01. okt. 2021 o 18:36
gabriela holková, brightside.me

Máte psychopata vo svojom okolí? 8 znakov, ktoré ho prezradia

placeholder
Psychopat sa nemusí prejaviť hneď na prvý pohľad.
Zdroj: MovieStills DB

Psychopata nemusíte spoznať na prvý pohľad, no pri podrobnejšom pohľade by ste ho mohli identifikovať. Znaky môže skrývať, no vy ich dokážete podľa správnej metódy rozšifrovať.

Zaujímavosti
01. okt. 2021 o 18:36
Máte psychopata vo svojom okolí? 8 znakov, ktoré ho prezradia

Psychopata nemusíte spoznať na prvý pohľad, no pri podrobnejšom pohľade by ste ho mohli identifikovať. Znaky môže skrývať, no vy ich dokážete podľa správnej metódy rozšifrovať.

Neustále klame? Nikdy si neprizná vinu? Aj toto môžu byť varovné signály, že máte dočinenia so psychopatom, píše portál Brightside. Podľa psychológov môžu psychopati tvoriť až 4 % našej populácie. Nebýva nejaký aj vo vašom okolí? Dokázať rozlíšiť znaky psychopata môže byť náročné, no podľa niektorých sa to dá. Stačí vám na to niekoľko bodov, vďaka ktorým budete vedieť, ako na to. Príznaky psychopata sú totiž viditeľné, no až vtedy, keď sa na ne sústredíte.

Čo je vlastne psychopatia?

Je to syndróm, ktorý sa prejavuje bezcitnosťou voči iným ľuďom, neschopnosťou sympatizovať či cítiť úprimnú výčitku z ubližovania ostatným. Psychopati klamú, sú egocentrickí a majú nerealistické emočné reakcie - ich prejavované emócie sú iba hrané. Psychopata prezradí týchto 8 znakov:

1. Psychopat nemá žiadne emócie

Podľa Scotta Bonna, doktora psychológie, psychopat nie je schopný rozoznať smútok v tvárach ostatných. Ale zato vie dobre imitovať emocionálnu odpoveď. Takže, ak si uvedomí, že niekto je smutný, môže povedať niečo milé, potľapkať ho po ramene, dokonca objať. Ale žiaden z týchto prejavov sa neodrazí v jeho tvári.

Štúdie dokazujú, že skutočný psychopat netuší, čo ľudia cítia, keď sa boja. Doktori skúmali istú vrahyňu, ktorá im povedala: "Neviem, čo tá emócia znamená, ale viem, že ju ľudia majú v tvári, keď sa na nich pozerám." Ak chcete objaviť psychopata, stačí, ak si odsledujete jeho reakciu na problémy iných ľudí. Má v tvári negatívne emócie, keď sa niekto v jeho blízkosti cíti zle?

2. Nepotrebuje veľa spánku

Štúdie dokazujú, že väčšina psychopatov spia menej ako bežní ľudia. Zvyčajne spia 4 až 6 hodín. Je to preto, že sú neustále z niečoho vzrušení a je pre nich ťažké upokojiť sa a zaspať. Vravíte si, že aj vy hocikedy ponocujete? Neznamená to hneď, že ste psychopat. Rozdiel oproti bežným ľuďom spočíva v tom, že ak psychopat poriadne nespí, vôbec sa necíti vyčerpaný.

3. Tešia sa z pocitu viny iných

Psychopat nikdy neprizná svoju chybu. Prekrúti situáciu tak, aby bol vinný niekto iný. Napríklad môže tvrdiť, že ich partner je prehnane žiarlivý, dokonca aj v prípade, že s niekým viditeľne flirtoval. Alebo vás môže vyprovokovať k porušeniu pravidiel a potom vás preto súdiť. Jednoducho provokuje ostatných, aby ukázali svoje zlé vlastnosti. Prečo? Lebo ho to jednoducho baví.

4. Ich obľúbené miesto je v stredobode pozornosti

Psychopat vie byť očarujúci. Zbožňuje, keď je "vo svetle reflektorov." Je to herec. Nasadí priateľskú masku a získa si vašu dôveru. Ak sa zoznámi s niekým novým, presvedčí ho, že toho majú veľa spoločného, dáva mu množstvo komplimentov a zaujíma sa o jeho osobný život. Nerobí to však len tak bezdôvodne. Jeho cieľom je zblížiť sa s človekom, aby s ním mohol v budúcnosti ľahšie manipulovať.

5. Len ja a nikto iný

Psychopat v každej situácii urobí to, čo je najlepšie preňho. Šliape ľuďom na päty, ale pritom je vždy o krok pred nimi. V spoločnosti sa prezentuje svojimi úspechmi a veľmi dobre si pamätá zlyhania ostatných. Umožňuje mu to pôsobiť na ľudí lepšie a priťahovať väčšiu pozornosť.

6. Klamstvo ako hobby

Klame, aby zmanipuloval iných a dosiahol to, čo práve chce alebo potrebuje. Vie sa vynájsť v každej situácii a každého zaslepiť. Tiež je známe, že ozajstný psychopat je na svoje klamstvá hrdý a nerobí si starosti s tým, že ho niekto odhalí. Pýtate sa prečo? Pretože si vie rýchlo a jednoducho vymyslieť nové klamstvo, ktorým vysvetlí to predošlé.

7. Vždy bez viny

Psychopat nepovie nikdy nič zlé o svojom správaní. Vždy odmieta zodpovednosť za svoje činy a ich dôsledky. Vie rýchlo zhodiť vinu na niekoho iného alebo jednoducho povie, že v tejto situácii sa nedalo nič iné robiť a bohužiaľ to bolo jediné možné riešenie.

8. Pravidlá sú na to, aby sa porušovali

Toto je snáď najbežnejší znak psychopatov. Psychopat je veľmi narcistický a nedodržiava zákony. Je príliš dobrý na to, aby preňho platili rovnako ako pre všetkých ostaných. Porušuje pravidlá a núti do toho aj svoje "obete."