Zaujímavosti
photo Foto
video Video
07. sep. 2023 o 07:55
ab, obkec.sk, dailystar.co.uk

Mrazivé detaily havárie lietadla, kde zahynul celý hokejový tím vrátane Demitru. Aké boli posledné slová pilotov?

placeholder
Obete havárie lietadla v Jaroslavli
Zdroj: TASR

Presne pred 12 rokmi (7. septembra v roku 2011) došlo k obrovskej leteckej katastrofe. Tragédia si vyžiadala až 44 obetí vrátane nášho hokejového útočníka Pavla Demitru. Aké informácie po nehode vyplávali na povrch a ako dnes žije jediná osoba, ktorá pád lietadla prežila?

Zaujímavosti
07. sep. 2023 o 07:55
Mrazivé detaily havárie lietadla, kde zahynul celý hokejový tím vrátane Demitru. Aké boli posledné slová pilotov?

Presne pred 12 rokmi (7. septembra v roku 2011) došlo k obrovskej leteckej katastrofe. Tragédia si vyžiadala až 44 obetí vrátane nášho hokejového útočníka Pavla Demitru. Aké informácie po nehode vyplávali na povrch a ako dnes žije jediná osoba, ktorá pád lietadla prežila?

Pri ruskom meste Jaroslavľ sa zrútilo lietadlo, v ktorom sedel celý hokejový tím Lokomotiv Jaroslavľ z KHL. Siedmy september sa tak stal najčernejším dňom v histórii športu. Tím cestoval na svoj otvárací zápas sezóny do bieloruského Minsku, no nikdy tam, žiaľ, nedorazili. Táto tragédia silno zasiahla aj Slovákov, nakoľko jedným z pasažierov bol hokejista Pavol Demitra.

Lietadlo štartovalo z letiska Tunoša, no krátko po vzlietnutí nenabralo potrebnú výšku a narazilo do letiskového majáku, ktorý bol vzdialený asi 450 metrov od konca vzletovej dráhy. Hneď po náraze začalo horieť, rozlomilo sa a časť trosiek spadla do rieky Volga. Na palube sa nachádzalo 37 pasažierov a 8 členov posádky.

Trosky lietadla, ktoré havarovalo
Trosky lietadla, ktoré havarovalo
Zdroj: Youtube/euronews

Kto prežil?

Je až neuveriteľné, že dvom ľuďom sa podarilo prežiť túto tragickú nehodu. Jedným z nich bol ruský útočník Alexander Galimov, ktorý mal popáleniny až na 80 percentách tela. Aj keď sa ho lekári v nemocnici snažili zachrániť, po piatich dňoch svojim zraneniam podľahol. Druhým človekom, ktorý nehodu prežil, je Alexander Sizov.

Ide o palubného inžiniera, ktorého podľa vlastných slov zachránilo nedodržiavanie predpisov. "Nebol som pripútaný, to mi zrejme zachránilo život. Keď som sa prebral, dokázal som sa z trosiek dostať," zaspomínal si pri výsluchu. Podľa jeho slov sa lietadlo začalo silno triasť a pasažieri už tušili, že čoskoro havarujú.

Sizov mal popáleniny na pätnástich percentách tela, zlomeniny bedier, rebier a tiež fraktúru lebky. Potom, ako sa vyliečil, začal opäť robiť v letectve. Pracuje ako letový technik v konštrukčnej kancelárii, lietať ale už nikdy v živote nechce. O nehode sa rozprávať s médiami odmieta a rovnako o nej nehovorí ani doma s rodinou. Ide o skutočne traumatickú udalosť, ak ako jediný prežijete takúto tragédiu.

Nehodu prežili iba dve osoby, no obe utrpeli ťažké popáleniny.
Nehodu prežili iba dve osoby, no obe utrpeli ťažké popáleniny.
Zdroj: Youtube/euronews

Kto za nehodu môže?

V novembri v roku 2011 bola vydaná záverečná správa, kde vyšetrovatelia uviedli, že nenašli nijaké vady na lietadle, palive či poveternostných podmienkach. Našli však významné nedostatky v práci vedenia leteckej spoločnosti, kde nepracoval nikto dostatočne kvalifikovaný v oblasti letectva. Lietadlo, ktoré havarovalo, patrilo leteckej spoločnosti Jak Servis a malo názov Jakovlev Jak-42D.

