28. dec. 2023 o 16:00
ab, obkec.sk

Princezná Lada bola tehotná, Dora skončila v bezvedomí: Zaujímavosti o vianočných rozprávkach

placeholder
Baba Jaga z Mrázika a princezná Lada
Zdroj: Reprofoto/Princezná so zlatou hviezdou, Gorky studio films

Rozprávky počas Vianoc pozeral takmer každý, aby sme sa tak naladili na čarovnú atmosféru. Tie tradičné so starším dátumom vydania púšťajú televízie už roky, no toto ste o nich možno netušili.

Zaujímavosti
28. dec. 2023 o 16:00
Princezná Lada bola tehotná, Dora skončila v bezvedomí: Zaujímavosti o vianočných rozprávkach

Rozprávky počas Vianoc pozeral takmer každý, aby sme sa tak naladili na čarovnú atmosféru. Tie tradičné so starším dátumom vydania púšťajú televízie už roky, no toto ste o nich možno netušili.

Tri oriešky pre Popolušku

Legendárna rozprávka v hlavnej úlohe s Libušou Šafránkovou nemôže na Vianoce chýbať. Film sa prvýkrát vysielal v roku 1973. Rozprávka sa natáčala na zámku Moritzburg v Nemecku, aj keď režisér Václav Vorlíček chcel pôvodne nakrúcať na území Slovenska.

Keďže počas natáčania nemali dostatok snehu, museli použiť aj umelý. Na strechách domov sa nachádzalo vápno, ktoré tam štáb nastriekal. Hlavná predstaviteľka Popolušky (Libuše Šafránková) najskôr nechcela prijať túto rolu. Vyprovokovali ju k tomu ale kolegovia z divadla.

Popoluška patrí medzi vianočné klasiky.
Popoluška patrí medzi vianočné klasiky.
Zdroj: Reprofoto/youtube

Zaujímavosťou je, že pôvodne sa mala rozprávka natáčať v lete, no scenár sa zmenil a natáčalo sa v zime. Nie všetky kostýmy sa ale stihli prešiť, a tak Popoluška jazdila na koni len v tenkých šatách a princ v legínach. Kvôli nim sa Trávničkovi posmievali kolegovia ešte dlhé roky.

Vo filme vystupovalo aj niekoľko zvierat, no nie vždy chceli so štábom spolupracovať. Režisér napríklad musel sovu Rozárku pichať steblom trávy do oka, aby žmurkala. Koňa Juráška zase škrabkali na bruchu, aby Popoluške prikývol. Aby sa Popoluškin pes rozbehol do lesa, museli mu hodiť snehovú guľu, v rozprávke možno tento moment aj vidieť.

Popoluška patrí medzi vianočné klasiky.
Popoluška patrí medzi vianočné klasiky.
Zdroj: Reprofoto/youtube

Princezná so zlatou hviezdou na čele

Prvýkrát mohli diváci túto rozprávku vidieť pred Vianocami v roku 1959. Hlavné postavy princa Radovana a princeznej Lady stvárnili herci Jozef Zíma a Marie Kyselková. Pôvodne si mala princeznú zahrať Miriam Hynková, no pre chorobu sa úlohy vzdala. Marie prišla na konkurz ako 24-ročná študentka zdravotnej školy a mala byť len tanečnou komparzistkou. Tvorcom sa ale zapáčila a dali jej hlavnú rolu.

Počas nakrúcania bola tehotná, čakala syna Onřeja s hercom Petrom Haničincom. Obaja hlavní herci museli nosiť spočiatku parochňu. Princ sa z toho nakoniec vyvliekol, no herečkine vlasy prekrývali oranžovou parochňou. Hviezdu na čelo a vlasy jej lepili skoro ráno a dávali dole neskoro večer, herečka po natáčaní mala rozožratú kožu z lepidla.

