02. okt. 2021 o 16:18
Ivan Rosa, obkec.sk

Rituálne samovraždy či spasitelia z vesmíru: 10 najbizarnejších náboženských kultov a siekt

placeholder
Vo svete vznikajú rôzne sekty, kulty a hnutia. Niektoré sú neškodné, iné naopak pomerne nebezpečné.
Zdroj: spaghettimonster.org

Viera v nadprirodzeno sprevádza človeka od počiatku existencie. Na jednej strane nás viera dokáže motivovať k tomu, aby sme sa zlepšovali či posúvali svoje hranice, na strane druhej môže byť aj nástrojom manipulácie a ovládania iných ľudí. V takom prípade už hovoríme o sektách alebo kultoch.

Zaujímavosti
02. okt. 2021 o 16:18
Rituálne samovraždy či spasitelia z vesmíru: 10 najbizarnejších náboženských kultov a siekt

Viera v nadprirodzeno sprevádza človeka od počiatku existencie. Na jednej strane nás viera dokáže motivovať k tomu, aby sme sa zlepšovali či posúvali svoje hranice, na strane druhej môže byť aj nástrojom manipulácie a ovládania iných ľudí. V takom prípade už hovoríme o sektách alebo kultoch.

V súčasnosti je pomerne ľahké označiť nejakú skupinu ľudí za sektu. Kresťanská cirkev má ešte stále veľký problém s jógou, napriek rastúcej popularite tohto cvičenia vo svete aj medzi Slovákmi. Pred časom vyšlo na svetlo sveta i veľmi zvláštne video nášho bývalého ministra zdravotníctva, kde tvrdí, že údajne oslobodil muža, ktorý cvičil jógu.

Aj na základnej desiatke kresťanských "príkazov a zákazov" je čosi zvláštne, akási neurotická túžba ovládať druhých. V niektorých prípadoch to prerastie v nebezpečný fanatizmus. V iných, ako napríklad v prípade lietajúceho špagetového monštra, ide zasa o vtipnú a trefnú kritiku súčasných cirkví.

1. Heaven's Gate

Členov kultu Heaven's Gate, ktorý založili v 70. rokoch Marshall Applewhite a Bonnie Nettles, čakal krutý osud. Skupina žila asketickým životom a ich viera zahŕňala mimozemšťanov, vesmírne lode a nevyhnutnú "recykláciu" planéty Zem. Bonnie Nettles v roku 1985 zomrela a Applewhite skupinu dotlačil extrémnejšiemu mysleniu. V roku 1997 začal vyhlasovať, že kométu Hale-Bopp nasleduje vesmírna loď, ktorá všetkých členov Heaven's Gate prenesie na ďalšiu úroveň existencie.

Marshall Applewhite
Marshall Applewhite
Zdroj: reuters.com

V prenajatom dome v San Diegu spáchal Applewhite spolu s 38 čenmi sekty samovraždu jablkovou omáčkou, do ktorej primiešali fenobarbitál. Všetci mali rovnaké oblečenie, tenisky Nike a vo vrecku hotovosť 5 dolárov a 75 centov. Sekta Heaven's Gate údajne naďalej existuje prostredníctvom posledných dvoch členov.

2. Scientológia

Scientologickú cirkev založil v roku 1952 L. Ron Hubbard (Elron) a ide o veľmi komplexnú teóriu s pomerne veľkou základňou členov. Podľa Elrona pred 75 miliónmi rokov priviezol Xenu miliardy ľudí na planétu Zem, nastaval ich okolo sopiek a v ich vulkánoch odpálil vodíkové bomby. Duše týchto ľudí, zvané thetan sa následne prevtelili do iných ľudí, a tak prežívajú dodnes.

Tom Cruise
Tom Cruise
Zdroj: northfoto.com

Nedôveryhodnosť vzbudzuje sekta scientológov najmä tým, že síce zastávajú vedecké vysvetlenie sveta, no zároveň je táto skupina zameraná i na terapiu či mentálne zdravie, vierovyznanie a mimozemský život. Scientológovia majú údajne 10-tisíc kostolov, existujú v 167 krajinách a každoročne sa k nim pridávajú viac ako 4 milióny ľudí. Aspoň tak to tvrdia. So scientológiou boli spájané i viaceré celebrity, napríklad Tom Cruise, John Travolta, Kristie Alley či Giovanni Ribisi.

