30. júl. 2022 o 09:12
Lucia Rumanová, TASR, hradreviste.sk

Tip na výlet: Hrad Revište. Užite si strašidelnú noc alebo rozšírenú realitu

placeholder
Hrad Revište
Zdroj: instagram.com/majkka_k/

Hrad Revište v okrese Žarnovica už roky ponúka svojim návštevníkom rôzne kultúrne podujatia. Po novom však prináša turistom aj prepojenie minulosti a súčasnosti v AR.

Cestovanie
30. júl. 2022 o 09:12
Tip na výlet: Hrad Revište. Užite si strašidelnú noc alebo rozšírenú realitu

Hrad Revište v okrese Žarnovica už roky ponúka svojim návštevníkom rôzne kultúrne podujatia. Po novom však prináša turistom aj prepojenie minulosti a súčasnosti v AR.

Najprv vytvorili 3D model hradu podľa súčasnej podoby a následne bol navrhnutý model Revišťa podľa predlohy zo 17. storočia. Spojením týchto vizuálov tak vznikla jedinečná aplikácia, ktorá návštevníkom pamiatky poskytne možnosť vidieť na vlastné oči hrad taký, ako je a pomocou mobilného telefónu zas taký, aký bol v časoch svojej najväčšej slávy, uvádza TASR.

Revište, ako ho nepoznáme

"Cieľom takéhoto spracovania je prezentovať históriu atraktívnym spôsobom a zároveň motivovať k návšteve hradu. Takýto rozsah spracovania modelu hradu a prenesenie do rozšírenej reality je na slovenských hradoch unikátnym projektom," uviedla Zuzana Jóbová z krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

Využitie novinky je pre návštevníkov zároveň veľmi jednoduché. Turisti si po príchode na hrad stiahnu aplikáciu do mobilu. Následne sa postavia napríklad pred hradnú bránu a vo svojom telefóne uvidia miesto tak, ako vyzeralo kedysi. Týmto spôsobom sa môžu poobzerať po okolí a vidieť všetko v autentickej historickej podobe.

"V procese tvorby modelu sme mohli pracovať len s dostupnými informáciami získanými z výskumu. Nemáme však doložené informácie o tom, ako vyzeral každý kút hradu, stále je toho viac nepoznaného ako poznaného. Preto sme pri dotváraní takýchto neznámych miest pracovali s predpokladom vychádzajúcim z historických reálií danej doby na tomto území," vysvetlil Martin Bóna, historik architektúry, ktorý pripravoval podklady pre model.

Revište je zároveň aj súčasťou Pohronskej hradnej cesty, ktorá spája hrady, zámky i kaštiele a v minulosti slúžila ako spojnica obchodných ciest. "Šestnásť lokalít Pohronskej hradnej cesty je pre návštevníkov kraja skutočným lákadlom. Preto som veľmi rád, že ľudia, ktorí túto tému rozvíjajú, hľadajú spôsoby, ako ponuku nestále zatraktívňovať a stále prichádzajú s niečím novým," doplnil Ján Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

Program na hrade

Okrem rozšírenej reality (AR) si môžete počas návštevy pamiatky užiť aj rôzne letné kultúrne podujatia. Jedným z nich je napríklad aj "Noc hradov a zrúcanín", ktorá sa bude tento rok konať 20. augusta o 18:30. Nočné dobrodružstvo návštevníkom ponúkne vystúpenia pre deti i dospelých, ktoré budú sprevádzať hradné strašidlá.

Na Revišti môžete zároveň zažiť aj netradičné prehliadky sprevádzané šermiarskymi vystúpeniami, divadelné predstavenia, ako napríklad Felčiarka-svet za bylinkami, či celoročnú výstavu: 10 rokov záchrany hradu.