31. júl. 2022 o 19:01
Miroslav Novysedlák, sciencealert.com

Mužovi chýba 90 % mozgu, aj tak žije bežným životom. Vedcov jeho prípad šokoval

placeholder
Mužovi chýba 90 % mozgu.
Zdroj: youtube.com/MrScientific

Takýto prípad sa len tak nevidí. Francúz, ktorému chýba značná časť mozgu, si žije životom ako bežný človek. Problém odhalil až sken mozgu a to, čo lekári zbadali, ich doslova šokovalo.

Zaujímavosti
31. júl. 2022 o 19:01
Mužovi chýba 90 % mozgu, aj tak žije bežným životom. Vedcov jeho prípad šokoval

Takýto prípad sa len tak nevidí. Francúz, ktorému chýba značná časť mozgu, si žije životom ako bežný človek. Problém odhalil až sken mozgu a to, čo lekári zbadali, ich doslova šokovalo.

Francúz, ktorý žije relatívne normálnym životom aj napriek tomu, že mu chýba 90 percent mozgu, núti vedcov prehodnotiť, čo z biologického hľadiska znamená vedomie. Napriek desaťročiam výskumu je ľudské chápanie vedomia, teda uvedomovanie si vlastnej existencie, nepostačujúce. Vedci sa domnievajú, že fyzický zdroj vedomia je práve v mozgu, uvádza portál ScienceAlert. Ako je potom možné, že niekto stratí väčšinu svojich neurónov a stále si uvedomuje seba a svoje okolie?

Problém odhalil sken mozgu

Prípad muža, ktorému chýba väčšina mozgu, bol prvýkrát opísaný v roku 2007 a vedcov mätie dodnes. Výskumníkom sa však podarilo vysvetliť, ako prežil väčšinu svojho života bez toho, aby si uvedomil, že s ním niečo nie je v poriadku. Muž šiel k lekárovi a sťažoval sa na miernu slabosť v ľavej nohe. Lekári vedeli, že v detstve sa liečil na hydrocefalus (hromadenie mozgovomiechového moku v mozgu) a urobili mu sken mozgu.

Zistili, že jeho lebka bola naplnená tekutinou a zostala mu len tenká vonkajšia vrstva skutočného mozgového tkaniva. Podľa lekárov bol jeho mozog postupne zničený v priebehu 30 rokov v dôsledku nahromadenia tekutiny v mozgu. Hydrocefalus mu diagnostikovali ako dojčaťu a liečili ho stentom (dutá trubička umožňujúca odtok tekutiny z mozgu), ktorý mu odstránili, keď mal 14 rokov.

Ešte zaujímavejšie je to, že aj napriek minimálnemu zvyšku mozgového tkaniva nebol muž mentálne postihnutý. Mal IQ 75 a pracoval ako štátny zamestnanec. Bol ženatý, mal dve deti a jeho zdravotný stav bol v poriadku. Jeho raritný prípad tak prinútil vedcov pochybovať o tom, čo je potrebné na prežitie a tiež spochybnil chápanie vedomia.

V minulosti sa vedci domnievali, že vedomie je prepojené so špecifickými oblasťami mozgu. Ale ak by boli tieto hypotézy správne, potom by tento muž nemal byť pri vedomí, pretože väčšina jeho mozgu je poškodená. Axel Cleeremans namiesto toho prišiel s hypotézou, ktorá je založená na tom, že mozog sa vedomiu učí znova a znova a jeho umiestnenie môže byť flexibilné.

"Vedomie je nekoncepčná teória mozgu získaná skúsenosťou. Zahŕňa učenie, interakciu so sebou samým, so svetom a s inými ľuďmi,“ vysvetlil. Lekári tvrdia, že muž trpí chronickým obštrukčným hydrocefalom, pri ktorom sa pomaly hromadí tekutina v mozgu. Namiesto toho, aby 90 percent mozgu mužovi chýbalo, je pravdepodobnejšie, že bol jednoducho stlačený do tenkej vrstvy.