23. dec. 2022 o 11:00
Miloš Audi, allhatsinteresting.com, dotyk.cz, idnes.cz

Najhorší mučiaci nástroj v dejinách ľudstva: Smrť v ňom našiel aj samotný tvorca

placeholder
Najhorší mučiaci nástroj v dejinách ľudstva.
Zdroj: facebook.com/SustenanceCovering

V antickom Grécku vzniklo zariadenie na mučenie, ktoré sa označuje za najhorší nástroj na svete. Ide o takzvaného sicílskeho býka, v ktorom zomrel aj jeho tvorca.

Zaujímavosti
23. dec. 2022 o 11:00
Najhorší mučiaci nástroj v dejinách ľudstva: Smrť v ňom našiel aj samotný tvorca

V antickom Grécku vzniklo zariadenie na mučenie, ktoré sa označuje za najhorší nástroj na svete. Ide o takzvaného sicílskeho býka, v ktorom zomrel aj jeho tvorca.

Medzi najdesivejšie mučiace nástroje nielen staroveku, ale aj všetkých dôb, patrí bronzová socha býka, ktorá slúžila ako zariadenie na upečenie ľudí zaživa. Navrhol ju Falaridos, tyran zo Sicílie, ktorý bol známy svojou nadmernou krutosťou. Ako informoval portál ATI, je ťažké overiť, či sa sicílsky býk skutočne využíval ako mučiaci nástroj, no existujú legendy, ktoré hovoria o jeho zužitkovaní.

Výtvor pre vládcu

V starovekom Grécku existovala okolo roku 560 pred Kristom prímorská kolónia s názvom Akragas, ktorú dnes poznáme ako Sicíliu. Oblasť ovládal mocný, no krutý tyran menom Falaridos, ktorý vládol bohatej metropole železnou rukou.

Podľa legendy prišiel jedného dňa za vládcom jeho dvorný sochár Perillos, ktorý mu ukázal nový výtvor. Išlo o repliku býka v lesklej mosadzi. Táto socha však nebola obyčajná, bola zvnútra dutá a postavená nad ohňom. Išlo totiž o mučiace zariadenie, do ktorého sa zmestil aj dospelý človek. Býk mal úbohú osobu upiecť zaživa, pričom okolité rúry a píšťaly zmenili krik obete na vrčanie býka. Tento prvok Perillos pridal, aby sa vládcovi zapáčil, no podľa informácií bol údajne on prvou obeťou svojho výtvoru.

Perillovo stonanie však Falaridos nevydržal, a preto mučeného nechal po nejakej chvíli z býka vytiahnuť a jeho život ukončil tým, že ho zhodil zo skaly. O niekoľko rokov neskôr bol však v soche upečený aj samotný vládca, keď ho z akragaského trónu zosadil Telemachus.

Mali ho používať aj Rimania

Pravdu o sicílskom býkovi je však ťažké overiť. Slávny básnik a filozof Cicero vo svojich prejavoch poukázal na skutočnosť, že socha môže byť len metaforou krutosti Falaridosa. Riman pri tejto otázke tiež premýšľal, či by sa jeho ľudu mohlo lepšie dariť pod cudzou nadvládou, ako keby sa museli naďalej podriaďovať jeho brutalite. Cicero však patril ku štátnikom a svoje prejavy použil na to, aby Falaridosa vykreslil v tom najhoršom svetle.

Podľa informácií však Rimania skutočne používali tento antický mučiaci nástroj. Predtým, ako sa z jednej z najväčších civilizácií na svete stala kresťanská veľmoc, sa stali mnohé prípady, kedy cisári v býkovi upaľovali cirkevníkov zaživa. K nim patril napríklad mučeník Eustachius, ktorého podľa legendy upiekol spoločne so ženou a deťmi cisár Hadrián. To isté sa stalo aj svätému Antipovi či kresťanke známej pod menom Pelagia z Tarzu.

Aj keď existuje mnoho legiend, ktoré hovoria o mučení kresťanov Rimanmi, historici usudzujú, že tieto povesti vznikli v rámci propagandy proti talianskemu hlavnému mestu. Preto používanie sicílskeho býka rímskymi diktátormi nemožno stopercentne preukázať.