Zaujímavosti
photo Foto
video Video
12. apr. 2023 o 16:00
Miroslav Novysedlák, iflscience.com

Bizarný experiment: Psychológ skúmal 3 blúzniacich Ježišov, liečil ich krutým spôsobom

placeholder
Psychológ skúmajúci troch Ježišov.
Zdroj: istockphoto.com, twitter.com/LuisPadalustro

V roku 1959 sa v štátnej nemocnici Ypsilanti v Michigane ocitli traja muži, z ktorých každý veril, že je Ježišom Kristom. Všetci traja mali diagnostikovanú schizofréniu a zakrátko sa stali súčasťou pochybného experimentu psychológa Miltona Rokeacha. Ten veril, že dokáže prelomiť ich ilúzie.

Zaujímavosti
12. apr. 2023 o 16:00
Bizarný experiment: Psychológ skúmal 3 blúzniacich Ježišov, liečil ich krutým spôsobom

V roku 1959 sa v štátnej nemocnici Ypsilanti v Michigane ocitli traja muži, z ktorých každý veril, že je Ježišom Kristom. Všetci traja mali diagnostikovanú schizofréniu a zakrátko sa stali súčasťou pochybného experimentu psychológa Miltona Rokeacha. Ten veril, že dokáže prelomiť ich ilúzie.

Muži boli premiestnení na rovnaké oddelenie a pod Rokeachovým dohľadom bolo vykonaných niekoľko stretnutí. Na prvom boli muži neochvejne presvedčení o tom, že sú Synom Božím. Keď jeden z nich vyhlásil, že je Ježišom, zvyšných dvoch to pohoršilo a správali sa voči sebe nepriateľsky. Každý z nich si totiž myslel, že práve on je tým pravým Ježišom a nemôže ním byť nik iný, uvádza portál IFLScience.

Experiment trval dva roky

"Ja som Boh!" kričal Joseph, zatiaľ čo Clyde protestoval, že práve on je Boh. Tretí samozvaný Ježiš menom Leon bol ticho a na konci prvého sedenia povedal, že ide o duševné mučenie. Aj napriek tomu sa všetci traja dostavili na sedenia. Clyde dokonca veril, že zvyšný dvaja spolupacienti v skutočnosti nie sú živý a prehovárajú z nich len akési stroje. Bizarný experiment trval dva roky a Rokeach používal mnoho rôznych techník, ktoré jeho zverenci považovali za kruté a neetické.

Počas jedného experimentu najali atraktívnu výskumnú asistentku, ktorá mala primať Leona, aby sa do nej zamiloval, čo malo prelomiť jeho presvedčenie. Ten sa do nej aj zaľúbil, no keď zistil, že ide o súčasť experimentu, utiahol sa ešte viac. Pacienti mali izby vedľa seba, aby sedávali spolu na obedoch a boli zaradení aj do spoločných pracovných skupín. Práve to viedlo k častým verbálnym a fyzickým útokom medzi tromi "Ježišmi".

Na jednom stretnutí Clyde vyhlásil, že Leon by ho mal uctievať, na čo mu muž odpovedal, že je stvorením, ktoré sa potrebuje zobudiť a poznať fakty. K prvému konfliktu došlo pri hádke o tom, či biblická postava Adama bola biela alebo nie a diskutovalo sa aj o tom, či bol Adam Leonov švagor. Clyde následne udrel Leona, ktorý vždy veril, že psychológovia sa ich snažia medzi sebou poštvať.

Výskumníci tak prišli s ďalším nápadom. Pacientom začali posielať listy, v ktorých predstierali, že sú od šéfky nemocnice. Leon bol ale presvedčený, že list dostal od fiktívnej Madame Yeti Woman a veril, že je jeho manželkou. V listoch mu sľubovala, že sa s ním stretne v nemocnici, no keď sa neukázala, bol nahnevaný a zmätený. Taktiež v nich boli pokyny, ako má zmeniť svoje správanie, ktoré aj dodržiaval. Keď sa Rokeach začal na listy vypytovať, pacienti s ním prestali komunikovať.

Psychológ sa za svoje činy ospravedlnil

Postupom času začali muži spolu dobre vychádzať, ale to len v prípade, ak sa vyhli téme o tom, že kto z nich je Ježišom. Dokonca vtipkovali o Leonovom presvedčení, že je ženatý. Experiment nebol ani zďaleka úspešný a jediný posun v identite mužov nastal v momente, keď Leon požiadal, aby ho ostatní volali inak ako Ježiš Nazaretský. Po skončení experimentu Rokeach napísal vedeckú správu publikovanú v knihe s názvom The Three Christs of Ypsilanti.

Hoci to bol fascinujúci pohľad na vieru a identitu týchto jednotlivcov, videl v tom aj neetickú povahu svojej práce a manipuláciu so svojimi pacientmi. "Naozaj som nemal právo, dokonca ani v mene vedy, hrať sa na Boha a nepretržite zasahovať do ich každodenného života," napísal v ospravedlnení, ktoré bolo zverejnené v knihe. O experimente vznikol v roku 2017 film, kde si zahral Richard Gere, Peter Dinklage, Walton Goggins a Bradley Whitford, ktorý nesie názov The Three Christs of Ypsilanti.