Mnohé slovenské pochutiny neobľubujeme len my, ale aj turisti z celého sveta. Tento fakt potvrdil aj gastro portál Taste Atlas, ktorý nedávno vydal rebríček najlepších stredoeurópskych snackov. Ukázalo sa totiž, že hneď dva naše pokrmy sa dostali do prvej desiatky, pričom jeden z nich dokonca celý rebríček ovládol. Na ktoré tradičné slovenské jedlá môžeme byť právom hrdí?
Portál Taste Atlas, ktorý pravidelne vytvára rôzne rebríčky o jedlách, vytvoril zoznam najlepších stredoeurópskych snackov 15. októbra 2023 na základe takmer 4,5-tisíca hodnotení od používateľov na internete.
V prvej desiatke sa objavilo množstvo známych jedál, medzi ktorými malo zastúpenie aj Slovensko. Na bronzovej priečke skončili naše obľúbené lokše, ktoré dosiahli skvelé hodnotenie 4,5 z 5. "Vyrábajú sa z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých kruhových tvarov. Pečie sa nasucho do chrumkava a zlatista," uviedol portál o pokrme. Druhé miesto obsadil chorvátsky snack vrlički uštipci. Toto tradičné vysmážané jedlo pochádza z mesta Vrlika, pričom tajnou prísadou je alkohol zvaný rakija.
Rebríček ovládla úplná klasika
Zlato v rebríčku najlepších stredoeurópskych snackov získali slovenské zemiakové placky, ktoré dostali hodnotenie až 4,6. V rámci celej Európy pritom skončili na 8. priečke. "Toto rustikálne chrumkavé jedlo patrí k tradičnej slovenskej kuchyni. Pozostáva z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. Maškrtu si ľudia zvyčajne vychutnávajú ako hlavný chod s rôznymi mliečnymi výrobkami alebo ako prílohu, ktorá sa podáva k výdatným jedlám," píše portál o pokrme.
Zastúpenie v prvej desiatke mali naši bratia Česi, ktorí ju uzavreli so svojim vyprážaným syrom s tradičnou tatárskou omáčkou. Toto jedlo tiež získalo skvelé hodnotenie 4,4, pričom ho používatelia označili za pochutinu, ktorú môžete nájsť v stánkoch na ulici, ale aj v špičkových reštauráciách.