29. aug. 2023 o 16:00
Miroslav Novysedlák, businessinsider.com

11 zlozvykov, ktoré robíme každý deň, ale nie sú škodlivé: Tieto neduhy vám môžu prospievať

placeholder
Tieto zlozvyky vám neškodia.
Zdroj: istockphoto.com

Mnohé z vašich údajných zlozvykov môžu byť podľa vedcov úplne neškodné. Leňošenie v posteli, príležitostné pitie alkoholu, vynechanie cvičenia či konzumácia nezdravého jedla - to sú veci, ktoré pozná vari každý z nás. A odborníci tvrdia, že nám môžu prospievať.

Zaujímavosti
29. aug. 2023 o 16:00
11 zlozvykov, ktoré robíme každý deň, ale nie sú škodlivé: Tieto neduhy vám môžu prospievať

Mnohé z vašich údajných zlozvykov môžu byť podľa vedcov úplne neškodné. Leňošenie v posteli, príležitostné pitie alkoholu, vynechanie cvičenia či konzumácia nezdravého jedla - to sú veci, ktoré pozná vari každý z nás. A odborníci tvrdia, že nám môžu prospievať.

Viacero vedeckých výskumov sa jednohlasne zhoduje na tom, že niektoré z našich zlozvykov sú úplne v poriadku a neubližujú nám. Portál Insider zverejnil 11 z nich, ktoré, v prípade, že ich praktizujete, si už viac nemusíte vyčítať.

Ktoré zlozvyky človeku neškodia?
Ktoré zlozvyky človeku neškodia?
Zdroj: istockphoto.com

Vynechávanie raňajok

O raňajkách sa pomerne často hovorí, že sú tým najdôležitejším jedlom dňa. Hoci sa v minulosti viedli diskusie o tom, že vynechanie prvého jedla dňa vedie k priberaniu, ďalšie štúdie zistili opak. Pôst alebo občasné vynechávanie jedál vám totiž pomôže schudnúť. Prerušovaný pôst je efektívnou metódou v boji s nadváhou a jeho princípom je nejesť počas 16 hodín a zvyšných 8 hodín máte stravovacie okno.

Samozrejme, existuje viacero typov prerušovaných pôstov a je na vás či nebudete jesť 12 hodín, 14 hodín, 18 hodín alebo 20 hodín. Aj vďaka tomu ľudia praktizujúci túto metódu začínajú jesť až o 12. hodine a deň tak začínajú bez raňajok. Ďalšie štúdie na zvieratách naznačili, že okrem redukcie váhy má prerušovaný pôst ešte jednu silnú výhodu - znižuje riziko niektorých druhov rakoviny a dokonca predlžuje život. Podobné štúdie je však potrebné vykonať aj na ľuďoch.

Pitie kávy

Rozsiahly vedecký výskum týkajúci sa pitia kávy naznačil, že jej pravidelné pitie je spojené so zníženým rizikom rakoviny, ako aj s radom ďalších zdravotných výhod. Káva vás totiž môže ochrániť pred cukrovkou a podporiť zdravie vášho srdca. Lekári odporúčajú obmedziť príjem kofeínu na 3 až 4 šálky, ideálne bez cukru.

Aj pitie kávy môže byť prospešné.
Aj pitie kávy môže byť prospešné.
Zdroj: istockphoto.com

Jedenie vajec

Rady o zdravej výžive sa aktuálne menia rovnako často ako ročné obdobia. Vajcia, teda živočíšny produkt s vysokým obsahom cholesterolu, tuku, bielkovín a niekoľkých kľúčových vitamínov a minerálov, boli roky hanobené. Najnovšie ale vysvitlo, že nie sú také zlé, ako by sa mohlo zdať. Vajcia majú vysoký obsah vitamínov a minerálov ako vitamín B12 a fosfor. Sú bohaté na bielkoviny a tuky, vďaka čomu vás aj rýchlo zasýtia a dodajú vám potrebnú energiu.

Okrem toho je nepravdepodobné, že by cholesterol, ktorý obsahujú, u zdravých jedincov viedol k vysokým hladinám cholesterolu. Rovnako ako jedenie tuku neznamená, že človek sa automaticky stane tučným, tak aj nedávny výskum ukázal, že konzumácia cholesterolu sa nemusí nevyhnutne premietnuť do vysokého cholesterolu.

Jedlá s vysokým obsahom tuku

8-ročná štúdia, ktorá skúmala takmer 50 000 žien, z ktorých približne polovica držala nízkotučnú diétu, zistila, že u tých, ktoré sa držali nízkotučného plánu, sa neznížilo riziko rakoviny prsníka, kolorektálneho karcinómu ani srdcových chorôb. A dokonca ani ich váha neklesla dole výrazným spôsobom a niektoré neschudli vôbec. Zdravé tuky, teda hlavne tie z orechov, rýb a avokáda, sú pre človeka naozaj prospešné a určite by mali byť vo vašom jedálničku.