Piloti neboli dostatočne vyškolení na typ lietadla Jak-42 a predtým lietali na modeloch typu Jak-40. Odborníci sa domnievajú, že si mohli preniesť návyky z predchádzajúceho typu. Okrem toho boli porušené aj predpísané letové postupy. Nebola napríklad správne spočítaná vzletová hmotnosť stroja a ani jeho vyváženie. Ďalším závažným problémom bol aj zlý zdravotný stav jedného z pilotov, ktorému neskôr v tkaninách našli zvyšky zakázaného fenobarbitálu. Ide o látky s tlmivým účinkom na nervovú sústavu a piloti ich majú zakázané.

Experti tiež dokázali, že jeden z pilotov počas vzletu na letisku brzdil. Na odletovej dráhe našli stopy, ktoré sú dôkazom toho, že stroj prestal brzdiť až v poslednej chvíli. Zvukový záznam z kokpitu odhalil hádku medzi dvomi pilotmi v posledných sekundách pred haváriou, informuje dailystar.co.uk. Keď sa lietadlo približovalo k rýchlosti vzletu, jeden na druhého zakričal: "Čo to robíš?" Posledným nahratým zvukom sú slová pilota Solomentseva "Sme v p*deli!"

Kto bol odsúdený?

Z havárie lietadla bol obžalovaný len jeden človek, a to námestník riaditeľa leteckej spoločnosti Jak-servis Vadim Timofejev. Sudca síce najskôr vyniesol verdikt o piatich rokoch odňatia slobody, no vzápätí ho trestu zbavil vzhľadom na amnestiu vyhlásenú pri príležitosti 70. výročia víťazstva nad fašizmom. Ako bonus sa dokonca jeho záznam o treste úplne vymazal.

Timofejev bol v leteckej spoločnosti zodpovedný za prípravu pilotov. On ale dovolil lietať posádke, ktorá neabsolvovala dostatočný výcvik a nebola preškolená na daný typ lietadla. Timofejev svoju vinu na súde nepriznal. Podľa expertov spôsobili haváriu hlavne piloti, pretože namiesto pridávania rýchlosti počas štartu brzdili.

Prezident KHL Alexander Medvedev informoval fanúšikov o tragédii počas zápasu Ufa-Mytišči priamo na ľade. Plná hala divákov plakala a zápas sa počas prvej tretiny skončil. Okrem toho vyhlásil aj minútu ticha za zosnulých. Správa o nehode sa rýchlo dostala aj medzi slovenských fanúšikov. Všetci smútili za naším skvelým hokejovým útočníkom Pavlom Demitrom. Zomrel, keď mal iba 36 rokov.

Pavol Demitra
Pavol Demitra
Zdroj: TASR

Kto bol Pavol Demitra?

Narodil sa v Dubnici nad Váhom a profesionálnu kariéru začal v Dukle Trenčín v sezóne 1992/93. Po nej odišiel do NHL, keď ho v roku 1993 draftovala Ottawa. Celkovo v NHL odohral v základnej časti 848 zápasov, z čoho dal 304 gólov a pripísal si 464 asistencií. Veľakrát reprezentoval aj Slovensko na MS, stal sa tiež absolútnym víťazom ankety Zlatý puk pre najlepšieho slovenského hokejistu.

Na bronzových MS 2003 v Helsinkách v pamätiach fanúšikov utkvel najmä jeho originálny gól v súboji o 3. miesto, ktorý dal českému brankárovi Tomášovi Vokounovi. Po smrti na jeho počesť pomenovali základnú školu v Dubnici nad Váhom a hokejový štadión v Trenčíne. Keďže nosil na drese číslo 38, vznikol o ňom aj dokumentárny film s názvom 38 - Filmová pocta hokejovej legende.

Ľudia zapaľovali sviečky na hrobe Pavla Demitru.
Ľudia zapaľovali sviečky na hrobe Pavla Demitru.
Zdroj: TASR

Viac fotografií nájdete v našej galérii.