Zaujímavosti
photo Foto
video Video
15. jan. 2024 o 09:30
Miloš Audi, dailymail.co.uk

Firma chce, aby sa deti mohli rodiť aj vo vesmíre. Podľa vedcov to však predstavuje riziko

placeholder
Firma chce, aby ľudia mohli mať deti vo vesmíre.
Zdroj: istock.com (ilustračné)

Holandský startup menom Spaceborn United vytvoril zariadenie, ktorým chce zabezpečiť, aby ľudia mohli mať deti aj vo vesmíre. Ako tento prelomový prístroj funguje?

Zaujímavosti
15. jan. 2024 o 09:30
Firma chce, aby sa deti mohli rodiť aj vo vesmíre. Podľa vedcov to však predstavuje riziko

Holandský startup menom Spaceborn United vytvoril zariadenie, ktorým chce zabezpečiť, aby ľudia mohli mať deti aj vo vesmíre. Ako tento prelomový prístroj funguje?

Komerčné lety do vesmíru sa stávajú čoraz bežnejšími, pričom ich ponúkajú spoločnosti ako SpaceX, Blue Origin či Virgin Galactic. Niektorí vizionári sa však snažia podniknúť aj čosi oveľa ambicióznejšie, čo by mohlo od základov zmeniť fyziológiu človeka. Ako informoval portál DailyMail, jeden holandský startup totiž chce vytvoriť z ľudí vesmírny druh a zariadiť, aby sa aj mimo našej planéty mohli narodiť deti.

Plán vytvorenia medziplanetárneho druhu

Holandský biotechnologický startup Spaceborn United, ktorého riaditeľom je vizionár Egbert Edelbroek, sa niekoľko rokov zaoberá premietnutím dlhších vesmírnych letov do reality. Ich konečným cieľom je zabezpečiť, aby sa mimo Zeme mohli rodiť zdravé deti, čo je podľa riaditeľa spoločnosti nevyhnutným krokom pre kolonizovanie planét našej slnečnej sústavy. "Ľudstvo potrebuje záložný plán. Ak si chceme udržať život, musíme sa stať medziplanetárnym druhom," poznamenal Edelbroek.

Spoločnosť preto vymyslela prelomovú technológiu s názvom inkubátor vesmírneho embrya. Tento prístroj v tvare disku, ktorý v súčasnosti testujú na laboratórnych hlodavcoch, je určený na uchovávanie mužských a ženských pohlavných buniek, pričom ich bude kombinovať na nízkej obežnej dráhe Zeme.

Ako zariadenie funguje?

Zariadenie, ktoré má veľkosť malej skrinky, by malo podľa riaditeľa vytvoriť zdravo vyvíjajúce sa embryo. Po 5 až 6 dňoch rastu by bolo zmrazené a poslané späť na Zem, kde vedci preskúmajú, či môže byť implantované do maternice náhradnej matky. Samotné zmrazenie má pomôcť chrániť embryá aj počas opätovného vstupu do zemskej atmosféry. "Je tam veľa trasenia, veľa vibrácií. Tomuto ich nechceme vystavovať," dodal Edelbroek.

Po tom, čo mala sesterská spoločnosť Spaceborn United problémy s vývinom modulu, vedci museli odložiť prvý test. Predpokladajú však, že zariadenie sa dostane na nízku obežnú dráhu Zeme v novembri 2024. Po tomto experimente chce spoločnosť otestovať ľudské embryá oplodnené v umelej gravitácii, a potom v podmienkach beztiaže.

Rozmnožovanie vo vesmíre?

Hoci umelé vytváranie embryí bude podľa Edelbroeka čoskoro možné, väčší problém môže predstavovať skutočné rozmnožovanie mimo našej planéty. Nedostatok gravitácie je totiž jednou z najväčších prekážok ľudskej mimozemskej reprodukcie. Aj keď existuje šanca, že by sa človeku podarilo úspešne reprodukovať, nie je jasné, ako by nulová gravitácia ovplyvnila vývoj embrya.

Ďalším veľkým problémom je aj radiácia. Mimo zemskej magnetosféry, ktorá lemuje našu planétu a vytvára ochranný obal proti pôsobeniu slnečného vetra, môže galaktické kozmické žiarenie zle pôsobiť na vyvíjajúce sa plody a podporiť vznik rakoviny a mutácií DNA. Pre embryo, ktorého bunky sa rýchlo delia, by táto reakcia mohla byť katastrofálna.

Bez magnetosféry môže byť priebeh vývinu embrya katastrofálny.
Bez magnetosféry môže byť priebeh vývinu embrya katastrofálny.
Zdroj: istock.com

Preto sa predpokladá, že plány spoločnosti Spaceborn United sú v súčasnosti len myšlienkou, ktorá sa dá zreprodukovať len v sci-fi príbehoch. Ale keďže sa vesmírna turistika rapídne rozširuje, môže byť len otázkou času, kedy sa ľudský pár skutočne pokúsi otehotnieť vo vesmíre.