22. feb. 2024 o 12:30
Obkec, Famous

Dve kivi denne a nepotrebujete lekára. Dve lyžičky škorice zas znížia riziko cukrovky

placeholder
Kivi a škorica
Zdroj: istockphoto.com (ilustračné)

Podľa novozélandských vedcov je pravidelná konzumácia kivi zárukou pevného fyzického i psychického zdravia. Odborníci z Kalifornie zas zistili, že škorica môže výrazne znížiť riziko rozvoja diabetu druhého typu.

Zaujímavosti
22. feb. 2024 o 12:30
Dve kivi denne a nepotrebujete lekára. Dve lyžičky škorice zas znížia riziko cukrovky

Podľa novozélandských vedcov je pravidelná konzumácia kivi zárukou pevného fyzického i psychického zdravia. Odborníci z Kalifornie zas zistili, že škorica môže výrazne znížiť riziko rozvoja diabetu druhého typu.

Nový Zéland je významným producentom jabĺk, no je taktiež bohatý na subtropické kivi. Plody tejto liany sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C. Podľa štúdie dokáže pravidelná konzumácia posilniť celkové zdravie a rýchlo zlepšiť náladu. Kôra zo škoricovníka pravého (cejlónskeho) zas obsahuje veľké množstvo cinnamaldehydu a katechínu, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi. Už dve lyžičky škorice denne tak výrazne znižujú riziko diabetu.

Kivi a škorica pre zdravie
Kivi a škorica pre zdravie
Zdroj: istock.com

Kivi proti mrzutosti

Vedci z University of Otago zistili, že pravidelná konzumácia kivi je prevenciou zlej nálady. Keď človek nasadí toto ovocie do svojho jedálnička, nálada sa mu zlepší už po štyroch dňoch. Tím na Novom Zélande uskutočnil osemtýždňový experiment so 155 dospelými, ktorí mali nízky obsah vitamínu C v krvi. Účastníci užívali denne buď tabletu s vitamínom C, placebo, alebo dve kivi denne.

Osobám konzumujúcim kivi sa zlepšila vitalita a náladu už za 4 dni, pričom účinok dosahoval úplný vrchol približne po 14 dňoch. "To nám pomáha pochopiť, že to, čo jeme, môže mať relatívne rýchly dopad na to, ako sa cítime," uviedol jeden z autorov štúdie doktor Ben Fletchet. Podľa neho môžu mať podobný vplyv aj iné druhy ovocia a zeleniny bohaté na vitamín C. V Čechách (no aj na Slovensku) je to v zime napríklad kyslá kapusta. Výsledky štúdie publikoval časopis British Journal of Nutrition.

Kivi zlepšuje zdravie i náladu.
Kivi zlepšuje zdravie i náladu.
Zdroj: istock.com

Škorica na pomoc

Škorica je výborným pomocníkom pri znižovaní hladiny cukru v krvi. Je však dôležité dávať pozor na to, aby človek skutočne jedol kôru škoricovníka pravého (cejlónskeho) a nie bežnejšie a lacnejšie kôry škoricovníka čínskeho. Tie totižto obsahujú veľké množstvo toxického kumarínu, ktorý poškodzuje pečeň.

U prediabetikov je hladina cukru v krvi zvýšená nad zdravou úrovňou, ale nie je natoľko vysoká, aby spĺňala kritéria cukrovky. Chronicky vysoká hladina cukru v krvi môže vyvolať celý rad nebezpečných komplikácií vrátane ochorení srdca a závažných infekcií. "Škorica, široko dostupný a lacný doplnok stravy, môže prispieť k lepšej kontrole glykémie, pokiaľ sa pridá do stravy u ľudí, ktorí majú prediabetes súvisiaci s obezitou," tvrdia vedci z Kalifornskej univerzity v Los Angeles, ktorí to experimentálne aj dokázali. Pritom už dve lyžičky denne dokážu divy.