3. Raëliánske hnutie

Sektu Raëlistov založil v roku 1974 francúzsky automobilový pretekár Claude Vorilhon. Jeho teória tvrdí, že ľudstvo bolo vytvorené zámerne mimozemskou rasou Elohim, ktorá neskôr zosielala poslov v podobe Ježiša či Budhu, ktorí mali s ľudstvom komunikovať. Naposledy nás mali navštíviť v roku 1973. Na povrchu by sa dalo povedať, že táto sekta háji samé čestné zásady a hodnoty. Hlásajú svetový mier, demokraciu, spravodlivé delenie, sú proti násiliu a majú liberálny pohľad na sexualitu.

Claude Vorilhon
Claude Vorilhon
Zdroj: reuters.com

V tomto smere sú možno až príliš liberálni, keďže neváhajú ospevovať promiskuitu. V 90. rokoch táto organizácia financovala špoločnosť zaoberajúcu sa výskumom klonovania. Neskôr bez akéhokoľvek vedeckého dôkazu tvrdili, že sa im v roku 2000 podarilo naklonovať človeka. Sídlo majú v Ženeve, ako znak používajú svastiku v kombinácii s Dávidovou hviezdou. K raëliánskemu hnutiu sa hlási 60 až 70-tisíc členov.

4. People's Temple

Sektu Chrám ľudu (People's Temple) založil v 50. rokoch Jim Jones. Jeho predstavou bola spoločnosť bez rasizmu a biedy. Hoci sám bol beloch, do svojej cirkvi lákal najmä Afroameričanov, aby naplnil svoju víziu integrovanej kongregácie. V 60. rokoch sa Jones napojil i na vetvu kresťanskej cirkvi a bol vyhlásený za svätého.

Jonesova skupina sa rozrástla, pôsobili v San Franciscu, v Los Angeles a v roku 1974 vybudovali poľnohospodársku usadlosť Jonestown. Prizval členov cirkvi, aby žili spolu v komunite, no čoskoro musela Jonesova skupina čeliť obvineniam z finančných podvodov, fyzického ubližovania a zneužívania detí. V roku 1977 Jones odviedol stovky členov skupiny do Guyany.

Skupina bývalých členov sekty presvedčila kalifornského kongresmana Lea J. Ryana k návšteve Jonestownu. Jeho pobyt prebehol bezproblémovo, no z nejakého dôvodu boli Ryan aj jeho spolucestujúci zavraždení pri návrate, pred odletom do Spojených štátov. Následne sa zišlo viac ako 900 obyvateľov Jonestownu, aby spáchalo hromadnú samovraždu. Niektorí sa zastrelili, iní otrávili.

5. Aum Shinrikyo

Kult Aum Shinrikyo založil Shoko Asahara v roku 1984. Prvá kauza okolo jeho sekty bola kvôli tomu, že údajne nútil členov, aby prispeli peniazmi na cirkev. Veril v nevyhnutnosť súdneho dňa, ktorý mala priniesť svetová vojna vyprovokovaná Spojenými štátmi. Jediní ľudia, ktorí mali prežiť, boli jeho nasledovníci.

Shoko Asahara
Shoko Asahara
Zdroj: reuters.com

V roku 1995 Asaharova skupina uskutočnila útok sarínom v tokijskom metre pričom zabili 12 ľudí a 50 zranili. Vyšetrovanie viedlo k zisteniu, že skupina má na svedomí i vraždu právnika Tsutsumi Sakamotoa, ktorý pracoval na súdnom prípade proti Aum Shinrikyo. Zabili dokonca i jeho ženu a dieťa. Shoko Asahara bol za svoje zločiny v roku 2018 popravený.

6. Cirkev eutanázie

Reverendka Chris Korda založila Cirkev eutanázie, ktorá je neziskovou, vzdelávacou a politickou organizáciou, zameranou na navrátenie rovnováhy medzi ľudí a ostatné živočíšne druhy na planéte Zem. Významnou súčasťou tohto presvedčenia je čierny humor a satira, pričom hlavným prikázaním tejto sekty je "nerozmnožíš sa."

Bizarná cirkev hlása svoje učenie na základe štyroch hlavných pilierov, ktorými sú samovražda, potrat, kanibalizmus (tých, ktorí sú už po smrti) a sodomia (akýkoľvek sexuálny akt, ktorý nezahŕňa rozmnožovanie). Členovia tohto hnutia hlásajú slogany ako napríklad: "Zachráň planétu, zabi sa."

