07. sep. 2023 o 16:00
Miloš Audi, iflscience.com, cosmosmagazine.com

Onedlho zakvitne rastlina, ktorá má kvety raz za 120 rokov. Prinesie to však hrozivé následky

placeholder
Táto rastlina kvitne raz za 120 rokov.
Zdroj: twitter.com/BambooGiant, twitter.com/HVoluptatis

Rastlina môže podľa vedcov vo veľkej miere ovplyvniť životné prostredie i ekonomiku. Spôsobuje to jej kvitnutie, ktoré nastáva len raz za 120 rokov a po ňom bambus uhynie. Výskumníci ale nevedia, či sa ešte rastlina dokáže rozmnožiť.

Zaujímavosti
07. sep. 2023 o 16:00
Onedlho zakvitne rastlina, ktorá má kvety raz za 120 rokov. Prinesie to však hrozivé následky

Rastlina môže podľa vedcov vo veľkej miere ovplyvniť životné prostredie i ekonomiku. Spôsobuje to jej kvitnutie, ktoré nastáva len raz za 120 rokov a po ňom bambus uhynie. Výskumníci ale nevedia, či sa ešte rastlina dokáže rozmnožiť.

Existuje bambus, ktorého kvitnutie by mohlo zapríčiniť obrovskú katastrofu nielen pre živočíšnu ríšu, ale aj celé životné prostredie. Ide o druh známy ako henonis, ktorý nie je rozšírený len v domovskej Číne, ale aj po celom svete. Ako informoval portál IFLScience, dôvodom tohto pochmúrneho scenára je to, že aj keď bambus kvitne len raz za 120 rokov, neskôr okamžite uhynie. V Japonsku tvorí tento druh pritom až 1 700 km2 lesov.

Ničivý dopad kvitnutia

Henonis, ktorý je bežne známy aj pod menom bambus čierny, je jednou z najväčších odrôd na svete. Dorastá totiž až do výšky 25 metrov a na šírku môžu mať až 30 centimetrov. Ako informoval portál Guadua Bamboo, bambusy sú tiež najrýchlejšie rastúcimi rastlinami na svete, pričom dokážu za deň vyrásť až o jeden meter.

Táto rastlina má však aj jednu schopnosť, o ktorej veľa ľudí nevie. Dokáže totiž kvitnúť, pričom u druhu henonis je to len raz za 120 rokov. Aj keď sa to môže zdať ako dlhý čas, existuje dôvod, prečo by to mohlo byť zničujúce pre životné prostredie. Tento bambus totiž krátko po rozkvitnutí zomrie, pričom vedci zistili, že sa okamžite zastaví aj jeho regenerácia. Rastlina však nevytvorí žiadne semená, ktoré by zabezpečili jej rozmnožovanie.

Zlé výsledky štúdie

Posledné veľké kvitnutie bambusu henonis nastalo v roku 1908, čo znamená, že k ďalšiemu príde už v tomto desaťročí (okolo roku 2028). Kvôli tomu vedci nemali veľa príležitostí študovať ich počas tohto obdobia. V roku 2020 však výskumníci z Hirošimskej univerzity v Japonsku našli bambus, ktorý kvitol skôr, než mal. Preto využili príležitosť a spustili jedinečnú štúdiu, ktorou chceli zanalyzovať jeho rast.

Nanešťastie, tím zistil, že ďalšia obrovská udalosť kvitnutia by mohla byť katastrofou pre produkciu bambusu i celé živočíšne a rastlinné prostredie, najmä to v okolí bambusových lesov. Tie sa zrejme premenia na trávnaté pláne. "Rastlina už neskôr neprodukovala žiadne životaschopné semená, ktoré by mohli klíčiť. Produkcia bambusových výhonkov bola po odkvitnutí zastavená," uviedol vo vyhlásení hlavný autor štúdie Toshihiro Yamada.

Tím tiež počas pozorovania nenašiel žiadne asexuálne rozmnožovanie rastliny (napr. korienkami). "Všetky steblá uhynuli počas štúdie, pričom neboli zjavné žiadne známky regenerácie. Tieto výsledky naznačujú temnú budúcnosť tohto druhu v Japonsku," dodali vedci vo vyhlásení.

Autori štúdie dúfajú, že aj keď počas pozorovania nenašli žiadne nové výhonky, v prírode bude existovať šanca na záchranu druhu. Regenerácia bambusu bude však pomalá. Výskumníci môžu zasadiť nové rastliny a využiť rôzne hnojivá, no potrvá niekoľko rokov až desaťročí, kým sa všetko vráti do pôvodného stavu. To bude mať nielen značný ekonomický, ale aj environmentálny dopad. "Ďalším problémom týkajúcim sa tohto odumierania sú vplyvy na životné prostredie, ktoré môžu viesť k drastickým zmenám vo vegetácii a erózii pôdy," ukončili.