24. máj. 2023 o 18:00
Miloš Audi, dailymail.co.uk

Nechali by ste zmraziť svojho domáceho miláčika? Firma vám ho za tisíce eur znovu oživí

placeholder
Nechali by ste zmraziť svojho miláčika?
Zdroj: twitter.com/kaimicahmills, istock.com

Americká firma chce uchrániť ľudí od smútku po smrti ich domácich miláčikov. Preto pomocou kryoniky mrazí zvieratá a uchováva ich dovtedy, kým vedci neobjavia spôsob, ako zastaviť ich starnutie.

Zaujímavosti
24. máj. 2023 o 18:00
Nechali by ste zmraziť svojho domáceho miláčika? Firma vám ho za tisíce eur znovu oživí

Americká firma chce uchrániť ľudí od smútku po smrti ich domácich miláčikov. Preto pomocou kryoniky mrazí zvieratá a uchováva ich dovtedy, kým vedci neobjavia spôsob, ako zastaviť ich starnutie.

Spoločnosť Cryopets, ktorá sídli v americkom štáte Utah, chce onedlho začať zmrazovať rôzne druhy zvierat. Startup, ktorého investorom je aj miliardár a podnikateľ Peter Thiel, tým chce zachovať domácich miláčikov dovtedy, kým vedci nenájdu liek na súčasné nevyliečiteľné choroby či spôsob, ako im zabezpečiť nesmrteľnosť. Ako informoval portál DailyMail, spoločnosť má podľa zakladateľa na čakacej listine viac ako 500 zvierat.

Zastavenie starnutia

Cryopets založil 24-ročný muž menom Kai Micah Mills. Uviedol, že ide o startup, ktorého cieľom je zabrániť umieraniu domácich miláčikov pomocou zmrazenia. Preto plánuje zriadiť pobočky vo veterinárnych nemocniciach po celých Spojených štátoch amerických.

Lekári pritom ochladia telo zvieraťa na extrémne nízku teplotu, vypumpujú jeho krv a nahradia ju takzvaným kryoprotektantom. Zmrazených miláčikov neskôr umiestnia do Dewarových nádob naplnených tekutým dusíkom a uskladnia ich dovtedy, kým vedci neobjavia spôsob, ako zastaviť starnutie.

Ako dokážu zviera zmraziť?

Mills odhalil, ako by proces fungoval pri psovi zomierajúcom na starobu alebo rakovinu. Pri tomto vážnom zdravotnom stave majitelia často volia eutanáziu, aby sa zviera nemuselo trápiť. Vtedy zverolekár podá miláčikovi veľkú dávku liekov, kvôli ktorým upadne do bezvedomia. "Akonáhle sa tak stane, okamžite začneme ochladzovať telo, aby sme sa vyhli poškodeniu z nedokrvenia orgánov. Chceme sa vyhnúť akejkoľvek degradácii štruktúry mozgu," uviedol Mills.

Neskôr sa pes presunie do ľadového kúpeľa, kde mu lekári podajú lieky, vrátane anestézie, ktoré zabránia ožitiu zvieraťa. Keď sa telo ochladí, miláčik podstúpi operáciu hrudníka, aby lekári mohli uschovať jeho krv. Tá sa potom nahradí kryoprotektanom, látkou, ktorá ochraňuje biologické tkanivo pred mrazom. Mills dodal, že zviera sa počas tohto procesu neustále ochladzuje.

Telo sa neskôr umiestni do ich patentovaného chladiaceho boxu, ktorý dokáže uschovať aj obrovské jedince. V ňom sa zviera ďalej chladí pomocou dusíkovej pary. Nakoniec však dôjde k poslednému presunu do Dewarovej nádoby, kde sa miláčik uschová v tekutom dusíku.

Mills poznamenal, že spoločnosť má na čakacej listine viac ako 500 domácich miláčikov vrátane labradoodlov, koní, opíc či škrečkov. Cena pritom podľa jeho slov závisí od veľkosti zvieraťa. "Pre mačku to bude pravdepodobne okolo 10-tisíc dolárov (9 200 eur). Na listine máme aj 35-kilového labradoodla, pri ktorom by táto procedúra stála približne 30-tisíc dolárov (27 700 eur)," uviedol zakladateľ s tvrdením, že v budúcnosti by touto technológiou chcel nechať zmraziť aj ľudí.