09. mar. 2023 o 12:00
Miloš Audi, unilad.com

Prežila pád meteoritu, ktorý preletel cez strechu domu. Zvláštna udalosť ju ihneď preslávila

placeholder
Prežila pád meteoritu, ktorý preletel cez strechu domu.
Zdroj: twitter.com/ArgoHydra, twitter.com/AlmahyTariq

V 50. rokoch 20. storočia sa v Spojených štátoch udial incident, ktorý sa zapísal do histórie. Žene do domu spadol meteorit, ktorý ju trafil do ľavého boku. Vďaka tomu si získala obrovskú pozornosť médií.

Zaujímavosti
09. mar. 2023 o 12:00
Prežila pád meteoritu, ktorý preletel cez strechu domu. Zvláštna udalosť ju ihneď preslávila

V 50. rokoch 20. storočia sa v Spojených štátoch udial incident, ktorý sa zapísal do histórie. Žene do domu spadol meteorit, ktorý ju trafil do ľavého boku. Vďaka tomu si získala obrovskú pozornosť médií.

Američanke Ann Hodges sa počas spánku na gauči prihodila nehoda, ktorá ju takmer pripravila o život. Stala sa prvou a do súčasnosti je aj jedinou osobou, ktorú zasiahol meteorit. Ako informoval portál Unilad, vtedy 34-ročná žena incident prežila. Podľa expertov sa jej to podarilo vďaka prikrývke.

Obrovské šťastie

Nehoda sa odohrala v popoludňajších hodinách 30. novembra 1954, keď vesmírny objekt vošiel do zemskej atmosféry a skončil v meste Oak Grove v americkom štáte Alabama. Na jednej z ulíc mesta žila aj Hodges, ktorá si vo svojom prenajatom doma išla zdriemnuť na gauč.

Vtedy sa cez strechu dostal úlomok asteroidu veľkosti grapefruitu, odrazil sa od rádia a spadol na ženu, pričom jej vytvoril obrovskú modrinu. "Ann Hodges v tom čase spala na gauči v obývačke a bola pod prikrývkou, čo jej pravdepodobne zachránilo život," povedala Mary Beth Prondzinski, manažérka zbierok v Alabamskom múzeu prírodnej histórie, kde je asteroid vystavený.

Keď Hodgesovej mama počula kričanie, okamžite pribehla dcére na pomoc. "Vedela len to, že ju niečo zasiahlo. Našli meteorit a nevedeli prísť na to, ako sa tam dostal," dodala Prondzinski.

Stúpajúca pozornosť ľudí

Prípad začali vyšetrovať štátne úrady, ktoré sa postarali o vtedy 34-ročnú ženu a pokúšali sa zistiť, čo sa presne stalo. Všimli si, že v strope bola veľká diera, ktorá korešpondovala s dráhou dopadu meteoritu.

Správa o udalosti sa stala veľmi rýchlo známou a čoskoro sa do domu začali hrnúť masy ľudí. "Do nemocnice ju nepreviezli preto, že by bola vážne zranená, ale kvôli tomu, že bola z celého incidentu veľmi rozrušená. Nemala rada všetku tú slávu ani obrovský počet ľudí," poznamenala Prondzinski.

Bitka o asteroid

Po incidente sa mnohí uchádzali o vesmírny objekt. Aj keď meteorit spočiatku skonfiškovala polícia, neskôr sa strhla bitka o jeho vlastníctvo medzi rodinou ženy a prenajímateľom domu Birdieom Guyom. Ten tvrdil, že patril jemu, keďže spadol na jeho pozemok. Nakoniec sa dohodli, pričom Hodges za meteorit zaplatila mužovi 500 dolárov, aby si ho mohla nechať a pokryla tiež náklady na opravu strechy.

Neskôr však ženu omrzela pozornosť médií, ktorú jej incident prinášal. "Stala sa slávnou. Pozvali ju aj do New Yorku, kde sa mala zúčastniť šou. V nej mala porota uhádnuť, aké je jej povolanie alebo čo sa v jej živote stalo, v dôsledku čoho je známou osobnosťou," dodala Prondzinski. Hodges sa nakoniec rozhodla v roku 1956 darovať meteorit Alabamskému múzeu prírodnej histórie.

Žena zomrela v roku 1972 na zlyhanie obličiek vo veku 52 rokov. Dodnes však zostáva jediným človekom na svete, ktorý prežil zásah meteoritom. "Je väčšia šanca, že vás naraz zasiahne tornádo, blesk a hurikán," povedal astronóm Michael Reynolds, ktorý popísal mizivú pravdepodobnosť tohto incidentu.