17. mar. 2023 o 16:03
Miloš Audi, bbc.com

Lekári tvrdili, že nikdy neprehovorí. Dnes sa herec s downovým syndrómom môže pýšiť Oscarom

placeholder
Herec s downovým syndrómom získal Oscara.
Zdroj: twitter.com/PaulClark_UTV, twitter.com/Sachinettiyil

Z chlapca so zdravotným postihnutím sa stala uznávaná osobnosť, ktorá sa v súčasnosti môže popýšiť aj ziskom Oscara. Herec James Martin sa však v živote musel popasovať s viacerými problémami.

Zaujímavosti
17. mar. 2023 o 16:03
Lekári tvrdili, že nikdy neprehovorí. Dnes sa herec s downovým syndrómom môže pýšiť Oscarom

Z chlapca so zdravotným postihnutím sa stala uznávaná osobnosť, ktorá sa v súčasnosti môže popýšiť aj ziskom Oscara. Herec James Martin sa však v živote musel popasovať s viacerými problémami.

Nedávno sa v americkom meste Los Angeles uskutočnil 95. ročník odovzdávania Oscarov. Medzi výhercami, akými boli napríklad Brendan Fraser, Ke Huy Quan či Michelle Yeoh, však bol aj jeden herec, ktorý si musel v živote prejsť mnohým. Je ním muž zo Severného Írska menom James Martin, ktorému lekári diagnostikovali downov syndróm. Ako informoval portál BBC, 31-ročný herec sa stal prvým umelcom, ktorý získal Oscara s takýmto zdravotným postihnutím.

James Martin slávi životný úspech.
James Martin slávi životný úspech.
Zdroj: northfoto.com

Špeciálne dieťa s nadaním na herectvo

Martin sa narodil v severoírskom hlavnom meste menom Belfast. Už pár minút po narodení však lekári zistili, že niečo nie je v poriadku, a preto vykonali testy. Vtedy zistili, že herec má downov syndróm, kvôli čomu možno nikdy neprehovorí. Jeho rodičia sa však nechceli vzdať a zabezpečili Martinovi vzdelanie, pričom ho zapísali do špeciálnej školy v Belfaste.

O niekoľko rokov neskôr sa Martin zamiloval do herectva, keď sa dostal do divadelného klubu Babosh, ktorý bol založený pre deti s poruchami učenia. "Som veľmi rád, že som išiel, pretože som tam stretol Breige Hawkins a jej zamestnancov. Bola to skvelá učiteľka, ktorá nás vedela všetkých inšpirovať, aby sme zlepšili svoje herecké schopnosti. Robili sme rôzne typy predstavení a ja som si užíval každú minútu," povedal Martin v roku 2020.

Kde ste ho mohli vidieť?

Vďaka týmto skúsenostiam sa Martin začal objavovať aj v televízii, pričom si zahral v dráme Ups and Downs po boku herečky Susan Lynch. O tri roky neskôr ho mohli uvidieť aj fanúšikovia seriálu Marcella, kde v dvoch epizódach stvárnil postavu Dannyho Armstronga.

Najväčším úspechom jeho kariéry sa však stal krátky filmový projekt s názvom An Irish Goodbye. Príbeh od režisérov Rossa Whitea a Toma Berkeleyho rozpráva o osude dvoch odcudzených bratov, ktorí sa opäť stretli po matkinej smrti. V čiernej komédii, ktorá sa odohráva na vidieckej farme, si Martin zahral jednu z hlavných postáv menom Lorcan.

Vďaka vynikajúcim hereckým výkonom film získal nielen ocenenie BAFTA za najlepší britský krátky film, ale nedávno aj slávneho Oscara. "Nezáleží na tom, či mám zdravotné postihnutie. Robím, čo môžem, aby som bol vtipný. Som prvý človek s downovým syndrómom, ktorý dostal Oscara, dokonca v čase mojich narodenín. Je to fantastické," povedal herec.

Martinov úspech si pochvaľovalo množstvo osobností a divákov, medzi ktorých patril nielen jeho otec, ale aj priateľka Barbara Norris. Tá sa objavila v programe britskej televízie BBC s názvom Talkback, kde prezradila, že výhra Oscara bola magickým momentom a čerešničkou na Martinovej narodeninovej torte. "Ukazuje to, že aj ľudia so zdravotným postihnutím môžu dosiahnuť rovnakú popularitu, ako všetci ostatní," poznamenala.