30. jan. 2023 o 10:57
Miloš Audi, nypost.com

Potopil sa Titanic? Teória vraví, že namiesto slávneho parníka mala klesnúť ku dnu iná loď

placeholder
Teória naznačuje, že sa namiesto Titanicu mala potopiť iná loď.
Zdroj: northfoto.com

Video na TikToku sa stalo populárne vďaka autorkinej teórii o potopení Titanicu. Podľa nej išlo o dopredu naplánovaný krok, ktorý využila výrobná spoločnosť parníka.

Zaujímavosti
30. jan. 2023 o 10:57
Potopil sa Titanic? Teória vraví, že namiesto slávneho parníka mala klesnúť ku dnu iná loď

Video na TikToku sa stalo populárne vďaka autorkinej teórii o potopení Titanicu. Podľa nej išlo o dopredu naplánovaný krok, ktorý využila výrobná spoločnosť parníka.

Na internete sa nedávno objavilo video, ktorého autorka tvrdí, že slávny zaoceánsky parník Titanic sa v apríli 1912 nepotopil. Namiesto toho odhalila teóriu, podľa ktorej bola obeťou jeho sesterská loď s názvom Olympic. Ako informoval portál New York Post, spoločnosť, ktorá parníky vyrobila, mala využiť ich podobnosť a celý incident zinscenovať, aby predišla obrovským nákladom na opravu Olympicu.

Skupina slávnych lodí

Autorka videa Mia v príspevku tvrdila, že pozná všetky fakty o Titanicu. "Sedela som a hodiny sledovala dokumentárne filmy," uviedla s tvrdením, že hypotéza o potopení sesterskej lodi namiesto slávneho parníka dávala zmysel.

Britská lodná spoločnosť White Star Line, ktorá na prelome 19. a 20. storočia patrila medzi svetovú špičku, vytvorila trojicu parníkov Titanic, Olympic a Britannic. Prvé dva patrili ku poštovým lodiam, ktoré prevážali cestujúcich a zásielky z Britského impéria do Spojených štátov, a tretia slúžila v prvej svetovej vojne ako nemocničný parník. "Britannic bola vojnová loď a ľudia hovoria, že ju zasiahla mína vo vode. Trafilo ju však torpédo z nemeckej ponorky. Ako tiež môžete vidieť, podobá sa na Titanic," tvrdila Mia.

Identický výzor Olympicu a Titanicu

Autorka vo virálnom videu, ktoré na sociálnych sieťach nazbieralo viac ako 11 miliónov videní, neskôr začala hovoriť o sesterských lodiach nemocničného parníka. "A tu máme Olympic a Titanic. Vyzerajú úplne identicky," povedala Mia s teóriou, podľa ktorej mala spoločnosť vedieť o zlom stave prvej lode. "Povedali si: 'Výroba Titanicu nás stála veľa peňazí, no ešte viac budeme musieť minúť na opravu Olympicu,'" dodala.

Taktiež uviedla, že lodná spoločnosť namiesto Titanicu poslala na oceán Olympic, aby ho potopila. Vďaka tomu mala získať všetky peniaze z poistky. "Potom jednoducho zošrotovali Titanic, aby mali náhradné diely," poznamenala autorka videa s tvrdením, že nikto presne nevedel, ako interiér lode vyzeral. Samozrejme okrem ľudí, ktorí ju postavili. To podľa nej potvrdzuje, že by bolo ľahké ich vymeniť.

Zvláštne správanie cestujúcich

Autorka tiež podotkla, že na palubu na poslednú chvíľu nenastúpilo množstvo dôležitých ľudí, ako napríklad vlastník spoločnosti White Star Line J. P. Morgan či čokolatier a tvorca slávnej značky Hershey's Milton Hershey. "Povedali im, aby tam nechodili, lebo vedeli, že sa aj tak potopí," uviedla Mia s tvrdením, že nesedel ani ďalší dôležitý parameter. "Titanic mal na boku 14 okienok a Olympic ich mal 16. No v deň, keď sa stala táto tragédia, ich loď zrazu mala 16," dodala.

Nakoniec uviedla, že sa v blízkosti Titanicu mali nachádzať dve lode, Carpathia a SS Californian. Podľa informácií mala druhá menovaná vidieť, ako sa parník potápa, no ľudia na palube nepodnikli žiadne kroky na záchranu osôb v studenom oceáne. Carpathia pritom dorazila až dve hodiny po katastrofe a nedokázala zachrániť všetkých preživších.

Video malo na sociálnych sieťach množstvo pozitívnych reakcií, pričom väčšina ľudí uverila hypotéze autorky. "Bolo to naplánované. J. P. Morgan mal na Titanicu viac ako jedného konkurenta. Na loď nešiel, lebo vedel, že zomrú. Vďaka tomu bol jeho podnik úspešný," uviedol jeden z používateľov.