Zaujímavosti
photo Foto
video Video
23. apr. 2024 o 07:58
Miloš Audi, nypost.com, instagram.com

Potápačka pod vodou objavila zvláštnu svätyňu. Na miesto ju zaviedla chobotnica

placeholder
Potápačka pod vodou objavila zvláštnu svätyňu.
Zdroj: Reprofoto/Instagram/@onebreathdiver

Známej austrálskej freediverke sa podarilo nájsť na dne oceánu nezvyčajný objav. Na toto miesto ju zaviedla veľká chobotnica, s ktorou sa stretla už v minulosti.

Zaujímavosti
23. apr. 2024 o 07:58
Potápačka pod vodou objavila zvláštnu svätyňu. Na miesto ju zaviedla chobotnica

Známej austrálskej freediverke sa podarilo nájsť na dne oceánu nezvyčajný objav. Na toto miesto ju zaviedla veľká chobotnica, s ktorou sa stretla už v minulosti.

Podmorský svet je jedno z najzáhadnejších miest na Zemi. Hoci ho ľudstvo skúma už niekoľko stáročí, stále v ňom nachádzame niečo úplne nové. To sa podarilo aj skúsenej potápačke Jules Casey, ktorá skúmala juhovýchodné pobrežie Austrálie. Ako informoval portál New York Post, našla tam totiž podivné miesto plné zvláštnych artefaktov. Zaujímavé však je, že ju k nim naviedol morský živočích.

Nové priateľstvo

Podivný incident sa odohral začiatkom apríla 2024, pričom ho Casey celý zaznamenala na video a uverejnila na sociálnych sieťach. Freediverka sa v tom čase potápala v ľadových vodách pri Morningtonskom polostrove v Austrálii, pričom sa k nej priblížila veľká maorská chobotnica.

Hoci Casey spočiatku predpokladala, že je tvor len zvedavý, neskôr natiahol svoje dlhé chápadlo a obtočilo ho okolo jej ruky. Vtedy začala chobotnica plávať preč, pričom ju viedla vedľa seba. "Kúsok cesty ma ťahala, potom sa zastavila a otočila sa, aby sa na mňa pozrela. Bolo to takmer akoby sa uisťovala, že ju stále sledujem," povedala potápačka.

Po niekoľkých minútach spoločného plávania sa nakoniec dostali do cieľa. Vtedy sa Casey ocitla v podivnej svätyni na dne oceánu. "Vyzeralo to ako náhrobný kameň. Bolo to dosť zvláštne," poznamenala. Na artefakte sa nachádzala fotografia muža, ktorý držal huňatého bieleho psa, pričom na ňom bola tabuľka s menom Lorenz.

Nešlo o prvý objav

Toto ohromné stretnutie ponúklo Casey odpoveď na ďalšiu záhadu, s ktorou sa stretla pred niekoľkými mesiacmi. Vtedy totiž objavila niekoľko ponorených záhradných sôch, ktoré boli pripevnené ku dnu kovovými kolíkmi.

V priebehu ďalších týždňov objavila pri ponoroch aj potopené PVC rúry, pričom každá z nich bola v rozmedzí približne päť metrov. "Zistila som, že niekto stavia umelý útes. Je to dosť zvláštne, pretože to nepoteší rybárov. Akýkoľvek objekt pod vodou však umožňuje mäkkým koralom a rastlinám rásť. Vytvára to malý ekosystém a hlavne nový život," podotkla s tvrdením, že náhrobný kameň bol posledným kusom celej skladačky.

Casey poznamenala, že sa s tým istým živočíchom pri potápaní stretla aj v minulosti. Tentoraz však chobotnica mala na tele omnoho viac bielych škvŕn a dokonca prišla o konce niektorých chápadiel. Tieto fyziologické zmeny naznačujú, že sa pári a možno sa blíži koniec jej života. "Sú veľmi zvedavé a častejšie sa to stáva práve v období ich párenia. Veľakrát naťahujú chápadlá a dotýkajú sa vás. Sú to úžasné tvory a veľmi radi skúmajú svet okolo seba," dodala.