Zaujímavosti
photo Foto
video Video
23. máj. 2023 o 14:00
Miloš Audi, ladbible.com

Pilot zabil 150 ľudí: Vrazil lietadlom do skál. Muž chcel, aby si ho všetci zapamätali

placeholder
Pilot, ktorý zabil 150 ľudí
Zdroj: twitter.com/sbalcerac, twitter.com/OnDisasters

Pred vyše 8 rokmi sa vo francúzskych Alpách udiala hrôzostrašná nehoda, ktorá si vyžiadala životy všetkých 150 ľudí. Vyšetrovanie ukázalo, že jeden z kopilotov tento čin vykonal úmyselne.

Zaujímavosti
23. máj. 2023 o 14:00
Pilot zabil 150 ľudí: Vrazil lietadlom do skál. Muž chcel, aby si ho všetci zapamätali

Pred vyše 8 rokmi sa vo francúzskych Alpách udiala hrôzostrašná nehoda, ktorá si vyžiadala životy všetkých 150 ľudí. Vyšetrovanie ukázalo, že jeden z kopilotov tento čin vykonal úmyselne.

V roku 2015 sa udiala tragická nehoda, ktorá zapríčinila smrť 150 ľudí. Išlo o haváriu lietadla v Alpách, ktorú zavinil pilot Andreas Lubitz. Ako informoval portál LADBible, vyšetrovatelia dlho špekulovali o tom, čo presne sa stalo v kabíne stroja. Onedlho tieto otázky zodpovedal záznam z čiernej skrinky, ktorý odhalil pokusy ostatných členov posádky o odvrátenie katastrofy.

Nečakaný pád

Lubitz pracoval pre leteckú firmu Germanwings, ktorá je dcérskou spoločnosťou aeroliniek Lufthansa. 24. marca 2015 bol kopilotom letu 9525, ktorý smeroval z Barcelony do Düsseldorfu. Stroj sa však odchýlil z kurzu a zrútil do Álp.

Podľa informácií z vyšetrovania nehody pritom 27-ročný Nemec riadil lietadlo v dobe havárie, keď sa kapitán nemohol dostať späť do kokpitu. Informácie o tragédii sa objavili v novinách a časopisoch po celom svete. Okolnosti incidentu však odhalili až záznamy z čiernej skrinky.

Záznam z kokpitu

V nahrávkach možno počuť, ako Lubitz hovorí kapitánovi Patrickovi Sondenheimerovi, že je pripravený kedykoľvek prevziať vedenie stroja. Krátko po vzlietnutí mu pritom povedal: "Už môžeš ísť."

Keď Sondenheimer o dvadsaťosem minút opúšťal kokpit, Lubitzovi povedal, že má na starosti rádiovú komunikáciu a aj celé vedenie. Ihneď po tom, ako odišiel z miestnosti, však lietadlo začalo prudko klesať, pričom sa výška zmenila z 11 a pol kilometra na niekoľko stoviek metrov. Riadenie letovej prevádzky sa preto pokúsilo kontaktovať pilota, ale nedostalo žiadnu odpoveď. Sondenheimer zatiaľ zúfalo búchal na dvere, pričom je počuť, ako kričí: "Otvor tie prekliate dvere."

Aj keď by všetci piloti mali pri prudkom klesaní poskytovať núdzové kódy, ktoré umožnia letovej prevádzke prístup k ovládacím prvkom stroja, Lubitz bol celý čas ticho. Jediné, čo je v tomto čase počuť v záznamoch, je krik cestujúcich.

Lietadlo nakoniec narazilo do skál rýchlosťou 700 kilometrov za hodinu, čo znamenalo okamžitú smrť pre všetkých ľudí na palube. Medzi pasažiermi tragického letu boli študenti, bábätká, dvaja operní speváci, futbaloví reportéri a aj pracovník amerického Pentagonu.

Ku prípadu sa vyjadrila aj bývalá priateľka Lubitza, ktorá v tom čase pre nemecké noviny povedala: "'Jedného dňa urobím niečo, čo zmení celý systém, a potom budú všetci poznať moje meno a budú si ho pamätať.' Nikdy som nevedela, čo tým chcel povedať, ale teraz to dáva zmysel."