17. sep. 2021 o 17:50
Martina Beňová, brightside.me

Majú IQ vyššie ako Albert Einstein: Čím sa živia mimoriadne inteligentní ľudia?

placeholder
Mnohí ľudia majú IQ vyššie než Albert Einstein.
Zdroj: instagram.com/atokdean, judit.polgar.official

Ľudí s vysokým IQ je na svete veľa, no vedeli ste o tom, že ich je množstvo aj s inteligenčným kvocientom vyšším než mal samotný slávny Albert Einstein?

Zaujímavosti
17. sep. 2021 o 17:50
Majú IQ vyššie ako Albert Einstein: Čím sa živia mimoriadne inteligentní ľudia?

Ľudí s vysokým IQ je na svete veľa, no vedeli ste o tom, že ich je množstvo aj s inteligenčným kvocientom vyšším než mal samotný slávny Albert Einstein?

Teoretik, fyzik a jeden z najvýznamnejších vedcov 20. storočia Albert Einstein je sám o sebe pojem. Hovorí sa, že jeho IQ bolo 160, v niektorých publikáciách ide dokonca o rozmedzie medzi 160 – 190. Portál Brightside sa bližšie pozrel na ľudí, ktorí sú podobne geniálni a ich IQ je mimoriadne vysoké, pričom zisťoval aj to, čomu sa venujú.

Ak by ste sa chceli dozvedieť, či ste génius, mali by ste zvládnuť inteligenčné testy a ich výsledok by nemal byť nižší než 140. Podľa portálu iq-tester.sk majú hodnotu IQ medzi 131 a 140 iba necelé 3 percentá populácie a hodnotu od 121 do 130 majú vysoko nadpriemerní jedinci.

Mnohí ľudia majú mimoriadne vysoké IQ a venujú sa výskumu, no nemusia sa automaticky venovať iba kvantovej fyzike alebo pracovať pre NASA, sú to aj psychiatri, lekári či učitelia. V článku nájdete viaceré príklady ľudí, ktorí vedú obyčajný život, no pritom sú mimoriadne nadaní a majú vysoké IQ.

1. Jacob Barnett - IQ 170

Profesia: Teoretická fyzika

Vek: Okolo 24

Toto kedysi zázračné dieťa malo IQ 170 a svoje práce z fyziky zverejnilo ešte pred svojimi 20. narodeninami. Keď mal Jacob 15 rokov, stal sa najmladším študentom, ktorý kedy bol prijatý na Perimetrický inštitút. Neskôr pôsobil ako doktorand v odbore teoretickej fyziky a pracoval na získaní titulu PhD.

2. Judit Polgár - IQ 170

Profesia: Medzinárodná šachová veľmajsterka

Vek: 46 rokov

Táto maďarská šachistka je známa ako najlepšia hráčka všetkých čias. Už ako 15-ročná (v roku 1991) sa stala najmladšou medzinárodnou veľmajsterkou. Porazila 11 majstrov sveta a ako jediná žena porazila úradujúceho majstra sveta. Odchod zo šachu oznámila v roku 2014 a získala rytiersky rád Maďarska.

3. Rick Rosner - IQ 192

Profesia: Televízna osobnosť

Vek: 62 rokov

Rick má podľa World Genius Directory IQ 192, absolvoval 30 testov a na 20 z nich dosiahol najvyššie skóre vôbec. Je známy svojou prácou v televízii, okrem toho sa vo voľnom čase venuje matematike a fyzike.

4. Evangelos Katsioulis - IQ 198

Profesia: Psychiater

Vek: 46 rokov

Tento mimoriadne inteligentný Grék pracuje po získaní titulov z filozofie a technológie lekárskeho výskumu ako psychiater. Založil tiež skupinu aaaa.gr, ktorá pomáha podporovať mimoriadne nadané deti v Grécku.

5. Chris Langan - IQ 195-210

Povolanie: Rančer a majiteľ koní

Vek: 70 rokov

Počas svojho života vyvinul kognitívno-teoretický model vesmíru a vydal o ňom niekoľko kníh, no na to, aby si v minulosti dokázal zarobiť, pracoval aj ako vyhadzovač v nočnom klube.

6. Michael Grost - IQ 200

Profesia: Architekt počítačových systémov

Vek: Asi 68 rokov

Michael mal iba 10 rokov, keď začal študovať na Michiganskej štátnej univerzite. Vyštudoval Yale University a University of Michigan. V 23 rokoch získal doktorát z matematiky. Svoj život sa snažil uchovať v tajnosti, no na verejnosť sa dostali informácie, že pracuje ako architekt počítačových systémov v USA.

