Naše babky žili na plackách s domácou smotanou a nesťažovali sa. Naopak, kopali zemiaky, strúhali repu a nosili drevo z lesa. Nič z toho teraz robiť nemusíme, ale aj tak sme rozmaznaní a zvyknutí na kávomaty v kuchynke v práci. Stravovať sa však dá aj lacno a chutne, musíš len vedieť ako na to. Týchto sedem receptov ti môže otvoriť celkom nový svet. Svet jednoduchej kuchyne za pár eur.
Nedaj sa však zmýliť priloženými videami. Tie slúžia len na demonštráciu, ako by to mohlo vyzerať, keby si nemal dva týždne pred výplatou.
# Pečené zemiaky s párkom, vajíčkom a syrom
Toto jedlo si vieme predstaviť aj so slaninou, smotanou a ďalšími peknými vecami. Ale pozri sa do peňaženky. Ty si chceš kúpiť slaninu? V recepte použi eidam, syr náš každodenný. S tým si musíš vystačiť. Ostatne, toto jedlo je výborné už len vďaka pečeným zemiakom. Zemiaky sú mimochodom surovina, na ktorej bolo odchovaných množstvo národov, vrátane Slovákov. Placky, kaša, pečené, varené, pražené, opýtaj sa babky. O zemiakoch sa vtedy skladali albumy, len ich od hladu nemal kto vydať.
Ingrediencie: zemiaky, párky, vajíčka, syr, kmín
Zemiaky rozkrájame na mesiačiky, varíme 5 minút. Vytiahneme ich z vody, rozložíme na plech vymastený masťou alebo olejom (prípadne papier na pečenie), posolíme a posypeme kmínom. Pečieme asi 45 minút pri 180 stupňoch Celzia. Na panvici opražíme párky, pridáme rozmiešané vajcia s trochou soli. Posypeme strúhaným syrom a dúfame, že to bude stačiť.
# Mäsové guľky s cestovinami a omáčkou
Zabudni na strúhanku, vajíčko a ďalši zbytočný luxus. Je kríza, mäsové guľky si musíš urobiť len z mäsa, korenia, červenej papriky a soli. Ak sa ti však podarí uvariť cestoviny "aldente", tak spolu s povareným pretlakom jedlo zrazu dostane nádych ako z talianskej reštaurácie pri diaľnici.
Ingrediencie: mleté mäso (bravčové, 250g), paradajkový pretlak, syr, cestoviny
Mäso okoreníme všetkým, čo sme v článku pokútne nezaradili do nákladov. Korenie, soľ, červená paprika, cesnak, všetko je dovolené. V skutočnosti mäso osolíme, okoreníme a rukami premiešame zmes. Následne z nej vytvárame guľky, ktoré pokladáme na plech. Pečieme v rúre, asi 30 minút na 190 stupňov Celzia. Pretlak povaríme, osolíme a okoreníme. Cestoviny uvaríme tak dobre, aby chutili drahšie. Pri servírovaní posypeme strúhaným syrom.
# Kura na ananáse
Kura na ananáse je inšpirované opicou a jeho predaj je priamo úmerný výskytu celonárodného bolehlavu. Hovoria o tom aj menej známe pranostiky. Keď národ v prechádzajúci deň veľa popil, kura na ananáse bude spievať. Hosť do domu, chľast do domu, Uncle Ben's do domu. Presne tak, historicky prvú pohárovú omáčku v slovenských reklamách si môžeš spraviť aj doma a bude chutiť úplne rovnako, pretože chuť Uncle Ben's si už aj tak nepamätáš.
Ingrediencie: kuracie prsia (250g), ananásový kompót, červená paprika, ryža
Uvaríme ryžu. Prepokladáme, že vieš, ako sa to robí. Kuracie prsia pokrájaj na kúsky, dochuť soľou a korením. Opraž ich na panvici na oleji, postupne pridaj ananás a trochu šťavy z kompótu. Chute sa prepoja a bude to mokrejšie. Ak si pri dochucovaní niečo nepokazil, malo by to byť dobré. Pre navodenie atmosféry ázijskej reštaurácie si k tomu môžeš pustiť fritézu.