Ktoré tuky sú pre človeka prospešné?
Ktoré tuky sú pre človeka prospešné?
Zdroj: istockphoto.com

Používanie sociálnych sietí

Časté používanie sociálnych sietí a čas strávený pred obrazovkou boli často vykresľované ako aspekty, ktoré sú škodlivé pre naše zdravie. Mnoho výskumov, ktoré sa zaoberali týmto fenoménom, sa vyznačovalo zle vykonanými štúdiami. Smartfóny totiž nie sú také zlé a v niektorých prípadoch nám môžu pomôcť.

Výskum, ktorý sa zaoberal vplyvom času stráveného pred obrazovkou na vzorke viac ako 120 000 dospievajúcich, odhalil, že používanie sociálnych sietí nebolo pre výraznú väčšinu tínedžerov vôbec škodlivé. V skutočnosti bolo ich používané užitočné, a to najmä v oblasti emocionálnej podpory od rovesníkov. Podľa výskumov je striedme používanie digitálnych technológií prospešné a nie škodlivé.

Energetické nápoje

Tieto nápoje sú ľuďmi často odsudzované. Tí často vravia, že obsahujú veľa chemikálií a človeka môžu časom až zabiť. Niektoré však obsahujú iba 10 kalórií, minimum alebo žiadny cukor a 80 miligramov kofeínu. Pokiaľ ide o ich ďalšie zložky, konkrétne vitamíny B a taurín, vedecké štúdie odhalili, že sú bezpečné.

Pitie jedného alebo dvoch pohárov vína

Ľudia, ktorí si dajú 1 až 2 poháre vína alebo piva denne, môžu z tohto údajného "zlozvyku" čerpať určité zdravotné výhody. Ide hlavne o prevenciu poklesu kognitívnych funkcií s narastajúcim vekom.

Každodenné pitie vína vám zaručí istú zdravotnú výhodu.
Každodenné pitie vína vám zaručí istú zdravotnú výhodu.
Zdroj: istockphoto.com

Zapnuté upozornenia

Často sa hovorí o tom, že odkladanie rôznych pracovných upozornení človeku zabezpečí väčšiu pohodu. Doposiaľ však neexistujú žiadne štúdie, ktoré by naznačovali, že odloženie upozornení nám umožní cítiť sa lepšie. Keď sa vedci snažili skúmať úzkosť u ľudí odstavením upozornení, odhalili, že sa cítili ešte viac vystresovaní.

Vzdanie sa dlhého tréningu

Na to, aby ste zostali vo forme, sa nemusíte celé hodiny potiť v posilňovni. Štúdie hovoria jasne - kompaktné, vysokonapäťové cvičenie s dĺžkou 7 minút môže byť prospešnejšie pre budovanie svalov a ochranu srdca ako niektoré iné formy cvičenia. Tieto typy tréningov sú známe ako vysoko intenzívny intervalový tréning alebo HIIT.

Lepok

Lepok, bežne sa vyskytujúci v mnohých obilninách, nie je nezdravý, pokiaľ netrpíte celiakiou. Ide o pomerne zriedkavý stav a ten musí byť diagnostikovaný. Veľa ľudí si myslí, že sú citliví na lepok, hoci nemajú celiakiu. Výskumy ale tvrdia, že to tiež nemusí byť pravda a títo ľudia by mali hľadať riešenie svojho problému niekde inde.

Napríklad také nadúvanie, ktoré mnohí ľudia pociťujú po konzumácii lepku a náhle vymiznutie nepríjemných príznakov po obmedzení tejto zložky, môže súvisieť s vylúčením iných nezdravých či spracovaných potravín, z ktorých mnohé taktiež obsahujú lepok.

Je lepok naozaj taký škodlivý?
Je lepok naozaj taký škodlivý?
Zdroj: istockphoto.com

Dať si šlofíka

Ak napríklad trpíte nedostatkom spánku, zdriemnutie je skvelým spôsobom, ako telu počas dňa dopriať oddych. Malá štúdia porovnávala účinky 30-minútového spánku s 10-hodinovým spánkom u ľudí, ktorí úmyselne pred pokusom nespali. V oboch prípadoch sa zistilo, že tieto skupiny mali podobný výsledný efekt a ich kľúčové imunitné biomarkery, ktoré klesli po nespavosti, sa spánkom vrátili na normálnu úroveň.