21. dec. 2021 o 16:40
MN, afoodieworld.com

Hlava z ovce, červy, vypitvaný tuleň. Toto sú 4 najodpornejšie vianočné jedlá na svete

placeholder
Vianočné jedlá
Zdroj: instagram.com/elisahellandhansen

Kto by sa predsa netešil na Vianoce, však? Kuchyňou sa šíri vôňa kapustnice a slinky vám tečú pri pohľade na rezne, šalát či kapra. Nuž, po tom, ako sa dozviete, aké tradičné jedlá konzumujú iné kultúry, prejde vás aj ten najväčší hlad.

Zaujímavosti
21. dec. 2021 o 16:40
Hlava z ovce, červy, vypitvaný tuleň. Toto sú 4 najodpornejšie vianočné jedlá na svete

Kto by sa predsa netešil na Vianoce, však? Kuchyňou sa šíri vôňa kapustnice a slinky vám tečú pri pohľade na rezne, šalát či kapra. Nuž, po tom, ako sa dozviete, aké tradičné jedlá konzumujú iné kultúry, prejde vás aj ten najväčší hlad.

Jahňacia hlava

Smalahove, „pochúťka“, ktorú zbožňujú Nóri, pozostáva z ovčej hlavy, ktorá sa podáva so zemiakmi a šúľancami. Spôsob, akým sa jedlo pripravuje, je vskutku negustiózny, uvádza portál Afoodieworld. Hlava ovce sa rozdelí na dve časti, po rozdelení sa vyberie mozog a kúsky sa namočia na dva dni do vody.

Po namočení sa jednotlivé časti osolia, sušia a nakoniec sa údia. Následne sa jedlo varí alebo dusí a je pripravené na konzumáciu.

Vianočné vyprážané kura z KFC

Japonsko má veľmi nízku populáciu zástancov kresťanstva, preto má krajina málo vianočných tradícií. Pochúťkou pre Japoncov je vianočné vyprážané kura. Popularita tohto trendu začala rásť v 70. rokoch, keď fast-foodová spoločnosť KFC začala v Japonsku propagovať vyprážané kura ako vianočné jedlo.

V súčasnosti je posedenie pri vianočnej večeri v KFC niečím, na čo musia Japonci začať myslieť už mesiace dopredu. S odhadovaným počtom 3,6 milióna rodín, ktoré sa každoročne zúčastnia tejto „seansy“, je nevyhnutná predbežná rezervácia, ak nechcú stáť v rade niekoľko hodín.

Červy mopane

Tieto červíky sú bohaté na bielkoviny, ktoré sú premnožené najmä v období Vianoc, v oblasti Južnej Afriky. Meno dostali podľa stromu mopane, ktorý poskytuje červom dokonalé útočisko na ich „rozkvet“. Zber začína koncom novembra, čo z nich robí ideálny vianočný zdroj bielkovín.

Po zbere sa niektoré červy uchovávajú na zimu, zatiaľ čo čerstvé sa zvyčajne vyprážajú s cibuľou, paradajkami a chilli. V súčasnosti sa nejedia v rovnakej miere ako kedysi, ale existuje množstvo komunít, ktoré ich považujú za dokonalú vianočnú pochúťku.

Mattak a kiviak

Vianoce sú obdobím maškrtenia a Grónsko nie je výnimkou. Typickým jedlom je mattak a kiviak. Mattak je koža z veľrýb s vrstvou tuku, ktorá sa je surová, výnimočne sa vypraží. Kiviak je vypitvané tulenie telo, ktoré je naplnené fermentovanými vtáčikmi.

Jedlo vzniklo v dôsledku krutých podmienok na ostrove. Najčastejšie sa do tulenieho tela vložia mladé alky. Tuleň je biologická konzerva, ktorá bráni tomu, aby sa mäso z vtáčika skazilo.