08. mar. 2022 o 17:31
Miroslav Novysedlák, obkec.sk

5 filmov o Slovensku, po ktorých k nám cudzinci neprídu: Chudoba, obchod s ľuďmi a špina

placeholder
Hostel
Zdroj: northfoto.com, instagram.com/mrhalloween84

Nielen Slovák, ale aj cudzinec bude po pozretí týchto filmov o našej malebnej krajine sklamaný. Každý hrdý vlastenec si predsa povie, že takto to predsa u nás nefunguje. Lenže filmári majú iný názor a Slovákov neraz zobrazili ako zaostalý národ brodiaci sa v chudobe a špine.

Zábava
08. mar. 2022 o 17:31
5 filmov o Slovensku, po ktorých k nám cudzinci neprídu: Chudoba, obchod s ľuďmi a špina

Nielen Slovák, ale aj cudzinec bude po pozretí týchto filmov o našej malebnej krajine sklamaný. Každý hrdý vlastenec si predsa povie, že takto to predsa u nás nefunguje. Lenže filmári majú iný názor a Slovákov neraz zobrazili ako zaostalý národ brodiaci sa v chudobe a špine.

Možno je to preto, že sme pre niekoho malou a neznámou krajinou, a zrejme to je dôvodom, prečo sa prevažne zahraniční režiséri neštítia podať krutý obraz o Slovensku. Väčšinou sme vyobrazení ako zaostalý národ, ktorý nekráča s dobou a akoby sa tu zastavil čas. Viacero z týchto filmov vzbudilo naozaj vášnivé reakcie, hlavne u slovenského publika.

Zábery z hororu Hostel
Zábery z hororu Hostel
Zdroj: northfoto.com, instagram.com/mrhalloween84

Eurotrip

Partička Američanov sa vydáva na cestu naprieč Európou a nevynechajú ani Slovensko, konkrétne Bratislavu. Hlavnou postavou je mladík Scott, ktorý práve dokončil strednú školu a chystá sa na štúdium medicíny. Čo čert nechcel, jeho frajerka mu dá kopačky hneď po maturite.

Scott je z celej situácie v koncoch a oznámi to svojmu online kamarátovi z Nemecka, o ktorom si myslí, že je gay. Zakrátko zistí, že si nepíše s mužom, ale so ženou a rozhodne sa, že ju nájde, pretože možno ona mu pomôže dostať sa z nedávneho rozchodu. So svojím kamarátom si zbalí kufre a vydávajú sa na cestu. Zastavia sa v Paríži, Amsterdame, v Ríme a aj v našom hlavnom meste.

Bratislava je vo filme zobrazená nie príliš vábne. Panelákové sídlisko, ktoré vyzerá ako po bombardovaní, pes, ktorý má v zuboch ľudskú ruku, či muž, ktorý má vedľa seba vedierko, v ktorom sa umýva - takéto vykreslenie Slovenska nijako nepomohlo reputácii našej krajiny.

Teror vo vlaku

Aj taká herecká legenda, akou je Jean-Claude Van Damme, sa objavila vo filme, ktorý sa odohrával v Bratislave. Teda, aspoň podľa deja. Akčný thriller z roku 2002 opisuje cestu medzinárodného agenta NATO, ktorého stvárňuje známy herec, ktorý bojuje v rýchliku medzi východnou Európou a Mníchovom, aby zneškodnil biologickú zbraň.

Vo filme sa na chvíľku mihne aj Slovensko. Pohľad na našu vlasť opäť nevyzerá lichotivo. Prechod rýchlikom cez Slovensko vyzerá tak, akoby tu bola vojnová oblasť. Kráse našej krajiny nepridávajú ani staré Lady či Tatrovky.

Hostel a Hostel 2

Film, ktorý, podobne ako Eurotrip, sleduje skupinku Američanov, ktorí sa rozhodnú preskúmať Európu. Tentokrát však nejde o komédiu, ale o krvavý horor. Trojica kamarátov sa na potulkách svetom zoznámi s mužom, ktorý je ubytovaný v hosteli v Amsterdame, a odporučí im, aby zavítali do Bratislavy, kde je plno krásnych žien. Po tom, ako sa ocitnú v ubytovni v Bratislave, zistia, že sa tu usídlila organizácia, ktorá bohatým ľuďom ponúka vraždenie turistov za peniaze, aby uspokojili svoje zvrátené túžby.

V Hosteli hrá viacero slovenských aj českých hercov, v dvojke si zahral napríklad Milan Kňažko, ktorý stvárnil šéfa organizácie. Film sa ani len nenakrúcal na Slovensku, ale prevažne v Česku, no zobrazenie našej krajiny bolo priam katastrofálne. Staré autá, spustošená krajina a ľudia, ktorí zjavne o svoj vzhľad veľmi nedbajú a pôsobia dosť nepriateľsky. To je len malou ukážkou toho, ako režisér Eli Roth vyobrazil Slovensko.

V horore boli použité aj slovenské a české piesne. Na diskotéke ľudia tancujú na skladbu od Tublatanky, zaznie aj hit od Paľa Haberu, Joža Ráža či Michala Davida. Režisér sa dokonca dostal aj do súdneho sporu s Paľom Haberom, pretože použil jeho skladbu Držím ti miesto bez Haberovho súhlasu. Aj napriek tomu, že horor Slovákov pobúril, vďaka kontroverznej kampani zarobil slušných 81 miliónov dolárov s rozpočtom len niečo cez 4 milióny dolárov.

Cigán

A teraz aj niečo zo slovenskej produkcie. Dráma z roku 2013 od režiséra Martina Šulíka zobrazuje slovenskú rómsku osadu, a to bez akýchkoľvek príkras. Adamovi, 14-ročnému Rómovi, zabijú otca a nikto nevie prečo. Matka po pohrebe manžela dlho nesmúti a vydá sa za brata jej nebohého manžela, ktorý je vyhláseným kriminálnikom.

Adam musí matke pomáhať a starať sa o súrodencov, ktorých sa snaží ochrániť pred otčimom. Zakrátko sú Adam a jeho bratia vtiahnutí do pochybných obchodov, ktoré má na svedomí ich nevlastný otec. Pri krádeži ho zadrží polícia a pred väzením ho zachráni iba to, že nie je plnoletý. Adamovi sa pomaly mení život k horšiemu, dostáva sa do konfliktov a zistí, kto stojí za smrťou jeho otca. Snaží sa dostať z nezávideniahodnej situácie, no jeho pokus o vyslobodenie nemá šťastný koniec.

Bratislavafilm

Ešte jeden zo slovenských počinov, tentoraz ho režíroval Jakub Kroner. V tejto dráme nechýbajú mafiáni, díleri drog, pochybní i depresívni ľudia a Petržalka. Dráma má poukazovať na obraz doby a je viac než isté, že cudzincov by takýto film od návštevy hlavného mesta skôr odradil.

Vo filme je opísaných niekoľko príbehov viacerých postáv, ktoré sa vzájomne prelínajú. V Bratislavafilme sa objavia herci ako Michal Nemtuda, Zuzana Fialová, Anna Šišková, Ján Kroner či Peter Batthyány.