16. nov. 2023 o 19:30
Miloš Audi, businesinsider.com, thetimes.co.uk

Žena mala doma obraz za 25 miliónov: Chcela ho vyhodiť, pretože si myslela, že je bezcenný

placeholder
Chcela ho vyhodiť, lebo bol podľa nej bezcenný.
Zdroj: istock.com, twitter.com/MrEwanMorrison

Staršia žena chcela vyhodiť obraz, ktorý mala roky doma, pretože si myslela, že nemá žiadnu cenu. Ukázalo sa však, že ide o jedno z najslávnejších diel 13. storočia, ktoré má hodnotu 25 miliónov dolárov.

Zaujímavosti
16. nov. 2023 o 19:30
Žena mala doma obraz za 25 miliónov: Chcela ho vyhodiť, pretože si myslela, že je bezcenný

Staršia žena chcela vyhodiť obraz, ktorý mala roky doma, pretože si myslela, že nemá žiadnu cenu. Ukázalo sa však, že ide o jedno z najslávnejších diel 13. storočia, ktoré má hodnotu 25 miliónov dolárov.

Žena chcela vyhodiť obraz, ktorý jej roky visel na stene v kuchyni. Ukázalo sa však, že ide o niekoľkomiliónový klenot z 13. storočia, ktorý v súčasnosti získalo svetoznáme francúzske múzeum Louvre. Ako informoval portál Insider, hoci mal obraz padnúť do súkromného vlastníctva, zasiahla vláda, ktorá odmietla umeleckému dielu udeliť vývoznú licenciu.

Z bezcennosti sa stal poklad

Ako informoval portál The Times, v roku 2019 sa majiteľka (mala mať okolo 90 rokov) rozhodla, že vyhodí počas rutinného upratovania jeden obraz. Verila totiž, že ide o bezcenné dielo, ktoré získala z Ruska. Ukázalo sa však, že ide o jeden z najslávnejších obrazov florentského majstra menom Cimabue s názvom Zosmiešňovaný Kristus.

Obraz sa preto rozhodla predať, pričom ho napokon za 25 miliónov dolárov kúpilo manželské duo čilských miliardárov Álvaro Saieh Bendeck a Ana Guzmán Ahnfelt. Chceli ho získať do svojej súkromnej zbierky, ktorá sa nachádza v tejto juhoamerickej krajine.

V súčasnosti ho vlastní Louvre

Pár však narazil na jeden problém. Francúzska vláda totiž odmietla obrazu udeliť vývoznú licenciu, uznala kultúrny význam tohto majstrovského diela a vyhlásila ho za národný poklad. Kvôli tomu ho dvojica podnikateľov nemohla odviezť preč. Vláda neskôr poskytla francúzskemu Louvru 30 mesiacov na získanie potrebných financií na jeho akvizíciu.

Hoci sa o osude obrazu dlho nevedelo, nedávno sa na verejnosť dostala správa, že múzeum a majitelia obrazu sa dohodli a zabezpečili umeleckému dielu miesto v zbierke Louvru. "Som naozaj nadšená z akvizície," uviedla riaditeľka múzea Laurence des Cars s tvrdením, že tento obraz predstavuje zásadný míľnik v dejinách umenia označujúci fascinujúci prechod od ikony k maľbe. Sumu, ktorú za umelecké dielo majiteľom ponúkli, však nezverejnili.

Obraz sa čoskoro pridá k umeleckému dielu s názvom Maestà, ktoré taktiež vytvoril taliansky maliar Cimabue. "Patrí do zbierok Louvru, v súčasnosti prebieha jeho reštaurovanie," dodala riaditeľka stvrdením, že dvojica obrazov bude jednou z hlavných atrakcií jarnej výstavy v roku 2025.

Cimabueho dielo však nie je jediné, ktoré bolo považované za bezcenné. Jeden finančný analytik zo Spojených štátov totiž urobil najlepšiu kúpu svojho života na blšom trhu. V roztrhanom obraze totiž našiel jednu z 24 originálnych kópií Deklarácie nezávislosti, ktorá vznikla v roku 1776. Vďaka tomu zo 4 dolárov dokázal vyťažiť takmer 2,5 milióna.