15. mar. 2023 o 11:00
Miloš Audi, nypost.com

Na horolezcov paviány zvalili 60-kilový balvan. Trom zlomil nohy, ďalší utrpeli zranenia

placeholder
Na horolezcov paviány zvalili 60-kilový balvan.
Zdroj: istock.com, facebook.com/MCSASAR

Horská služba v Južnej Afrike zachraňovala skupinku horolezcov, na ktorých pri schádzaní z vodopádu zaútočili paviány. Niekoľkí z nich mali vážne zranenia dolných končatín a museli ich previesť vrtuľníkom do nemocnice.

Zaujímavosti
15. mar. 2023 o 11:00
Na horolezcov paviány zvalili 60-kilový balvan. Trom zlomil nohy, ďalší utrpeli zranenia

Horská služba v Južnej Afrike zachraňovala skupinku horolezcov, na ktorých pri schádzaní z vodopádu zaútočili paviány. Niekoľkí z nich mali vážne zranenia dolných končatín a museli ich previesť vrtuľníkom do nemocnice.

Traja turisti utrpeli zlomeniny nôh po tom, čo na nich rozčúlené paviány zvalili obrovský balvan. Incident sa odohral v Južnej Afrike, keď skupinka horolezcov zostupovala z útesu. Ako informoval portál New York Post, trojicu preniesli horskí záchranári vrtuľníkom do nemocnice, kde sa po nepríjemnom strete s opicami zotavujú.

Kamene zhodili paviáni.
Kamene zhodili paviáni.
Zdroj: istock.com

Nebezpečná expedícia

O incidente informovala záchranná služba s názvom Wilderness, ktorá sídli v juhoafrickej provincii Západné Kapsko. Vo facebookovom príspevku uviedli, že vo februári 2023 sa skupina siedmich turistov vydala na expedíciu do hôr v prírodnej rezervácii Banhoek.

Exkurzia prebiehala bez problémov až do druhého dňa, keď si dobrodruhovia urobili prestávku na obed. Počas nej zbadali na útese nad sebou tlupu paviánov čakma, ktoré patria k najväčším opiciam na svete. Zvieratá mali pritom byť rozrušené z prítomnosti horolezcov. "Už trikrát som absolvoval túto expedíciu, no toto bolo po prvý raz, čo som tam videl alebo počul nejaké paviány," poznamenal jeden zo skupiny.

Útok paviánov

Horolezci si z návštevy paviánov veľa nerobili a pokračovali v zostupe z útesu. Vtedy sa však stalo niečo, čo nikto z nich nečakal. Dvaja ľudia zo skupiny práve schádzali po vodopáde, keď na nich začal padať 60-kilový balvan, ktorý zrejme zhodili opice. Obrovský kameň narazil na rímsu, kde stáli zvyšní piati horolezci. Tam sa roztrieštil a úlomky z neho trafili troch ľudí, ktorým zlomili nohy.

Zosuv, ktorý údajne vyvolali primáty, však ani zďaleka neskončil. Horolezci tvrdili, že opice na nich naďalej zosypávali kamene, čo ich prinútilo, aby sa skryli v skalnej stene. Tam sa im nakoniec podarilo privolať záchranné zložky.

Zranených previezli do nemocnice

Po príchode sa záchranári pomocou navijakov spustili na rímsu, kde sa horolezci schovávali. Najvážnejšie zraneného človeka naložili na nosidlá a previezli do neďalekej pristávacej zóny, zatiaľ čo zvyšných dvoch vytiahli v záchranných postrojoch.

Všetkých troch zranených následne previezli do nemocnice, kým ostatní zišli dole z útesu vlastnou cestou. "Chválime horolezcov za to, že zostali pokojní a odviedli fantastickú prácu pri starostlivosti o zranených," uviedol hovorca záchranných zložiek Johann Marais.

Nie je úplne jasné, či paviány spustili kamennú lavínu úmyselne. Primatológovia sa však domnievajú, že pravda je niekde medzi. "Bolo tam veľa kameňov, ktoré sa náhodne uvoľnili. Zhodenie 60 kilogramového balvanu si ale vyžaduje veľa sily, " teoretizoval jeden z výskumníkov.

Existuje však aj opačný názor, ktorý povedal jeden z nezranených horolezcov. Ten podľa svojich slov neverí, že paviány konali s úmyslom zabiť ich. "Oblasť je plná uvoľnených skál. Je pravdepodobné, že spadli, keď nás paviány sledovali z útesu," poznamenal.