05. jan. 2023 o 13:01
Miloš Audi, indy100.com, bbc.com

Po 24 rokoch porušila celibát a vydala sa za mnícha. Ku kroku ju priviedol dôležitý rozhovor

placeholder
Po 24 rokoch porušila celibát a vydala sa za mnícha.
Zdroj: twitter.com/villagegist_

Po stretnutí v kláštore medzi rehoľníkmi preskočila iskra a neskôr sa rozhodli vstúpiť do manželstva. Krok však obom zmenil život a museli sa vysporiadať s následkami rozhodnutia.

Zaujímavosti
05. jan. 2023 o 13:01
Po 24 rokoch porušila celibát a vydala sa za mnícha. Ku kroku ju priviedol dôležitý rozhovor

Po stretnutí v kláštore medzi rehoľníkmi preskočila iskra a neskôr sa rozhodli vstúpiť do manželstva. Krok však obom zmenil život a museli sa vysporiadať s následkami rozhodnutia.

Sestra Mary Elizabeth z Veľkej Británie porušila dlhoročný celibát po tom, čo sa zamilovala a vydala za karmelitánskeho mnícha. Svoju lásku našla v kláštore, v ktorom slúžila. Ako informoval portál Indy100, mníška najprv nechcela z chrámu odísť, no jeden rozhovor s nadriadenou ju prinútil urobiť zásadný krok, ktorý jej zmenil život.

Stačilo im jedno stretnutie

Mary Elizabeth, predtým známa ako Lisa Tinkler, sa pridala do kláštora ako 19-ročná. V roku 2015 tento chrám navštívil Robert, karmelitánsky mních slúžiaci v anglickom meste Oxford. Sestra ho prišla skontrolovať aj so svojou nadriadenou, no tá dostala telefonát a Mary s Robertom zostali v miestnosti úplne sami. "Bolo to prvýkrát, čo sme boli v rovnakej izbe. Sedeli sme pri stole a jedli sme. Moja nadriadená sa však už nevrátila a ja som ho musela odprevadiť von," povedala.

Mníška uviedla, že keď Robert odišiel z kláštora, pocítila určité spojenie. Nebola však sama. Týždeň po ich stretnutí jej rehoľník napísal list. V ňom ju požiadal, aby opustila chrám a vydala sa za neho. "Šokovalo ma to. Nosila som závoj, takže ani nevidel moju farbu vlasov. V skutočnosti o mne nič nevedel. Nepoznal ani moje svetské meno," dodala mníška.

Osudové rozhodnutie

Sestra spočiatku nedala Robertovi odpoveď na jeho otázku, pretože nevedela, čo má robiť. Po niekoľkých ďalších stretnutiach v neďalekom kláštore, kde mních rozprával svoje kázne, sa nakoniec zdôverila nadriadenej, že k rehoľníkovi niečo cíti. Mary však nedostala radostnú odpoveď. "Nevedela pochopiť, ako sa to stalo, pretože sme boli pod jej dohľadom 24 hodín denne, 7 dní v týždni," dodala.

Rozhovor s nadriadenou ju nakoniec prinútil urobiť rozhodnutie, ktoré zmenilo celý jej život. "Dala som si do tašky nohavice a zubnú kefku, vyšla von z kláštora a už nikdy sa do neho nevrátila," poznamenala.

V súčasnosti je dvojica v šťastnom manželstve, v dedine Hutton Rudby v grófstve Severný Yorkshire. Robert však uviedol, že ho nahnevalo, keď po svadbe dostal list z Ríma. V ňom stálo, že už nie je členom karmelitánskej rehole, v ktorej slúžil niekoľko rokov. Po presťahovaní sa však stal kňazom v miestnom kostole. Naproti tomu bývalá mníška najprv pracovala v Dome smútku, no neskôr zmenila povolanie a stala sa nemocničnou kaplánkou.