Na Slovensku nájdete mnohé jedlá, ktoré sa nikde inde nevyskytujú. Existujú však aj pokrmy, ktoré aj napriek svojej jedinečnosti nie sú také populárne, a vo svete sa naopak stretli s odporom. Túto teóriu potvrdil aj portál Taste Atlas, ktorý vytvoril rebríček najhorších jedál a nápojov strednej Európy, pričom sa medzi nimi objavilo aj niekoľko slovenských pokrmov. Nepriaznivou správou tiež je, že jedna naša klasika sa dostala aj do prvej desiatky.
V septembri 2023 uverejnil portál Taste Atlas ďalší zo svojich rebríčkov. Tentoraz išlo o zoznam najhorších jedál a nápojov strednej Európy, ktoré, rovnako ako pri ostatných rebríčkoch, zoraďoval podľa používateľských preferencií.
Prvej desiatke dominovali dve krajiny. Išlo o Nemecko a Poľsko, ktoré dohromady získali až šesť priečok. Úplným "víťazom" sa však stalo jedlo známe ako Handkäse, ktoré patrí medzi kulinárske špeciality miest ako Frankfurt nad Mohanom, Offenbach nad Mohanom či Darmstadt v spolkovej krajine Hesensko. Druhé miesto získala švajčiarska múčna polievka Basler Mehlsuppe s hodnotením iba 2,4 a bronzovú priečku ovládla poľská klasika Czernina, ktorá sa tradične vyrába z kačacej krvi a hydinového vývaru.
Ako dopadlo Slovensko?
Zlou správou je, že do prvej desiatky sa dostal aj slovenský pokrm. Ide o známu liptovskú salámu, ktorej jedinečná receptúra sa datuje do 70. rokov. Vyrába sa z hovädzieho a bravčového mäsa, cesnaku a zázvoru v spojení s rôznymi koreninami, akými sú čierne korenie či muškátový oriešok. Jedlo uzatvorilo prvú desiatku, pričom získalo chabé hodnotenie 2,6.
Do stovky sa však dostali aj ďalšie slovenské špeciality. Prvou z nich je obľúbená spišská borovička, ktorá sa ocitla na 43. mieste s hodnotením 3,0. Druhou pochutinou je klasika s názvom žinčica, vyrobená z ovčieho mlieka, ktorá skončila na 89. priečke s celkovým hodnotením 3,2.