20. júl. 2023 o 09:25
Miroslav Novysedlák, allthatsinteresting.com

Desivé zmiznutie záhadnej lode? Mŕtva posádka mala na tvári výraz hrôzy, jeden muž ale prežil

placeholder
Záhada lode SS Ourang Medan
Zdroj: twitter.com/esrarengizdurum

Strašidelná legenda alebo skutočnosť? V 40. rokoch 20. storočia sa v novinách po celom svete objavil bizarný príbeh. Loď s názvom SS Ourang Medan údajne explodovala neďaleko Indonézie po tom, čo za záhadných okolností zomrela takmer celá jej posádka.

Zaujímavosti
20. júl. 2023 o 09:25
Desivé zmiznutie záhadnej lode? Mŕtva posádka mala na tvári výraz hrôzy, jeden muž ale prežil

Strašidelná legenda alebo skutočnosť? V 40. rokoch 20. storočia sa v novinách po celom svete objavil bizarný príbeh. Loď s názvom SS Ourang Medan údajne explodovala neďaleko Indonézie po tom, čo za záhadných okolností zomrela takmer celá jej posádka.

Príbeh je opradený legendami a dokonca má aj viacero verzií. Jedna z nich hovorila o tom, že na breh Marshallových ostrovov bolo vyplavené telo jediného preživšieho. S každou ďalšou verziou príbehu prišli nové teórie o tom, čo sa s loďou mohlo stať. Niektorí uviedli, že plavidlo napadli piráti, kým iní tvrdili, že sa na lodi pašovali nebezpečné chemikálie, ktoré udusili celú posádku a spôsobili výbuch, uvádza portál ATI. Netrvalo dlho a vynorili sa aj konšpiračné teórie, že incident mali na svedomí nadprirodzené sily.

Telá nevykazovali žiadne známky fyzickej ujmy

Mýty o tejto záhadnej lodi kolujú dlhé roky, no mnohí sa pýtajú, či SS Ourang Medan vôbec existovala. A ak aj áno, prečo o nej neexistujú žiadne záznamy? Jedna z najpopulárnejších verzií príbehu uvádza, že loď sa plavila cez Melacký prieliv. V okolí bola ďalšia loď, ktorá zachytila ​​zvláštnu správu prichádzajúcu z Medanu. Tá znela nasledovne: "Všetci dôstojníci vrátane kapitána sú mŕtvi a ich telá ležia v navigačnej kabíne a na moste. Pravdepodobne je mŕtva aj celá posádka... Zomriem."

Americké plavidlo s názvom Silver Star sa okamžite vydalo na prieskum. Keď narazili na SS Ourang Medan, naskytol sa im hrozný pohľad. Celá posádka bola mŕtva a tváre nebožtíkov odzrkadľovali utrpenie a hrôzu. Muži evidentne zomierali v silných kŕčoch. Na palube bol okrem ľudí aj mŕtvy pes. Zvláštnosťou je to, že žiadne z tiel nevykazovalo známky akéhokoľvek fyzického zranenia.

Posádka Silver Star sa chystala loď odtiahnuť do prístavu, no vzápätí si všimla dym valiaci sa z plavidla. Všetci od lode ustúpili a ukryli sa, aby ich neohrozil masívny výbuch, ktorý nasledoval. Loď klesla ku dnu mora a s ňou sa potopili aj všetky tajomstvá, ktoré so sebou niesla. V tomto momente sa príbeh končí, no vynorila sa aj spomínaná verzia s preživším, ktorý poskytol viac podrobností o osude plavidla. Ide o muža menom Jerry Rabbit, ktorý mal byť vyplavený na breh Marshallových ostrovov.

Žiadne záznamy o lodi ani o mužovi

Muž plával v záchrannom člne so šiestimi mŕtvymi členmi posádky dlhých desať dní po výbuchu lode. Na ostrove spoznal muža, ktorému porozprával zvláštny príbeh. Povedal mu, že v Šanghaji sa pripojil k posádke lode SS Ourang Medan a na plavidle bolo naložených 15 000 debien s neznámym nákladom. Loď sa vydala do Kostariky a práve vtedy si muž uvedomil, že sa nevedomky zapojil do pašeráckej operácie.

Keď Rabbit začul, ako sa jeho kolegovia z posádky sťažujú na kŕče v žalúdku, začal byť podozrievavý. Vo chvíli, ako jeden z mužov zomrel, vedel, že musí zistiť, čo loď preváža. Nazrel teda do lodného denníka a odhalil, že prepravky z Číny obsahovali kyselinu sírovú, kyanid draselný a nitroglycerín. Muž si v tej chvíli uvedomil, že kyselina sírová uniká, čím vzniká plyn, ktorý posádku pomaly dusí. Keď začali zomierať ďalší muži, Rabbit a šiesti chlapi unikli na záchrannom člne.

Ani jeden jeho spoločník však neprežil a po tom, ako Rabbit prehovoril o desivom príbehu, takisto zomrel. Doteraz neexistuje ani žiaden záznam o existencii Jerryho Rabbita a ani záznam o lodi s názvom SS Ourang Medan. Ani v Melackom prielive sa nikdy nenašli žiadne dôkazy o vraku. Viacerí poukazujú na to, že príbeh je viac vymyslený ako pravdivý.

Prvá správa v novinách sa údajne objavila v roku 1940 v Británii. Do USA sa dostala až okolo roku 1948, keď boli správy o lodi zhrnuté v renomovaných publikáciách. Doteraz je záhadou, prečo sa príbeh o lodi objavil s odstupom až ôsmich rokov a z akého dôvodu sa detaily stroskotanej lode v jednotlivých príbehoch tak veľmi líšia.