7. Sho Yano - IQ 200

Povolanie: Lekár

Vek: Asi 32 rokov

Ďalšie zázračné dieťa čítalo, keď malo 2 roky, a písalo v troch. Od 5 rokov komponovalo hudbu a na univerzitu nastúpilo ako 9-ročné. V 12 rokoch nastúpilo na Pritzkerovu lekársku fakultu na University of Chicago a vo veku 21 rokov sa Sho Yano stal najmladším študentom, ktorý získal lekársky diplom.

8. Edith Stern - IQ 200-205

Profesia: Vynálezkyňa a matematička

Vek: Asi 70 rokov

Keď vo veku 5 rokov absolvovala IQ test, mala skóre 205. Keď mala 12 rokov, išla na vysokú školu a stala sa najmladším človekom, ktorý absolvoval Florida Atlantic University (bolo to v roku 1967). Ešte predtým, než mala 20 rokov, učila matematiku na Michiganskej štátnej univerzite a neskôr pracovala pre IBM. Na svojom konte má viac ako 100 patentov v USA.

9. Kim Ung-Yong - IQ 210

Profesia: Profesor fyziky

Vek: 60 rokov

Kim Ung-Yong má údajne IQ 210. Má talent na jazyky a od raného detstva hovoril kórejsky, anglicky, francúzsky, nemecky a japonsky. Kim údajne pracoval pre NASA, no potom pracoval na oddelení obchodného plánovania spoločnosti Chungbuk Development Corporation a v súčasnosti je profesorom umenia na univerzite Shinhan.

10. Michael Kearney - IQ 200-325

Profesia: Neznáma

Vek: 38 rokov

Michael je známy tým, že v tínedžerskom veku vytvoril svetové rekordy ako najmladší maturant a následne učiteľ na vysokej škole. Bakalársky titul z University of South Alabama získal vo veku 10 rokov, vo veku 14 rokov získal magisterský titul z chémie na štátnej univerzite v Middle Tennessee a ďalší titul získal vo veku 18 rokov z informatiky na Vanderbiltovej univerzite.

11. Terence Tao - IQ 220-230

Profesia: Matematik

Vek: 47 rokov

Tento austrálsko-americký matematik má IQ medzi 220 a 230. Už vo veku 9 rokov navštevoval matematické kurzy na univerzite. Od získania titulu PhD. vo veku 21 rokov učí matematiku a vo veku 24 rokov sa stal profesorom. Je najmladším profesorom v histórii UCLA.

12. Christopher Hirata - IQ 225

Profesia: Astrofyzik

Vek: 39 rokov

Vo svojich 13 rokoch, v roku 1996, sa stal najmladším víťazom Medzinárodnej fyzikálnej olympiády. Ako 16-ročný už pracoval v NASA a vo veku 22 rokov získal titul PhD. z Princetonu. Teraz je astrofyzikom a kozmológom na Ohio State University’s Center for Cosmology and Astroparticle Physics.

13. Marilyn vos Savant - IQ 186-228

Profesia: Publicistka

Vek: 76 rokov

IQ test zvládla ako 10-ročná a v rokoch 1985-89 sa stala držiteľkou Guinnessovho rekordu pre človeka s najvyšším IQ. Marilyn je známa pre svoj stĺpček „Ask Marilyn“. Vydala tiež niekoľko kníh a stala sa členkou Národnej rady pre ekonomické vzdelávanie.

14. Ainan Cawley - IQ 250

Povolanie: Skladateľ

Vek: 22 rokov

Vo veku 21 rokov dosiahol IQ 250. Od 12-tich rokov pracoval vo filmovom priemysle a v roku 2013 napísal aj režíroval svoj vlastný film The Sempiternal.

15. Marnen Laibow-Koser - IQ 268

Profesia: Skladateľ a webový vývojár

Vek: asi 46 rokov

Je možno neznámy, ale Marnen bol zázračné dieťa. Už v detskom teste získal skóre IQ 268, podľa jeho webstránky hovorí anglicky, nemecky, japonsky, francúzsky, rusky, klingonsky a esperantom. Venuje sa záľubám ako heraldike, stredoveku a ľudovým tancom. Pracoval ako programátor, skladateľ a hudobník.