28. aug. 2023 o 09:37
Miloš Audi, iflscience.com

Existuje v slnečnej sústave náprotivok našej Zeme? Táto teória mala objasniť známy jav

placeholder
Teória, podľa ktorej existuje v slnečnej sústave protizem.
Zdroj: istock.com

V antickom Grécku mnohí filozofi študovali javy okolo nás, pričom sa zamerali aj na kozmológiu. Jeden z nich však odhalil teóriu, podľa ktorej má v našej slnečnej sústave existovať planéta totožná so Zemou.

Zaujímavosti
28. aug. 2023 o 09:37
Existuje v slnečnej sústave náprotivok našej Zeme? Táto teória mala objasniť známy jav

V antickom Grécku mnohí filozofi študovali javy okolo nás, pričom sa zamerali aj na kozmológiu. Jeden z nich však odhalil teóriu, podľa ktorej má v našej slnečnej sústave existovať planéta totožná so Zemou.

Existuje teória stará tisíce rokov, podľa ktorej sa na druhej strane Slnka skrýva takzvaná protizem. Vytvoril ju grécky filozof Filolaos, pričom túto tajomnú planétu nazval Antichthon. Ako informoval portál IFLScience, tento Sokratov učeň sa hypotézou snažil vysvetliť fenomén, ktorý je však pre nás v súčasnej dobe už známy.

Bizarná teória

Filolaos z Krotóna žil v 5. a 4. storočí pred naším letopočtom, pričom bol súčasníkom Sokrata a predstaviteľ Pytagorejcov. Najviac sa filozof vo svojom učení sústreďoval na kozmológiu, pričom za centrum vesmíru považoval ústredný oheň a Zem bola pre neho iba obyčajnou obežnicou.

Existoval však jeden fenomén, na ktorý mali mnohí filozofi v antickej dobe rôzne názory. Išlo o zatmenie Mesiaca, ktoré nastáva vtedy, keď sa Slnko, Zem a Mesiac dostanú do jednej priamky. V tom čase začne zemský tieň na určitý čas dopadať na povrch Mesiaca. Napriek tomu, že existovali viaceré teórie, ktoré sa snažili tento jav vysvetliť, najviac medzi ľuďmi zarezonovala hypotéza Filolausa. Ten totiž uviedol, že tieň na Mesiac nevrhá naša planéta, ale protizem s názvom Antichthon.

Podľa tejto teórie je Antichthon na druhej strane ústredného ohňa, pričom ho má pred nami zakrývať Slnko. Mnohí kritici teórie však podotkli, že existencia tejto planéty by zvýšila počet veľkých objektov v slnečnej sústave na 10 (započítaných je 8 planét, hviezda a Antichthon), čo je číslo, ktoré sa páčilo práve Pytagorejcom.

Podobné planéty

Postupom času sa pohľady na planéty v slnečnej sústave zmenili a kvôli tomu táto bizarná hypotéza zanikla. V modernej dobe pritom nabrala štatút konšpiračnej teórie, ktorú niektoré skupiny ľudí naďalej podporujú.

Zaujímavé však je, že vedci nedávno dokázali nájsť takýto systém, no nebol v našej slnečnej sústave. Išlo pritom o planéty PDS 70b a PDS 70c, ktoré sa nachádzajú približne 400 svetelných rokov od Zeme a svojou štruktúrou pripomínajú plynného obra s názvom Jupiter. "Kto by si vedel predstaviť dva svety, ktoré majú rovnaké trvanie roka? Naša práca je dôkazom, že takéto niečo môže existovať," uviedla vo vyhlásení vedúca autorka Olga Balsalobre-Ruza.

Simulácia hypotézy

Jeden experiment, ktorý sa zameral na obežné dráhy planét, však sledoval scenár, kde by sa do našej slnečnej sústavy pridala protizem s názvom Clarion. Vedci sa pritom snažili čo najviac nasledovať hypotézu Filolaosa.

Z výsledkov zistili, že ak by táto planéta existovala, veľmi rýchlo by jej obežná dráha bola narušená Venušou, kvôli čomu by sme ju onedlho zbadali. "Clarion by sme v tomto prípade videli priamo, najmä v časoch ranného alebo večerného súmraku a počas úplného zatmenia Slnka," uzavreli autori štúdie.

Experiment ukázal, že by sme Protizem postupom času uvideli.
Experiment ukázal, že by sme Protizem postupom času uvideli.
Zdroj: istock.com

Napriek tomu, že túto hypotézu odborníci niekoľkokrát vyvrátili, výskumníci z americkej vesmírnej agentúry NASA jej dali ešte jednu šancu. Existenciu záhadného objektu sa snažili potvrdiť kozmickou sondou Solar Terrestrial Relations Observatory (STEREO), ktorá sleduje povrch Slnka, pričom čakali na okamih, kedy bude teleskop naklonený tak, aby videli za hviezdu. Ukázalo sa však, že kritici mali pravdu, pretože na druhej strane Slnka žiadnu planétu nenašli.