19. mar. 2024 o 07:58
Miloš Audi, unilad.com

Najdesivejšie jazero? Má na svedomí životy 700 ľudí, dnes tam chcú postaviť akvapark

placeholder
Najdesivejšie jazero USA?
Zdroj: istock.com

V americkej Georgii leží jazero, ktoré sa považuje za jedno z najnebezpečnejších na svete. Dôvodom je, že má na svedomí životy viac ako 700 ľudí a má veľmi temnú históriu.

Zaujímavosti
19. mar. 2024 o 07:58
Najdesivejšie jazero? Má na svedomí životy 700 ľudí, dnes tam chcú postaviť akvapark

V americkej Georgii leží jazero, ktoré sa považuje za jedno z najnebezpečnejších na svete. Dôvodom je, že má na svedomí životy viac ako 700 ľudí a má veľmi temnú históriu.

V Spojených štátoch amerických sa nachádza nebezpečná oblasť, ktorá si v priebehu desaťročí vyžiadala stovky ľudských životov. Reč je o umelo vytvorenom jazere Lanier, ktoré vzniklo pred viac ako 70 rokmi. Ako informoval portál Unilad, investori sa však rozhodli, že toto miesto premenia na vodný akvapark. Používatelia na sociálnych sieťach ale tento krok nepovažujú za dobrý nápad.

Umelé jazero s temnou minulosťou

Jazero Lanier sa nachádza na severe štátu Georgia v USA a je pomenované po spisovateľovi, básnikovi a hudobníkovi Sidney Lanierovi. Vytvorili ho v 50. rokoch 20. storočia ako súčasť zákona o riekach a prístavoch, ktorého cieľom bolo zlepšiť a posilniť vodné cesty naprieč Spojenými štátmi. Napriek tomu, že malo slúžiť komunite v Atlante, ktorá potrebovala zdroj vody a elektráreň, vznik jazera poznačila sociálna nespravodlivosť a podivná stavebná stratégia.

Kvôli nej museli byť miestni obyvatelia vysídlení, aby vytvorili priestor pre vodnú plochu. Počas nasledujúcich piatich rokov jazero Lanier vytlačilo mnohé rodiny a podniky, ktoré kedysi tvorila primárne afroamerická komunita, a spôsobilo tiež premiestnenie asi 20 cintorínov. Výsledkom toho boli prázdne mestá s opustenými ulicami a domami, ako aj niektoré neporušené náhrobné kamene na dne jazera.

Plány do budúcnosti

Oblasť je však neobľúbenou destináciou aj z iných dôvodov. Za sedem desaťročí od jej výstavby v polovici 20. storočia si totiž vyžiadala životy až 700 ľudí. Tieto úmrtia sa však nikdy nespájali s duchmi či nadprirodzenými bytosťami. Namiesto toho odborníci tvrdia, že za toľkými obeťami stoja potopené budovy a stromy pod jazerom, ktoré sú mimoriadne nebezpečné pre plavcov.

Napriek tomu sa však nedávno na verejnosť dostala iniciatíva vybudovať nový zábavný park na jazere Lanier s názvom Margaritaville. Jeho súčasťou má byť aj rozsiahla tobogánová dráha, ktorá má byť najväčším lákadlom pre nových návštevníkov. "Táto monumentálna investícia predstavuje najvýznamnejšiu expanziu Margaritaville za posledné desaťročia, pričom k vodnému parku pribudne najväčší tobogánový komplex v Georgii," uvádza sa vo vyhlásení.

Príspevky na sociálnych sieťach o výstavbe tobogánu mnohých používateľov vydesili. "Predtým tam zomreli stovky ľudí. A teraz tam chcú vybudovať niečo takéto?," uviedol jeden z používateľov, zatiaľ čo druhý podotkol: "Jazero Lanier je ako hrobka. Ľudia si tu musia dávať pozor na všetky tie telá, čo sú pochované na dne."