Smalahove, „pochúťka“, ktorú zbožňujú Nóri, pozostáva z ovčej hlavy, ktorá sa podáva so zemiakmi a šúľancami. Spôsob, akým sa jedlo pripravuje, je vskutku negustiózny, uvádza portál Afoodieworld. Hlava ovce sa rozdelí na dve časti, po rozdelení sa vyberie mozog a kúsky sa namočia na dva dni do vody.
Po namočení sa jednotlivé časti osolia, sušia a nakoniec sa údia. Následne sa jedlo varí alebo dusí a je pripravené na konzumáciu.
PREČÍTAJTE SI TIEŽ: >>>Jedovatý had vo vianočnom stromčeku: Rodinu vystrašila bojga africká ukrytá v ozdobách<<<
Vianočné vyprážané kura z KFC
Japonsko má veľmi nízku populáciu zástancov kresťanstva, preto má krajina málo vianočných tradícií. Pochúťkou pre Japoncov je vianočné vyprážané kura. Popularita tohto trendu začala rásť v 70. rokoch, keď fast-foodová spoločnosť KFC začala v Japonsku propagovať vyprážané kura ako vianočné jedlo.
V súčasnosti je posedenie pri vianočnej večeri v KFC niečím, na čo musia Japonci začať myslieť už mesiace dopredu. S odhadovaným počtom 3,6 milióna rodín, ktoré sa každoročne zúčastnia tejto „seansy“, je nevyhnutná predbežná rezervácia, ak nechcú stáť v rade niekoľko hodín.
Červy mopane
Tieto červíky sú bohaté na bielkoviny, ktoré sú premnožené najmä v období Vianoc, v oblasti Južnej Afriky. Meno dostali podľa stromu mopane, ktorý poskytuje červom dokonalé útočisko na ich „rozkvet“. Zber začína koncom novembra, čo z nich robí ideálny vianočný zdroj bielkovín.
Po zbere sa niektoré červy uchovávajú na zimu, zatiaľ čo čerstvé sa zvyčajne vyprážajú s cibuľou, paradajkami a chilli. V súčasnosti sa nejedia v rovnakej miere ako kedysi, ale existuje množstvo komunít, ktoré ich považujú za dokonalú vianočnú pochúťku.
Mattak a kiviak
Vianoce sú obdobím maškrtenia a Grónsko nie je výnimkou. Typickým jedlom je mattak a kiviak. Mattak je koža z veľrýb s vrstvou tuku, ktorá sa je surová, výnimočne sa vypraží. Kiviak je vypitvané tulenie telo, ktoré je naplnené fermentovanými vtáčikmi.
Jedlo vzniklo v dôsledku krutých podmienok na ostrove. Najčastejšie sa do tulenieho tela vložia mladé alky. Tuleň je biologická konzerva, ktorá bráni tomu, aby sa mäso z vtáčika skazilo.
PREČÍTAJTE SI TIEŽ: >>>Roztomilý TikTok trend: zabaľte si ten najlepší darček - svojho psa<<<