05. jún. 2023 o 07:55
Miloš Audi, iflscience.com

Do zemskej atmosféry vstupujú podivné kovové gule. NASA ich pôvod zatiaľ nedokáže určiť

placeholder
Do zemskej atmosféry vstupujú podivné kovové gule.
Zdroj: twitter.com/DarrylJonkemp, northfoto.com

Vedci z NASA nedávno usporiadali tlačovú konferenciu, kde hovorili o UFO, ktoré spozorovali v zemskej atmosfére. Aj keď väčšinu identifikovali ako pozemskú technológiu, objavili sa aj objekty, ktorých pôvod určiť nedokázali.

Zaujímavosti
05. jún. 2023 o 07:55
Do zemskej atmosféry vstupujú podivné kovové gule. NASA ich pôvod zatiaľ nedokáže určiť

Vedci z NASA nedávno usporiadali tlačovú konferenciu, kde hovorili o UFO, ktoré spozorovali v zemskej atmosfére. Aj keď väčšinu identifikovali ako pozemskú technológiu, objavili sa aj objekty, ktorých pôvod určiť nedokázali.

Americká vesmírna agentúra NASA usporiadala prvé verejné stretnutie o svojej štúdii o neidentifikovaných lietajúcich objektoch (UFO). Vedci na ňom uviedli, že po celom svete sa vo vysokých nadmorských výškach často objavujú na oblohe podivné kovové gule, pri ktorých nevedia určiť ich pôvod. Ako informoval portál IFLScience, údaje však skresľujú online trolovia, ktorí píšu na adresu výskumníkov negatívne komentáre.

Stovky incidentov

Výskumný panel vedci spustili v roku 2022 s cieľom študovať neidentifikované anomálne javy pomocou rôznych metód založených na údajoch. V stredu 31. mája 2023 sa uskutočnilo prvé verejné stretnutie, kde výskumníci hovorili o početných incidentoch spojených s UFO.

Experti uviedli, že za posledných 27 rokov zozbierali informácie o približne 800 abnormálnych udalostiach. Všetky tieto pozorovania sa uskutočnili vo vzdušnom priestore Zeme, nie vo vesmíre a dokonca ani v mori. Mnohé z týchto incidentov však rýchlo označili za komerčné lietadlá, civilné a vojenské drony alebo meteorologické a výskumné balóny.

Podivné kovové gule

Ukázalo sa však, že až 5 percent týchto nevysvetliteľných udalostí zobrazovali objekty, ktorých pôvod sa nedal tak ľahko odhaliť. Približne polovica týchto správ totiž zahŕňala nezvyčajné kovové gule, ktoré zachytili lietadlá vo vysokých nadmorských výškach. "Toto je typický príklad toho, čo vidíme najčastejšie. Pozorujeme ich po celom svete, pričom vieme, že pri lete robia veľmi zaujímavé manévre," povedal riaditeľ Úradu pre riešenie anomálií Sean Kirkpatrick, ktorý riadi americké ministerstvo obrany.

Najčastejšie pritom ľudia spozorovali UFO na východnom a západnom pobreží USA, nad Blízkym východom a v Tichomorí. Kirkpatrick však vysvetlil, že pravdepodobne ide o skreslené vzorky, keďže ide o časti sveta, ktoré americká armáda pozorne sleduje.

Budúci výskum

Jedným zo záverov zasadnutia bolo, že vedecká štúdia potrebuje omnoho viac vysokokvalitných údajov na správne vyšetrenie nezvyčajných pozorovaní. "Bez dostatočných údajov nie sme schopní dospieť k obhájiteľným záverom, ktoré spĺňajú najvyššie vedecké štandardy," dodal Kirkpatrick.

Panel vedcov tiež zdôraznil, že študijný tím často obťažovali online trolovia, čo podľa nich brzdí ich úsilie pochopiť tento fenomén. "Je skutočne skľučujúce počuť o negatívnych vyjadreniach, ktorým čelili naši účastníci kvôli tomu, že študujú túto tému. Obťažovanie vedie len k ďalšej stigmatizácii, čo výrazne bráni vedeckému pokroku," povedala administrátorka riaditeľstva vedeckých misií NASA Nicky Fox.

NASA okrem študovania neidentifikovaných lietajúcich objektov hľadá aj mimozemský život vo vesmíre. Vo vyhlásení vedci uviedli, že neustále skúmajú Slnečnú sústavu a priestor mimo nej. Dôvodom je, že chcú verejnosti poskytnúť odpoveď na otázky, či sme vo vesmíre sami. "Teraz vieme, že tam je veľa planét, takže existuje veľa potenciálnych prostredí na život," vyhlásil astrofyzik a šéf tímu NASA David Spergel. "Život mimo Zeme sme zatiaľ nenašli, ale hľadáme ho," dodal.