26. mar. 2023 o 13:55
Miroslav Novysedlák, Ng.Opera.News

Najbohatšia držgroška: Reklamovala metlu za 10 centov, synovi kvôli šetreniu amputovali nohu

placeholder
Hetty Green
Zdroj: twitter.com/NotMe54619445, twitter.com/aprodigiosus

Hetty Green sa ocitla v Guinessovej knihe rekordov ako najväčšia žgrloška. Túto ženu prezývali aj čarodejnicou z Wall Street, keďže bola obchodníčkou a považovali ju za najbohatšiu ženu v Amerike počas obdobia takzvaného "Pozláteného veku".

Zaujímavosti
26. mar. 2023 o 13:55
Najbohatšia držgroška: Reklamovala metlu za 10 centov, synovi kvôli šetreniu amputovali nohu

Hetty Green sa ocitla v Guinessovej knihe rekordov ako najväčšia žgrloška. Túto ženu prezývali aj čarodejnicou z Wall Street, keďže bola obchodníčkou a považovali ju za najbohatšiu ženu v Amerike počas obdobia takzvaného "Pozláteného veku".

Hetty sa narodila sa Edwardovi Robinsonovi a Abby Howlandovej. V tom čase boli najbohatšou rodinou v meste. Jej otec vlastnil úspešnú veľrybársku flotilu, vďaka čomu žila v bohatstve už od detstva. Keď mala len 2 roky, poslali ju žiť k starému otcovi a pri ňom naplno rozvinula svoj záujem o obchody a podnikanie, uvádza portál OperaNews.

Prísna predmanželská zmluva

Jej matka mala podlomené zdravie a pracovala v domácnosti. Spôsob života, akým žil jej starý otec a aj otec, jej učaroval. Už v šiestich rokoch otcovi čítala z novín aktuálne finančné správy. Ako 13-ročná sa venovala účtovníctvu a investovala do dlhopisov. Hetty mala poradie priorít úplne iné ako ostatné ženy. Bola jedným z najväčších finančných žralokov Pozláteného veku, no dopustila sa aj niekoľkých prečinov.

Hetty napríklad napadla závet svojej tety, u ktorej žila po smrti svojej matky, pomocou sfalšovaného podpisu. Dôvodom bolo to, že po smrti jej teta namiesto 2 miliónov dolárov odkázala len 65-tisíc. Súdny proces prehrala, no z dvoch miliónov si vydupala aspoň štvrtinu. Peniaze okamžite investovala a jej majetok sa rozrástol.

Okrem toho nemala žiadny záujem o to, aby si založila rodinu a nezaujímala ju ani móda. Aj napriek tomu sa po čase vydala za Edwarda Greena a, samozrejme, manželstvo sa nezaobišlo bez nevyhnutných predmanželských krokov na ochranu majetku. Hetty sa totiž chcela poistiť a nenechala nič na náhodu.

Dcéra nemohla mať žiadneho nápadníka

Nakoniec mala i dve deti a svojmu synovi vštepovala, aby práve on prevzal majetok jej manžela po jeho smrti. Keď zomrel, videli ju chodiť len v čiernom oblečení. Ani to ju neodradilo od toho, aby naďalej zarábala ťažké peniaze a hromadila bohatstvo. Jej šetrenie však dospelo do takého štádia, že svojim deťom odmietla zaplatiť lekársku starostlivosť kvôli vysokým nákladom. Jej syn si zlomil nohu a Hetty mu ju ošetrovala výhradne doma.

Po čase sa však jeho stav skomplikoval a syna musela chtiac-nechtiac zaviesť na kliniku. Infekcia na nohe sa rozšírila a lekári mu ju museli amputovať. Jej dcéra nemala žiadneho priateľa, pretože Hetty tvrdila, že každý z nich chce dostať iba jej peniaze. Dokonca chodila stále v tom istom oblečení, kým sa nezačalo trhať. Vo svojom byte nekúrila a ani nepúšťala teplú vodu, aby ušetrila na energiách.

Kolovala o nej aj historka, že prišla do obchodu reklamovať metlu, ktorú kúpila za 10 centov. Požadovala vrátenie peňazí, pretože na metle boli opotrebované štetiny. Takmer okamžite si vyslúžila nelichotivú prezývku Čarodejnica z Wall Street. Hetty zomrela po mŕtvici vo veku 81 rokov. Hoci bola mimoriadne skúpa, dá sa povedať, že bola inovátorkou v oblasti hodnotového investovania, za čo sa jej rozhodne ujde minimálne jeden plusový bod.