Princezná so zlatou hviezdou
Princezná so zlatou hviezdou
Zdroj: Reprofoto/Princezná so zlatou hviezdou

Viacerí herci sa pri natáčaní aj zranili. Princ Radovan si mal v jednej scéne na konci šermovania zlomiť meč o koleno, otočil ho ale zlou stranou a rozrezal si kožu. Kráľovi, ktorého si zahral Fantišek Smolík, takmer vypichla oko princezná Lada svojou korunou, keď ho prišla ráno pozdraviť.

Predstaviteľka Lady po rokoch povedala, že ju veľmi mrzelo, že musela stále nosiť myšací kožúšok a nemohla si vyskúšať viacero krásnych princeznovských šiat. Josef Zíma, ktorý stvárnil princa, sa učil šermovať na škole, no kráľ Kazisvět nikdy predtým nedržal meč v ruke, a preto ich spoločné bojové scény natáčal len nerád.

Český herec Josef Zíma v rozprávke Princezná so zlatou hviezdou.
Český herec Josef Zíma v rozprávke Princezná so zlatou hviezdou.
Zdroj: reprofoto/ film Princezná so zlatou hviezdou

Mrázik

Za to, že si rozprávku môžeme vôbec pozrieť, vďačíme najmä hercovi, ktorý stvárnil Babu Jagu. Nakrútený materiál takmer zničila potopa v kotolni a filmové kotúče v poslednej chvíli zachránil herec Georgij Milliar.

Jednou z najvýraznejších postáv je aj Marfuša, ktorú si zahrala Inna Čurikovová. Režisér počas castingu dal pred ňu misku orieškov a povedal jej, aby ich pohrýzla. Všetci sa na nej tak smiali, že si ju ihneď potom vybrali.

Postavu Baby Jagy v rozprávke Mrázik si zahral herec Georgij Milljar.
Postavu Baby Jagy v rozprávke Mrázik si zahral herec Georgij Milljar.
Zdroj: Gorky Film Studios

Nakrúcanie pre ňu ale nebolo jednoduché. Keď sedela Marfuša pod stromom v lese a mala jesť jabĺčka, zabudli jej ich dať do tašky. A tak musela chrúmať surovú cibuľu, ktorú zapíjala mliekom. Nastenku si zahrala iba 15-ročná Natalya Sedykh, ktorá sa do filmu dostala náhodou.

Režisér si ju všimol počas jej vystúpenia na ľade, kde si na korčuliach zahrala umierajúcu labuť. Tak sa mu zapáčila, že si ju o dva mesiace zavolal na nakrúcanie Mrázika. Najhoršou scénou pre ňu bolo, keď mala Nastenka na mihalniciach mráz. V skutočnosti išlo o nanesené lepidlo, a keď jej ho dávali dole, mala veľké bolesti a takmer o mihalnice prišla.

Nastenka z filmu Mrázik
Nastenka z filmu Mrázik
Zdroj: reprofoto/ film Mrázik

Perinbaba

Legendárna rozprávka Juraja Jakubiska sa tento rok dočkala aj svojho pokračovania. My sme sa ale pozreli na zaujímavosti o prvej časti, ktorá mala svoju premiéru pred 38 rokmi. Perinbaba je inšpirovaná rozprávkou od bratov Grimmovcov s názvom Pani Zima. Úlohu Perinbaby si zahrala talianska herečka Giuletta Masina, ktorá bola ale už na hereckom dôchodku a nikde sa neobjavila 16 rokov.

Nakoniec ju ale prehovorili, no mnohé scény s ňou museli niekoľkokrát opakovať, pretože v nich boli chyby. Natáčalo sa v Dobšinskej ľadovej jaskyni, kde je ale množstvo schodov, ktoré by herečka nedokázala vyjsť. Vynášať ju preto museli horskí nosiči. V jaskyni bol skutočný ľad a veľká zima, no predstaviteľka Alžbetky sa tam prechádzala len v nočnej košeli.