# Rybie prsty z naozajstnej ryby
Tento recept si vyžaduje trochu odvahy, keďže samotná ryba zaberie väčšinu rozpočtu. Avšak zistenie, že rybie prsty môžu naozaj chutiť ako ryba, bude veľmi príjemné.
Ingrediencie: tuniak v konzerve (200g), strúhanka alebo maces chlieb, tatarka, zemiaky
Tuniaka rozmiešame s trochou soli a korenia. Vytvarujeme z neho tyčinky, ktoré obalíme v strúhanke alebo rozdrvených krekeroch. Útvary vypražíme na oleji. Zemiaky môžeme uvariť, prípadne upiecť. Tatarka je vítanou prílohou, ale môžeme použiť aj strúhaný syr.
# Džatky so smotanou a slaninou
Tento recept je rozpočtovo možno trochu natesno, ale z množstva surovín v skutočnosti môžeš uvariť viac ako dve porcie. Džatky sú v podstate zemiakové halušky. Jediné, s čím sa budeš musieť uskromniť je slanina. No i tá sa dá kúpiť tučnejšia za menej peňazí, na praženie je ideálna.
Ingrediencie: zemiaky, hladká múka, hrubá múka, smotana, slanina
Očistené a nakrájané zemiaky varíme vo vode. Po vytvorení peny na povrchu pridáme 2 lyžičky soli, zamiešame. Keď sú zemiaky uvarené, vodu zlejeme. Zemiaky zasypeme hladkou múkou, na ňu pridáme hrubú múku. Hmotu následne rozpučíme, vymiešame mixérom. Hmotu trháme do misky, prípadne vyšúľame halušky. Na panvici opražíme slaninu. Džatky polejeme výpekom zo slaniny. Jedlo podávame so smotanou a slaninou.
# Kuskus so zeleninou
Vegetariáni a vegáni to majú s lacným stravovaním ťažšie, ale fantázii sa medze nekladú. V prípade tohto receptu síce fantázia skôr pospáva, ale aj tak je chutný a nezomrú pri ňom žiadne zvieratká.
Ingrediencie: kuskus (500 g), cuketa, paradajky, farebná paprika, feta
Kuskus nemusíš variť. Stačí ho zaliať vriacou vodou a na 10 minút prikryť pokrievkou. Na jednu šálku kuskusu by mala ísť jedna šálka vody. Vo vysokej panvici na oleji opražíme cuketu, pridáme nakrájanú papriku a na kúsky nakrájanú paradajku. Následne pridáme aj kuskus, posolíme a pomiešame. Ak máš sójovú omáčku, môžeš si k tomuto pokrmu nechať narásť bradu a dioptrické okuliare.
# Pečené kurča
Na toto si zaručene nepomyslel. Celého vtáka upiecť v rúre len tak? Je v tom samozrejme tajomstvo šéfkuchára. Nie je jednoduché upiecť kurča do chrumkava. Každý má svoj malý trik, a my ti skúsime poradiť. Ale keby dačo, je to na tebe.
Ingrediencie: kurča (1,5 kg), zemiaky/ryža, soľ
Existuje viacero spôsobov, ako upiecť kura do chrumkava. Niekto odporúča nahrubo zasypať plech soľou, na soľ položiť umyté a osušené kurča hruďou navrch. Pečieme hodinu pri 200 stupňoch Celzia, ideálne so zapnutým ventilátorom. Potom kura otočíme na druhú stranu a pečieme ešte 30 minút. Kurča sa však tá aj nasoliť a piecť v plechu s vodou, alebo v sklenenej nádobe. Chrumkavosť kuraťa je kľúčová, nesmieš ju podceniť. Ako prílohu si môžeš dať ryžu alebo zemiaky na všetky spôsoby.