Zaujímavosti
photo Foto
video Video
15. okt. 2023 o 16:00
Miloš Audi, iflscience.com

Bol Ježiš skutočný? Podľa teórie ho mal vymyslieť kult pod vplyvom halucinogénnej huby

placeholder
Bol Ježiš skutočný?
Zdroj: istock.com

Jeden vedec počas skúmania starovekých biblických textov dospel k názoru, že Ježiš nebol skutočný. Podľa neho ho totiž vymyslel kult, ktorý mal byť pod vplyvom muchotrávky červenej.

Zaujímavosti
15. okt. 2023 o 16:00
Bol Ježiš skutočný? Podľa teórie ho mal vymyslieť kult pod vplyvom halucinogénnej huby

Jeden vedec počas skúmania starovekých biblických textov dospel k názoru, že Ježiš nebol skutočný. Podľa neho ho totiž vymyslel kult, ktorý mal byť pod vplyvom muchotrávky červenej.

Koncom 60. rokov 20. storočia renomovaný britský odborník John Marco Allegro uviedol bizarné tvrdenie, ktoré takmer zničilo celú jeho kariéru. Domnieval sa totiž, že Ježiš Kristus nebol živý človek, ale výsledok pôsobenia halucinogénnej huby. Ako informoval portál IFLScience, túto teóriu vyslovil po objave starovekých kresťanských zvitkov, ktoré sa našli koncom 40. rokov 20. storočia.

Bol Ježiš skutočný?
Bol Ježiš skutočný?
Zdroj: istock.com

Historický objav

Pre niektorých Biblia predstavuje doslovnú pravdu, zatiaľ čo iní ju považujú za súbor alegórií, ktoré sa nemusia podobať realite. Tieto príbehy však obsahujú božské posolstvá, ktoré je potrebné dekódovať. V rámci tejto starodávnej zbierky sa najčastejšie diskutuje o historickom pôsobení Ježiša, pričom odborníci sa dlho pýtajú otázky o pravdivosti jeho existencie.

V roku 1947 sa však stal incident, ktorý spustil veľkú lavínu nových teórií o náboženstve. V tom období beduínski pastieri narazili na zbierku nádob obsahujúcich staré dokumenty ukryté v odľahlej časti Judskej púšte v Izraeli. Tieto texty, dnes známe ako zvitky od Mŕtveho mora, mali mať obrovský vplyv na naše chápanie dejín judaizmu a kresťanstva, pretože obsahovali najstaršie zachované verzie kníh začlenených do biblického kánonu.

Dôležitá postava

V čase ich objavu nikto nedokázal zvitky preložiť a ich význam bol preto neznámy. V tom sa však objavil Allegro. Tento odborník bol medzi prvými, ktorým bolo dovolené rozlúštiť staroveké texty. V roku 1955 preto odporučil, aby bol Medený zvitok, najväčší z dokumentov, zaslaný na Manchester University vo Veľkej Británii, kde by ho mohli prečítať.

Allegro a jeho kolegovia sa neskôr pustili do procesu hľadania zmyslu dokumentov. Po rokoch driny a tvrdej práce boli texty publikované. Odborník potom v roku 1958 napísal ďalšie dve knihy na túto tému s názvom Zvitky od Mŕtveho mora a Ľudia zo zvitkov od Mŕtveho mora, ktoré prijala drvivá časť vedeckej komunity.

Podivné tvrdenie

Neskôr sa však stalo čosi zvláštne. V roku 1970 vydal Allegro novú knihu s názvom Posvätná huba a kríž a potom v roku 1979 Zvitky od Mŕtveho mora a kresťanský mýtus. V oboch sa ukrýva hlavná myšlienka, podľa ktorej bolo kresťanstvo v skutočnosti zásterkou pre tajný sexuálny kult vytvorený ľuďmi pod vplyvom muchotrávky červenej. Odborník tiež dodal, že Ježiš bol chodiacou metaforou pre hubu a jej vplyvy.

Allegro pomocou etymológie tvrdil, že rané kresťanstvo bolo vytvorené esénskym kultom, ktorý iba zaznamenával svoje šamanistické praktiky prostredníctvom textov Nového zákona objavených vo zvitkoch od Mŕtveho mora. Keď podľa neho prišli evanjelisti prepísať tieto príbehy, nepochopili skutočný význam dokumentov. V textoch kultu totiž nikdy nebol muž menom Ježiš, ale iba ľudia, ktorí užívali muchotrávku.

Kontroverzné názory Allegra sa nakoniec nestretli s veľmi dobrými ohlasmi. Niektorí veria, že odborník sa týmto tvrdením len chcel pomstiť kresťanským kritikom, ktorí opovrhovali jeho predošlými prekladmi zvitkov. Iní sa domnievajú, že talentovaný lingvista len zvolil zlú cestu k spájaniu súvislostí. Napriek kritike sa historici a náboženskí fanatici ani po 50 rokoch nezhodli na jednej teórii, ktorá by vysvetlila nezrovnalosti v Biblii.