04. máj. 2021 o 09:35
Matúš Törok, verywellmind.com

Ako dlho zostávajú v tele rôzne drogy? Môže to byť aj niekoľko mesiacov

placeholder
Ako dlho sa vtele držia stopy po drogách?
Zdroj: unsplash.com

Existuje mnoho druhov testerov na drogy, avšak nie všetky látky nechávajú v tele dokonalý chemický podpis. Na každého vplývajú inak a ich zotrvačnosť v tele mení aj spôsob ich užitia. Ako dlho sa držia drogy v krvi, moči, slinách či vlasoch?

Zaujímavosti
04. máj. 2021 o 09:35
Ako dlho zostávajú v tele rôzne drogy? Môže to byť aj niekoľko mesiacov

Existuje mnoho druhov testerov na drogy, avšak nie všetky látky nechávajú v tele dokonalý chemický podpis. Na každého vplývajú inak a ich zotrvačnosť v tele mení aj spôsob ich užitia. Ako dlho sa držia drogy v krvi, moči, slinách či vlasoch?

V okamihu užitia drogy sa v tvojom tele začne istým spôsobom rozkladať. Nezáleží ani na tom, či ju šňupneš, fajčíš alebo prehltneš - jej vplyv budeš rozhodne cítiť.

Tento proces rozkladania drogy v tele vytvára metabolity alebo inými slovami aj vedľajšie účinky drogy. Tie môžu pretrvávať v krvi, moči, slinách a dokonca aj vlasoch dlho po tom, čo pocítiš jej počiatočné účinky. Stopy týchto metabolitov sú práve to, čo hľadajú drogové testy.

Kým najdlhšie ostávajú stopy drog vo vlasových folikulách človeka, v moči, slinách či v krvi zvyčajne ostávajú len do niekoľkých dní.

Pozri sa, ako dlho sa držia v tele človeka nasledujúce často užívané drogy:

#Ako dlho ostáva v tele marihuana

Aj keď účinky marihuany, najužívanejšej drogy na svete, ustupujú rýchlo, dá sa v tele zistiť týždne a niekedy aj dlhšie, v závislosti od toho, ako často alebo koľko marihuany človek užíva.

Kým z krvi a slín sa dá zistiť len do niekoľkých hodín od užitia, z moču sa dá zistiť pri jednom užití až do 13 dní, pri pravidelnom užívaní do 45 dní a pri veľmi častom užívaní až do 90 dní. Vo vlasoch sa drží marihuana až po dobu 3 mesiacov, informuje portál Very Well Mind.

Marihuana
Marihuana
Zdroj: cbdoracle.com/learn

#Ako dlho ostáva v tele MDMA

Syntetická droga MDMA, známa aj ako extáza, sa používa rekreačne pre jej stimulačné vlastnosti či pre schopnosť zvyšovať emočnú blízkosť. Ako dlho sa drží MDMA v tele, závisí od typu testu, frekvencie používania a jedinečných fyzických vlastností osoby.

V moči sa dá MDMA zistiť do štyroch dní, v krvi ostáva do dvoch dní, v slinách sa drží približne dva dni a z vlasov sa dá zistiť do 90 dní.

Extáza obsahuje látku MDMA.
Extáza obsahuje látku MDMA.
Zdroj: istock.com

#Ako dlho ostávajú v tele amfetamíny

Amfetamín stimuluje centrálny nervový systém, zvyšuje bdelosť, sebavedomie a koncentráciu. Vytvára tiež pocit zvýšenej energie a znižuje chuť do jedla. Amfetamíny sa nelegálne používajú aj ako rekreačné drogy, no niekedy ich užívajú aj športovci na zvyšenie výkonu.

V moči sa držia amfetamíny do piatich dní, v krvi ostávajú do 48 hodín, v slinách do piatich dní a vo vlasoch sa držia najdlhšie, a to až do 3 mesiacov. informuje portál Very Well Mind.

#Ako dlho ostáva v tele LSD

LSD, známe aj ako kyselina (asid), je nelegálna halucinogénna droga, ktorá môže stimulovať a ovplyvňovať vnímanie človeka po dobu niekoľkých hodín.

Prítomnosť drogy v systéme človeka je možné zistiť v rámci testov z moču, v ktorom sa drží len do približne ôsmich hodín od užitia. V štandardných testoch na sliny sa neobjavuje. Vo vlasoch sa LSD drží do 90 dní od užitia.

LSD
LSD
Zdroj: istock.com

#Ako dlho ostáva v tele pervitín

Metamfetamín, tiež známy ako pervitín, je stimulačná droga a po marihuane je druhou najužívanejšou nelegálnou látkou na svete. Metamfetamín sa dá pri niektorých testoch zistiť len v rámci krátkej doby, u iných je však viditeľný až tri mesiace.

V krvi sa drží pervitín po dobu jedného až troch dní, v slinách jeden až štyri dni, v moči sa dá zistiť pri jednom užití po jednom až štyroch dňoch, pri zvýšenom užívaní až do týždňa. Vo vlasoch sa drží pervitín až do troch mesiacov.

Pervitín
Pervitín
Zdroj: istock.com

#Ako dlho ostáva v tele kokaín

Pri tejto stimulačnej droge je takmer nemožné určiť presný časový rámec, v rámci ktorého sa dá zistiť kokaín v tele testami. Ako dlho kokaín zostáva v systéme človeka, závisí od mnohých faktorov, napríklad od jeho metabolizmu, telesnej hmotnosti, veku či úrovne hydratácie.

Priemerne sa však drží kokaín v krvi do 24 hodín, v moči ostáva do troch dní, v slinách do dvoch dní a vo vlasových folikulách približne do troch mesiacov.

Kokaín
Kokaín
Zdroj: pixabay.com