06. máj. 2022 o 16:17
Miroslav Novysedlák, edition.cnn.com

V japonskej kaviarni vás nútia pracovať. Personál stojí hosťom za chrbtom a kontroluje ich

placeholder
V japonskej kaviarni nemá prokrastinácia šancu
Zdroj: twitter.com/evelynroywrites

V tejto kaviarni nemá prokrastinácia šancu. Všetci tí, ktorí neustále odkladajú povinnosti a nevedia sa k nim dokopať, si návštevy tohto podniku pochvaľujú. Hoci sú podmienky prísne, majú svoj význam. Každý návštevník musí v tejto kaviarni pracovať a neodíde, kým si nesplní povinnosti.

Zábava
06. máj. 2022 o 16:17
V japonskej kaviarni vás nútia pracovať. Personál stojí hosťom za chrbtom a kontroluje ich

V tejto kaviarni nemá prokrastinácia šancu. Všetci tí, ktorí neustále odkladajú povinnosti a nevedia sa k nim dokopať, si návštevy tohto podniku pochvaľujú. Hoci sú podmienky prísne, majú svoj význam. Každý návštevník musí v tejto kaviarni pracovať a neodíde, kým si nesplní povinnosti.

V Tokiu vznikol unikátny kaviarenský koncept. Ten má názov Manuscript Writing Cafe a hostia z tejto originálnej kaviarne nemôžu odísť dovtedy, kým nedokončia prácu, ktorú musia urobiť na svojom počítači. V kaviarni sa platí výlučne za čas, ktorý tam človek strávi. To, či hosť prácu dokončí, kontroluje personál a pri odchode musí každý povedať, či dokončil prácu, ktorú mal, uvádza portál CNN.

Káva a čaj je zdarma

V priestrannej a modernej kaviarni je k dispozícii desať miest pre spisovateľov, novinárov, tvorcov komiksov a všetkých, ktorí sa živia písaním. Kaviareň ponúka kávu a čaj úplne zdarma, ako aj vysokorýchlostné wifi pripojenie.

Návštevník pri vstupe do podniku uvedie svoje meno, cieľ práce aj čas, kedy danú prácu chce dokončiť. Na výber sú tri stupne kontroly. V rámci prvého stupňa sa personál spýta zákazníka, či prácu dokončil. Pri druhom stupni personál kontroluje návštevníka každú hodinu. Tretí, ktorý je zároveň najprísnejší stupeň kontroly, spočíva v tom, že personál stojí zákazníkovi za chrbtom, aby na neho vyvíjal tlak.

Samotný majiteľ prevádzky, Takuja Kawai, tvrdí, že takéto prísne pravidlá pomáhajú ľudom s koncentráciou. "My ľudí nekontrolujeme. My ich podporujeme. Konečným výsledkom bude, že to, o čom si mysleli, že im zaberie celý deň, urobia za tri hodiny. Alebo úlohy, ktoré by im zabrali tri hodiny, zvládnu za jednu,“ myslí si majiteľ, ktorý je pyšný na to, že ľudí môže takýmto spôsobom podporovať.

V priebehu prvých 30 minút si kaviareň zaúčtuje 130 jenov, čo je v prepočte 0,97 eur a za každú ďalšiu hodinu si návštevníci zaplatia 300 jenov (2,21 eur). Nadšenie neskrýva ani Emiko Sasaki, 37-ročná blogerka, ktorá v priebehu troch hodín napísala tri články. Tá si užíva možnosť byť bez sociálnych sietí a telefonátov, ktoré ju neustále otravujú a brzdia. Zákazníci v tejto kaviarni často zostávajú aj po zatváracích hodinách a mnohí z nich svoju prácu naozaj dokončia.