7. Pastafariánstvo

Pastafariánska cirkev je známa aj pod názvom kult lietajúceho špagetového monštra. Svet stvorilo neviditeľné monštrum tvorené porciou špagiet s dvoma mäsovými guľkami. Prívrženci tohto vierovyznania boli prevažne piráti a monštrum chránili ako tajomstvo. Cirkev založil Bobby Henderson, mladý absolvent fyziky na Oregon State University.

Lietajúce špagetové monštrum
Lietajúce špagetové monštrum
Zdroj: spaghettimonster.org

Bola reakciou na návrh vyučovať popri evolúcii aj odbor "inteligentný dizajn." Henderson napísal protestný list na výbor pre vzdelávanie v Kansase, pričom argumentoval, že teoretické základy inteligentného dizajnu sú aplikovateľné aj na univerzum, ktoré stvorilo špagetové monštrum. To, čo bol zo začiatku možno len pokus o trolovanie, sa rozrástlo vo všeobecne uznávané náboženstvo.

Hoci mnoho pastafariánskych myšlienok ešte nebolo dostatočne komplexne zapracovaných, Henderson hovorí, že aj v iných vierovyznaniach sú výklady rôzne. Pastafariáni hlásajú rovnosť, sebazdokonaľovanie a na rozdiel od väčšiny iných siekt, nechcú nikoho vyhladiť. Majú však eminentný záujem o finančné odčlenenie cirkví od štátov.

8. Skutočná ruská ortodoxná cirkev

Skutočná alebo Pravá ruská ortodoxná cirkev vznikla odtrhnutím skupinky prívržencov Ruskej ortodoxnej cirkvi. Hnutie založil Piotr Kuznecov a možno povedať, že nebolo veľmi o čo stáť. V roku 2007 sa 30 členov sekty odsťahovalo do jaskyne. Kuznecov im povedal, že tam musia počkať až do konca sveta v roku 2008, ale do jaskyne s nimi nešiel.

Jeho stúpenci verili, že kreditné karty a čiarové kódy sú satanistické vynálezy. Hrozili, že ak sa ich pokúsia z jaskýň dostať, spáchajú samovraždu. Dvaja členovia však zomreli, jeden na rakovinu a druhý od hladu, a tak sa ostatní rozhodli útočisko opustiť. Obávali sa totiž jedovatých výparov z tiel a navyše, strop jaskyne sa začal rúcať.

9. Superior Universal Alignment

Toto hnutie nabralo veľkú popularitu v Južnej Amerike. V 80. rokoch Valentina de Andrade tvrdila, že dostáva správy od mimozemšťanov, že Boh neexistuje a Ježiš bol mimozemšťan. Taktiež sľubovala, že pri konci sveta Ježiš príde na vesmírnej lodi a zachráni veriacich.

Valentina de Andrade
Valentina de Andrade
Zdroj: reuters.com

To by ešte bolo ako-tak v poriadku, no jedna z myšlienok Valentiny de Andrade tiež bola, že všetci chlapci narodení po roku 1981 musia byť "očistení." Najskôr žiadali rodičov, aby svoje deti dobrovoľne odovzdali napríklad starým rodičom, aby mohli slobodne nastúpiť na vesmírnu loď. To však nestačilo.

Skupina bola obvinená, že v rokoch 1989 až 1993 sexuálne napadli, zohavili či dokonca zabili minimálne 19 chlapcov vo veku od 8 do 13 rokov. Šesť z nich zomrelo, piatich nikdy nenašli. Vrcholom absurdity je, že za tieto zločiny síce odsúdili štyroch stúpencov viery, no samotná de Andrade bola zbavená viny, pretože v čase skutku sa nenachádzala nikde v blízkosti. Jej skupina je údajne stále aktívna online.

10. Vesmírni ľudia

Hnutie Vesmírni ľudia, alebo aj Anjeli svetla, založil v Česku Ivo A. Benda. Ten tvrdí, že od októbra 1997 s ním komunikujú mimozemské bytosti. Kontaktovali ho prostredníctvom telepatie, neskôr dokonca i osobne. Mimozemšťanov vedie Aštar Šeran, ktorý so svojou flotilou lodí krúži okolo Zeme a dohliada na nás.

Aštar Šeran
Aštar Šeran
Zdroj: vesmirni-lide.cz

Sú pripravení pomôcť dobrým ľuďom, prípadne prepraviť svojich stúpencov do inej dimenzie. Myšlienkový súbor Vesmírnych ľudí tvoria elementy ufológie, kresťanstva a konšpiračných teórií. V Českej republike to však s vážnymi témami nemá nikto jednoduché, a tak sa Vesmírni ľudia často stávajú terčom posmechu.