajiny. Išlo o Nemecko a Poľsko, ktoré dohromady získali až šesť priečok. Úplným "víťazom" sa však stalo jedlo známe ako Handkäse, ktoré patrí medzi kulinárske špeciality miest ako Frankfurt nad Mohanom, Offenbach nad Mohanom či Darmstadt v spolkovej krajine Hesensko. Druhé miesto získala švajčiarska múčna polievka Basler Mehlsuppe s hodnotením iba 2,4 a bronzovú priečku ovládla poľská klasika Czernina, ktorá sa tradične vyrába z kačacej krvi a hydinového vývaru.

Ako dopadlo Slovensko?

Zlou správou je, že do prvej desiatky sa dostal aj slovenský pokrm. Ide o známu liptovskú salámu, ktorej jedinečná receptúra sa datuje do 70. rokov. Vyrába sa z hovädzieho a bravčového mäsa, cesnaku a zázvoru v spojení s rôznymi koreninami, akými sú čierne korenie či muškátový oriešok. Jedlo uzatvorilo prvú desiatku, pričom získalo chabé hodnotenie 2,6.

Do stovky sa však dostali aj ďalšie slovenské špeciality. Prvou z nich je obľúbená spišská borovička, ktorá sa ocitla na 43. mieste s hodnotením 3,0. Druhou pochutinou je klasika s názvom žinčica, vyrobená z ovčieho mlieka, ktorá skončila na 89. priečke s celkovým hodnotením 3,2.

Top 10 najhorších jedál a nápojov strednej Európy:

10. Liptovská saláma

9. Likér Underberg

8. Poľská jahodová polievka

7. Salceson (tlačenka)

6. Likér Korn

5. Chlebová polievka

4. Riz Casimir

3. Czernina

2. Basler Mehlsuppe

1. Handkäse

Module ITT: Najhoršie jedlá