Zaujímavosti
photo Foto
video Video
09. jún. 2023 o 15:30
Miloš Audi, unilad.com

Najnebezpečnejší hudobný nástroj sveta: Počúvanie zabilo aj dieťa, ľuďom spôsoboval závraty

placeholder
Najnebezpečnejší hudobný nástroj sveta
Zdroj: twitter.com/HaggardHawks

Hudobný nástroj, ktorý vynašiel známy vynálezca Benjamin Franklin, mal desivé účinky nielen na hudobníkov, ale aj na obecenstvo. Mnohí preto vytvorili hypotézy, ktorými sa fenomén snažili vysvetliť.

Zaujímavosti
09. jún. 2023 o 15:30
Najnebezpečnejší hudobný nástroj sveta: Počúvanie zabilo aj dieťa, ľuďom spôsoboval závraty

Hudobný nástroj, ktorý vynašiel známy vynálezca Benjamin Franklin, mal desivé účinky nielen na hudobníkov, ale aj na obecenstvo. Mnohí preto vytvorili hypotézy, ktorými sa fenomén snažili vysvetliť.

Existuje hudobný nástroj, ktorý je označovaný za najnebezpečnejší na svete, pretože spôsoboval poslucháčom nepríjemné symptómy. Ide o mimoriadne vzácny nástroj, ktorý je známy pod menom sklenená harmonika. Ako informoval portál Unilad, vo svete sa pritom odohralo niekoľko incidentov, po ktorých sa muselo použitie nebezpečného nástroja zakázať.

Vynález Benjamina Franklina

Vzácny nástroj prvýkrát vynašiel v roku 1761 Benjamin Franklin, vynálezca a jeden z otcov zakladateľov USA. Historici hovoria, že Franklin nakreslil plány nástroja, keď videl iného hudobníka hrať na pohároch naplnených vodou. Zaujatý týmto predstavením, vynálezca, ktorý položil základy získavania elektrickej energie, potom vyrobil niekoľko sklenených misiek rôznych veľkostí, namontoval ich na vreteno a pomocou šliapadla roztočil.

Ako nástroj fungoval?

Samotná sklenená harmonika bola vyrobená zo železnej tyče a rotujúcich sklenených misiek, ktoré boli zasunuté jedna do druhej. "Rôzne veľkosti im umožnili vibrovať v rôznych výškach používaných v západnom meradle," uviedol portál Lethbridge News.

Franklin potom farebne odlíšil každú misku tak, aby reprezentovala rôzne tóny. To umožnilo používateľom vytvoriť rôzne akordy a melódie. "Tyč bola pripevnená ku kolesu, ktoré sa otáčalo nožným pedálom. Hudobník si namočil prsty do vody a pri otáčaní sa dotýkal okraja každej misky, aby vytvoril tóny podobné zvuku pohárov," doplnil portál.

Nepríjemné incidenty

Sklenená harmonika sa po svojom vzniku stala veľmi populárnou a mnohí ju označili za jeden z najslávnejších nástrojov 18. storočia. V 20. rokoch 19. storočia sa však názory zmenili po tom, čo ľudia po hraní na nástroj zažívali veci.

Harmonika údajne začala zabíjať ľudí, pričom tento stav spôsobovala stimulácia mozgu. Kvôli tomu mali hudobníci nepríjemné symptómy vrátane závratov, nervozity, halucinácií a kŕčov. "Aj niekoľko poslucháčov bolo vystavených zlému vplyvu nástroja. Po incidente v Nemecku, keď počas vystúpenia zomrelo dieťa, bola harmonika v niekoľkých mestách naozaj zakázaná," uviedol portál The Franklin Institute.

Podľa historikov sa tiež niektorí ľudia domnievali, že vysoké éterické tóny vyvolávajú duchov mŕtvych, majú magickú moc alebo dokážu privádzať poslucháčov do šialenstva. Mnohí však verili teórii, že zhoršenie zdravotného stavu hudobníkov spôsobovalo olovo z krištáľových misiek, ktoré sa vstrebalo do ich prstov, keď sa dotýkali skla.

Tieto teórie však nikdy neboli dokázané, pričom mlčal aj samotný vynálezca. "Franklin sám ignoroval kontroverziu a pokračoval v hre na tento nástroj až do konca svojho života a to bez nepríjemných symptómov. Popularita harmoniky však už nikdy opäť nevzrástla na takú úroveň, ako keď ju vynálezca prvýkrát predstavil svetu," dodal portál The Franklin Institute.