25. máj. 2021 o 06:38
Makovica, brightside.me

Nie je mačka ako mačka: Toto je 18 najdrahších plemien sveta

placeholder
Niektoré mačky sú také drahé, že na ich kúpu nestačí ani jedna priemerná výplata.
Zdroj: pixabay.com

Na svete je viac ako 250 mačacích rás. Chlpaté a bezsrsté, plaché či priateľské. Existuje však jedna vec, ktorá ich spája a tou je to, že sú neuveriteľné krásne.

Zaujímavosti
25. máj. 2021 o 06:38
Nie je mačka ako mačka: Toto je 18 najdrahších plemien sveta

Na svete je viac ako 250 mačacích rás. Chlpaté a bezsrsté, plaché či priateľské. Existuje však jedna vec, ktorá ich spája a tou je to, že sú neuveriteľné krásne.

Portál Bright Side zistil, koľko stoja najdrahšie plemená mačiek. Pozrite si ceny najexotickejších zástupcov mačacej ríše.

Nórska lesná mačka

Na chvoste rebríčka sa umiestnila nórska lesná mačka.
Na chvoste rebríčka sa umiestnila nórska lesná mačka.
Zdroj: pixabay.com

Plemeno tejto mačky je staré viac ako 2-tisíc rokov. Prvé zmienky o nej boli u Vikingov. Má krásnu srsť a vďaka nej dokáže odolať tuhým zimám. Je skvelým lovcom.

Cena: 600 $ - 3 000 $

Himalájska mačka

Toto plemeno sa náramne podobá na perzskú mačku, no rozpoznať sa ju dá podľa modrých očí a sfarbenia srsti. Himalájske mačky sa chovajú v USA od roku 1950. Sú milé, poslušné a priateľské.

Cena: 500 $ - 1300 $

Škótska klapouchú mačka

Poznávacím znamením tejto mačky sú rozkošné visiace malé ušká, ktoré iným mačkám stoja. Táto neobvyklá vlastnosť je výsledkom genetickej mutácie. Tieto mačky sú extrémne múdre. Vedia vyjsť s každým členom rodiny a vždy sú pripravené sa hrať. Ďalšou zaujímavosťou na nich je, že vedia stáť na svojich zadných labkách.

Cena: 200 $ - 1500 $

Mačka Peterbald

Bezsrstá mačka Peterbald známa aj ako Peterburgský Sphynx sa začala chovať v Rusku v roku 1994. Tieto elegantné mačky majú štíhle telo, predĺženú hlavu a veľké predĺžené uši. Sú spoločenské, milé a ľahko sa trénujú.

Cena: 400 $ - 1200 $

Egyptská Mau

Výzor tejto mačky sa za 3-tisíc rokov, teda od čias starodávneho Egypta výrazne zmenil. Je pre ňu typická bodkovaná srsť.

Cena: 500 $ - 1500 $

Maine Coon

Maine Coon je hravá a prítulná.
Maine Coon je hravá a prítulná.
Zdroj: pixabay.com

Je jedna z najväčších mačacích rás na svete. Dospelý jedinec môže vážiť od 5 do 15 kilogramov. Telo tejto mačky môže dosiahnuť až 1,23 metra. Na rozdiel od odstrašujúceho výzoru sú tieto mačky hravé a prítulné.

Cena: 600 $ - 1500 $

La Perm

Toto je jedno z naneobvyklejších plemien, ktoré sa začali chovať v roku 1980 v USA. Okrem ich kučeravej srsti majú tieto mačky ďalšiu špecifickú vlastnoť: sú hypoalergénne, čo je skvelá správa pre alergikov, ktorí túžia po mačičke.

Cena: 200 $ - 2000 $

Ruská modrá mačka

Podľa povery prináša táto mačka do domu šťastie.
Podľa povery prináša táto mačka do domu šťastie.
Zdroj: pixabay.com

Toto je jedno z najpopulárnejších krátkosrstých mačacích plemien. Za hranicami Ruska začalo byť toto plemeno známe od roku 1893. Podľa povery prináša Ruská modrá mačka šťastie do domu.

