05. okt. 2022 o 10:30
Miloš Audi, theguardian.com

Dve Rusky spievali ukrajinskú pesničku. Jedna skončila vo väzení, druhá dostala pokutu

placeholder
Dve ženy spievali na Kryme ukrajinskú pieseň.
Zdroj: twitter.com/nexta_tv, twitter.com/Rob7971

Ženy z Ruska dostali trest za spievanie ukrajinskej piesne Červená kalina. Jednou z odsúdených bola aj Miss Krym 2022, ktorá vyviazla s pokutou. Priznala, že netušila, aký kontext pieseň má.

Zaujímavosti
05. okt. 2022 o 10:30
Dve Rusky spievali ukrajinskú pesničku. Jedna skončila vo väzení, druhá dostala pokutu

Ženy z Ruska dostali trest za spievanie ukrajinskej piesne Červená kalina. Jednou z odsúdených bola aj Miss Krym 2022, ktorá vyviazla s pokutou. Priznala, že netušila, aký kontext pieseň má.

Dve obyvateľky Ruskom anektovaného Krymského polostrova uznal tamojší súd vinnými z diskreditácie ruskej armády a verejného propagovania nacistických symbolov. Trest dostali za video zverejnené na sociálnych sieťach, kde spievali známu ukrajinskú pieseň Červená kalina. Podľa portálu The Guardian bola jedna z obvinených víťazkou súťaže Miss Krym, ktorá uviedla, že nepoznala kontext skladby.

Pre jednu pokuta, pre druhú väzenie

Víťazka krymskej súťaže krásy z roku 2022 Oľga Valejeva spievala s jej nemenovanou kamarátkou túto ukrajinskú pieseň na balkóne, pričom sa tiež nahrávali. Video neskôr zverejnili v instastorkách, kde sa príspevky automaticky vymažú po 24 hodinách. "Na internete sa objavilo video, v ktorom dve dievčatá spievali pieseň, ktorá je bojovou hymnou extrémistickej organizácie," uviedlo krymské ministerstvo vnútra.

Súd preto vydal rozsudok, v ktorom uviedol, že Rusky sa dopustili diskreditácie ruskej armády a propagovali nacistické symboly. Krymská polícia dodala, že Valejeva za čin dostala pokutu 40-tisíc rubľov, čo je v prepočte približne 680 eur. Jej priateľka však za skutok musí ísť na desať dní do väzenia. Podľa portálu Teraz.sk súd pri misske zohľadnil fakt, že sa musí starať o dve maloleté deti. Neskôr sa na sociálnych sieťach objavilo aj video, v ktorom majú rozmazané tváre a ospravedlňujú sa za spievanie piesne.

Urážky zo strany Rusov

Valejeva pred rozsudkom uviedla na Instagrame, že nepoznala kontext skladby a nechcela nikomu ublížiť. "Domnievali sme sa, že je to len nevinná pesnička, ktorú poznáme už dlho,“ povedala. Okrem trestu však začala misska dostávať aj urážky a vyhrážky od používateľov na sociálnych sieťach, ktorí jej hovorili, aby "odišla z ruského Krymu na Ukrajinu alebo do Európy."

Rusko, ktorého armáda od 24. februára bojuje na území Ukrajiny, tvrdí, že ukrajinské národné symboly sú extrémistické a často aj nacistické. Podľa TASR kvôli tomu v polovici septembra oznámilo proruské vedenie Krymu, že zakazuje používanie proukrajinských sloganov a spievanie piesní "s kritickým obsahom voči Rusku."

Šéf proruskej krymskej administratívy Sergej Axionov tiež varoval Krymčanov, že úrady vyvodia zodpovednosť voči každému, kto sa takýchto činov dopúšťa. "Spievanie takýchto nacionalistických hymien, najmä počas špeciálnej vojenskej operácie, nenecháme nepotrestané,“ povedal Axionov vo videu na Telegrame. "Ľudia, ktorí toto robia, sa správajú ako zradcovia."