04. apr. 2024 o 07:58
Miloš Audi, ladbible.com

Najdlhší let na svete: Piloti boli vo vzduchu až 64 dní bez pristátia. Ako to dokázali?

placeholder
Najdlhší nepretržitý let na svete. (ilustračné foto)
Zdroj: istock.com

Na konci 50. rokov sa dvaja piloti rozhodli učiniť niečo impozantné. So svojím upraveným lietadlom totiž zostali vo vzduchu viac ako dva mesiace, pričom tým prekonali svetový rekord.

Zaujímavosti
04. apr. 2024 o 07:58
Najdlhší let na svete: Piloti boli vo vzduchu až 64 dní bez pristátia. Ako to dokázali?

Na konci 50. rokov sa dvaja piloti rozhodli učiniť niečo impozantné. So svojím upraveným lietadlom totiž zostali vo vzduchu viac ako dva mesiace, pričom tým prekonali svetový rekord.

Ak ste niekedy sedeli v lietadle, je možné, že ste po niekoľkohodinovom lete zažili následky dlhého pobytu vo vzduchu. Vedeli by ste si však predstaviť stráviť viac ako dva mesiace v lietadle bez pristátia? Ako informoval portál LADBible, presne takýto čin vykonali dvaja piloti v rokoch 1958 až 1959, keď vytvorili rekord pre najdlhší let na svete, pričom ho odvtedy nikto nedokázal prekonať.

Ambiciózny sen

Robert Timm a John Cook vyrazili na svojej upravenej Cessne 4. decembra 1958 z letiska McCarran v Las Vegas v Nevade. Odtiaľ leteli bez medzipristátia neuveriteľných 64 dní, 22 hodín a 19 minút. Dvojica celkovo precestovala až 240 000 kilometrov, čo zodpovedá dĺžke približne šiestich ciest okolo Zeme. Napriek tomu, že túto trasu absolvovali pred viac ako 65 rokmi, nikto ich rekord nedokázal prekonať.

Ako však dokázali letieť takú dlhú dobu? Ukázalo sa, že za úspechom stáli inžinierske schopnosti dvojice. Timm totiž strávil niekoľko mesiacov úpravou svojho lietadla, pričom do neho pridal matrace na spanie a malé oceľové umývadlo, aby piloti mohli dodržiavať hygienu. Okrem toho sa zbavil takmer všetkého vnútorného vybavenia, aby znížil hmotnosť stroja. "Dôležité však bolo vytvoriť účinný spôsob tankovania," povedala Janet Bednarek, historička letectva a profesorka na univerzite v americkom Daytone.

Expertka vysvetlila, že Timm musel postaviť ďalšiu nádrž, ktorú napĺňal palivom z nákladného auta na zemi. "Keď potrebovali doplniť benzín, zleteli veľmi nízko nad zem. Potom prišiel kamión, ktorý pomocou čerpadla s hadicou napĺňal nádrž ďalším palivom. Bola to skutočne dramatická šou, ktorá ukázala vynaliezavosť inžiniera. Benzín sa musel často dopĺňať aj v noci, a to si vyžadovalo presné zaobchádzanie s lietadlom," poznamenala Bednarek.

Množstvo problémov s lietadlom

Po troch neúspešných pokusoch o prekonanie rekordu v najdlhšom nepretržitom lete sa Timm rozhodol vziať do tímu partnera Johna Cooka, leteckého mechanika, ktorý mal byť druhým pilotom. Keď dvojica vyrazila na začiatku decembra 1958, viac ako 5 týždňov išlo všetko hladko. Ich koordinácia bola totiž perfektná a každých 8 hodín letu sa striedali, aby sa druhý člen partie mohol vyspať.

V deň číslo 39 však nastala pohroma. Čerpadlo v lietadle totiž zlyhalo, a preto museli piloti vháňať palivo do nádrže ručne. Napriek tomuto veľkému problému dokázali vydržať vo vzduchu ďalších 25 dní, vďaka čomu si vyslúžili impozantný rekord.

Hoci sa im podaril takýto ohromný počin, dvojica musela ísť až za hranicu svojich síl. Keď totiž pristáli, obaja boli kvôli problémom s lietadlom vo veľmi zlom stave. Okrem čerpadla museli riešiť ťažkosti s vyhrievaním kabíny, meračom paliva i pristávacími svetlami. "Dôležité však pre nich bolo, že motor stále bežal bez problémov. To je predsa tá najdôležitejšia časť lietadla," dodala Bednarek.