Talianska herečka Giulietta Masina ako rozprávková Perinbaba.
Talianska herečka Giulietta Masina ako rozprávková Perinbaba.
Zdroj: Profimedia

Jakubka si mal pôvodne zahrať spevák Peter Nagy, no nemecký koproducent tam dosadil Tobiasa Hoesla, ktorý bol nemeckou vychádzajúcou hviezdou. S herečkou Vančíkovou, ktorá si zahrala Alžbetku, si ale vôbec nerozumeli, aj keď sa museli tváriť, že sú zaľúbení.

Počas natáčania prišlo aj k viacerým zraneniam. Keď letel Jakubko z neba od Perinbaby, chlapca obúchali o skaly, nakoľko visel len vďaka žeriavu. Cirkusant Bandolíro mal pôvodne letieť iba meter nad zemou, no nakoniec bol až 10 vo vzduchu. Predstaviteľka Dory (Milada Ondrášiková) skončila v bezvedomí potom, ako ju počas tréningu zhodil kôň a noha jej zostala zakliesnená v strmeni. Vliekol ju po zamrznutom poli a naštiepila si aj stavec.

Alžbetka a Jakub vo filme Perinbaba
Alžbetka a Jakub vo filme Perinbaba
Zdroj: csfd.cz

Soľ nad zlato

Libuše Šafránková si zahrala princeznú aj v tejto krásnej vianočnej rozprávke. Filmári natáčali v Nízkych Tatrách v Demänovskej ľadovej jaskyni. Štáb tak našiel jedinečné kulisy, ktorými boli ľadové stalaktity. V rozprávke z nich spravili podzemné zásoby soli.

Rozprávka Soľ nad zlato
Rozprávka Soľ nad zlato
Zdroj: csfd.cz

Okrem toho sa natáčalo aj v Prahe, Brne, Rožňave, Súľove či v Ledniciach a na Červenom Kameni. Hudobný podmaz v rozprávke je spoločnou piesňou Karla Gotta a Marcely Holanovej. Film sa vysielal aj v Nemecku, kde sa ale volal Soľný princ.

Keďže Libuše Šafránková je česká herečka, slovenský dabing jej robila Nagyová. Zaujímavosťou je, že v českom seriáli Arabela ju zase nadabovala Šafránková do češtiny. Boris Farkaš vo filme prvýkrát jazdil na koni. Zastať mal tesne pred princeznou, no stále sa to nedarilo, až kým nevymenili koňa. Cvičiteľ mu potom zapichol do zeme vetvičku a on naučene zastal na tomto mieste.

Rozprávka Soľ nad zlato
Rozprávka Soľ nad zlato
Zdroj: csfd.cz

Pyšná princezná

Rozprávka bola natočená v roku 1952 a ukazuje scény z viacerých krásnych hradov a zámkov v Česku. Keď princezná Krasomila prehodila loptu cez bránu Miroslavovi, ona bola na zámku Hluboká a princ v Třeboni. Brána bola len kulisou, ktorú držali dvaja asistenti.

Do natáčania zasahovali aj komunisti, ktorí im zakázali v rozprávke zobrazovať nadprirodzené bytosti a čary. Nakoniec sa im podarilo dohodnúť aspoň na spievajúcej kvetine. Pôvodne bolo v scenári viac postáv, napríklad Miroslav mal pestúnku, Krasomila komornú a pribudnúť mali aj vtipný vrchný dvoran Zajíc a princeznin nápadník Bojeslav.

Alena Vránová vo filme Pyšná princezná
Alena Vránová vo filme Pyšná princezná
Zdroj: reprofoto/ film Pyšná princezná

Koniec filmu mal byť tiež iný, no kvôli vysokým nákladom sa ho rozhodli zmeniť. Pôvodne sa mal končiť veľkou svadbou, no kvôli šetreniu to prepísali. Alena Vránová, ktorá si zahrala princeznú, sa počas nakrúcania zamilovala do herca Vladimíra Ráža. No v tej dobe bola vydatá za básnika Pavla Kohouta a Ráž bol tiež ženatý s inou herečkou.