Na lodi boli fľaše značky Juglar maison, ako aj 47 fliaš Veuve Clicquot. V aukcii sa 2 roky po tomto významnom objave predalo 11 fliaš, čím sa celkovo vyzbieralo 156-tisíc dolárov (143-tisíc eur). Vzhľadom na to, že potápači našli až 168 fliaš šampanského, sa vedci rozhodli, že alkohol ochutnajú. Profesor Philippe Jeandant dostal vzorky z troch fliaš a následne zverejnil správu o svojich zisteniach, uvádza portál IFLScience.
Fľaše majú hodnotu až 190-tisíc dolárov
V správe sa píše, že profesor pravdepodobne degustoval najstaršie šampanské, aké bolo kedy ochutnané. Je pochopiteľné, že po 170 rokoch na dne oceánu nebola ochutnávka prechádzkou naprieč ružovou záhradou. Vzorky z dna Baltského mora boli popísané nie veľmi lichotivo. Šampanské údajne malo zvieracie tóny, prípadne chutilo ako mokré chlpy alebo syr. Po vliatí do nádoby za účelom okysličenia sa chuť zmenila na empyreumatickú, grilovanú, korenistú, dymovú až kožovitú spolu s ovocnými a kvetinovými tónmi. Dnes, po takmer 14 rokoch, keď bolo víno opäť ochutnané a analyzované, môžu mať fľaše hodnotu až 190-tisíc dolárov (175-tisíc eur). Bežne musí šampanské dozrievať v pivnici najmenej 15 mesiacov.
Práve to naznačuje, že najlepšie vína vznikajú práve v týchto podmienkach, pretože tam majú ideálne prostredie v podobe stálej teploty a ochrany pred svetlom. Kde inde sú dostupné tieto výsady, ak nie na dne oceánu? Vo francúzskom vínnom regióne Champagne vytvorila spoločnosť Leclerc Briant špeciálne cuvée s názvom Abyss a fľaše sú ponorené pri severozápadnom pobreží Francúzska. "Urobili sme to, aby sme otestovali zrenie pod vodou, pretože sú to perfektné podmienky," povedal Pierre Bettinger, obchodný riaditeľ spoločnosti Leclerc Briant.
A zďaleka nie sú jediní. Iní vinári nechajú dozrievať víno v kovových klietkach v Atlantiku, kým v Chorvátsku sa nádoby vkladajú do keramických džbánov a umiestňujú na police nachádzajúce sa 50 metrov pod hladinou mora. "Vína pod vodou starnú pomalšie," ozrejmil someliér Emanuel Pesqueira. "Čím sú hlbšie, tým vyšší je atmosférický tlak a víno si tak zachováva sviežosť oveľa dlhšie. Niektoré chutia, ako keby boli práve naplnené do fliaš, a to v závislosti od štýlu vína a týka sa to aj tých, ktoré boli v mori 2 roky," uzavrel.