22. apr. 2024 o 12:30
Miloš Audi, dailymail.co.uk, livescience.com, atlasobscura.com

Aj Vikingovia poznali kozmetické zákroky: Ženám predlžovali lebky, aby ukázali status či krásu

placeholder
Aj Vikingovia poznali kozmetické zákroky. (ilustračná foto)
Zdroj: istock.com

Nemeckí výskumníci odhalili, že mnohé vikingské ženy mali predĺžené lebky. Predpokladajú, že táto metóda sa využívala na ich rozdelenie v spoločnosti alebo ako symbol krásy.

Zaujímavosti
22. apr. 2024 o 12:30
Aj Vikingovia poznali kozmetické zákroky: Ženám predlžovali lebky, aby ukázali status či krásu

Nemeckí výskumníci odhalili, že mnohé vikingské ženy mali predĺžené lebky. Predpokladajú, že táto metóda sa využívala na ich rozdelenie v spoločnosti alebo ako symbol krásy.

Vedci urobili vo Švédsku objav, ktorý odhalil, že vikingské ženy už pred 1 000 rokmi poznali kozmetické zákroky. Tím nemeckých výskumníkov totiž zistil, že si schválne predlžovali lebky, aby vyzerali atraktívnejšie a bolo ukázané ich postavenie v spoločnosti. Ako informoval portál DailyMail, hoci bola takáto deformácia známa v mnohých iných kultúrach, u Vikingov ju vedci objavili po prvý raz.

Ženy s predĺženými lebkami

Pozoruhodný objav urobili vedci z univerzity v Münsteri v Nemecku. Skúmali tri predĺžené lebky pochádzajúce zo škandinávskeho ostrova Gotland, ktorý v súčasnosti patrí Švédsku. Zistili, že lebky boli ženám pravdepodobne upravované v prvom roku života, keď ich hlavy boli ešte mäkké. "Nevieme, kde tieto tri osoby vyrastali. Nezistili sme ani to, či si svoje hlavy nechali zdeformovať na nejakom inom mieste, ako napríklad v oblasti Čierneho mora," povedal v rozhovore Matthias Toplak, spoluvedúci expedície.

Výskumníci sa domnievajú, že na lebky sa používala technika obväzov. Tie sa namotali okolo hlavy dieťaťa s cieľom predĺžiť ju dozadu. Takáto metóda bola známa v mezoamerických, indiánskych a euroázijských kultúrach. Je však možné, že Vikingovia používali aj omnoho náročnejšie techniky, ako napríklad závažia alebo popruhy, čo mohlo mať negatívny vplyv na kognitívny vývoj žien.

Vedci spresnili, že podľa tvaru lebiek nedokážu určiť, či Vikingovia použili odlišnú metódu predĺženia. "Ak sa hlavy žien deformovali takýmto spôsobom, mohlo to mať negatívne účinky na funkciu mozgu, najmä ak sa to použilo v ranom detstve," uviedol Jesse Goldstein, šéf oddelenia detskej plastickej chirurgie.

Na čo slúžili tieto úpravy?

Odborníci sa však domnievajú, že predlžovanie lebky bolo používané na zatraktívnenie žien, no skúmajú aj iné scenáre. "Je ťažké povedať, prečo to robili. Ľudské telo predstavuje prostriedok komunikácie a má schopnosť vytvárať ju veľmi komplexným a štruktúrovaným spôsobom. Mohol to byť symbol krásy, ale je aj možné, že predĺžená lebka bola považovaná za dôkaz dôležitých obchodných kontaktov. To znamená, že išlo o symbol vplyvu a úspechu v obchodovaní," dodal Toplak pre portál Live Science.

Okrem lebečných úprav výskumníci zistili, že Vikingovia praktikovali aj pilovanie zubov. To sa používalo na identifikáciu určitých skupín obchodníkov. Aj táto metóda deformácie bola prítomná po celom svete, ako napríklad u Mayov v Mexiku či u civilizácie Pracas v dnešnom Peru v období rokov 750 pred naším letopočtom až 100 nášho letopočtu.