Príkladom je prevádzka vo Švédsku, v ktorej varí Erik a Ellinor. V minulosti boli zamestnaní v michelinskej reštaurácii, no práca ich nenapĺňala. Pred asi piatimi rokmi si tak otvorili vlastnú prevádzku s názvom Spill, čo v preklade znamená odpad. Názov je viac než výstižný, keďže kuchári pripravujú jedlá práve z odpadu, uvádza portál TvNoviny.
Tento rok otvoria druhú reštauráciu
Spolumajiteľ reštaurácie Erik Anderson uviedol, že potravinový odpad sa hromadí hlavne kvôli vyprodukovaniu veľkého množstva potravín. Aby toho nebolo málo, aj regály u dodávateľov sú plné tovaru. Potraviny preto často skončia v koši kvôli dátumu spotreby, no pritom sa ešte dajú konzumovať. Kuchári sa v kuchyni stretávajú každé ráno o siedmej, avšak nepripravujú žiadne špeciálne menu.
V prvom rade vytriedia tovar, aby zistili, či sú potraviny v dobrom stave a následne rozhodnú, či z nich niečo uvaria. Ľudia im vraj vyčítajú, že týmto spôsobom podporujú dodávateľov v tom, aby naďalej plytvali jedlom. Ak by to však nerobili, potraviny by skončili v koši.
Anderson priznal, že sa snaží byť pre zákazníkov inšpiráciou. Chce aby videli, čo všetko sa dá urobiť z jedla, ktoré by niektorí vyhodili. Problematické je hlavne mäso, pri ktorom si kuchári dávajú pozor, aby pripravili iba tie kúsky, ktoré neohrozia zdravie človeka. "Chceme urobiť zmenu, avšak nie sme žiadni politici a netušíme, ako na to. Jediná vec, ktorú vieme, je ísť príkladom," vysvetlila Ellinor.
Podnik sa nachádza v meste Malmö a zákazníci si nápad pochvaľujú. Dvojica preto plánuje tento rok otvoriť druhú reštauráciu, ktorá bude fungovať na rovnakom princípe. Ako sa tento nápad pozdáva vám?