Cena: 400 $ - 2000 $

Serengeti mačka

Toto plemeno začalo písať svoju históriu v roku 1994 v Kalifornii. Váha dospelého jedinca je 8 až 12 kilogramov. Majú dobre vyvinuté telá, veľké uši, fľakatú srsť a veľmi dlhé nohy.

Cena: 600 $ - 2000 $

Elfská mačka

Ide o nový typ mačky, ktorý vznikol v roku 2006 krížením naháča Sphynx a americkej Curl. Plemeno je strednej veľkosti a váži od 3,6 do 6,8 kilogramov. Elf je komunikatívny, zvedavý a chytrý.

Cena: 2000 $

Tigríková mačka

Novovyšľachtené domáce šelmy, nazvané toyger, získali krajšie, pravidelnejšie pruhy a výraznejšie črty tváre. Kožuch ich svojím tigrím „strihom“ výrazne prbližuje k veľkým šelmám, od ktorých majú odvodené aj meno. Nové plemeno vzniklo krížením mačky bengálskej s mačkou strakatou. Ako hovorí prvá časť mena nového plemena - toy po anglicky znamená hračka - aj toygríky sú hravé a k tomu pokojné, inteligentné a ľhko trénovateľné.

Cena: 500 - 3000 $

Americká kučeravá mačka

Toto plemeno bolo objavené v Kalifornii v roku 1981. Novorodené mláďatá majú od dospelých jedincov poriadne ďaleko. Avšak už na desiaty deň svojho života sa im začnú ohýbať uši. Táto špeciálna vlastnosť je ohromná!

Cena: 1000 $ - 3000 $

Bengálska mačka

Bengálska mačka rada pláva vo vode
Bengálska mačka rada pláva vo vode
Zdroj: pixabay.com

Toto plemeno vzniklo šľachtením Ázijskej Leopardej mačky s mačkou domácou. Bengálska mačka na počudovanie rada pláva. S pozoruhodnými rozmermi 4 až 8 kilogramov dokáže šplhať iba s prednými končatinami.

Cena: 1000 $ - 4000 $

Karakal

Karakal nie je lacná záležitosť.
Karakal nie je lacná záležitosť.
Zdroj: pixabay.com

Pred niekoľkými rokmi bola však tto šelma v kategórii divokých rpdátorov. Bohužiaľ dnes je tento druh mačky na pokraji vyhynutia. Preto kúpa Karakala nie je lacná záležitosť.

Cena: 7000 $ - 10000 $

Khao Manee

Najstaršie zmienky o tejto mačke pochádzajú z knihy Cat Book Pems (1350 - 1767). V starom Siame žili Khao Manee iba s kráľovskými rodinami. Boli považované za symbol šťastia, dlhovekosti a bohatstva.

Cena: 7000 $ - 11000 $

Mačka Chausie

Jedno z najraritnejších mačacích plemien. Mačka Chausie vznikla krížením mačky domácej a mačky džunglovej. Ide o veľmi spoločenského tvora. Dokonca táto mačka znáša veľmi zle samotu.

Cena: 8000 $ - 10000 $

Mačka Savannah

Toto plemeno vzniklo krížením africkej mačky Serval a mačky domácej. Patria k najväčším mačkám sveta. Dospelý jedinec váži až 15 kilogramov a dosahuje výšku 60 centimetrov. Sú známe pre vysokú úroveň inteligencie, pokojnú povahu a zvedavosť. Radi sa kúpu, trávia čas vonku a pri hrách.

Cena: 4000 $ - 22000 $

Mačka Ashera

Ashera je najexotickejšia domáca mačka na svete. Vznikla krížením mačky domácej a Ázijskej Leopardej mačky. Podľa samotných objaviteľov plemena, Ashera je hypoalergénna mačka.

Cena: 22000 $ - 100 000 $