29. jan. 2023 o 14:03
Miroslav Novysedlák, idnes.cz

Český vrah zabíjal aj pri Košiciach: Žene vložil do rozkroku žihľavu, druhej vyrezal prsia

placeholder
Ladislav Hojer
Zdroj: facebook.com/Encyklopedie.vrahu

Ladislav Hojer bol známym sexuálnym agresorom, ktorý si svoje obete nevyberal ani podľa vzhľadu, ani veku. Jeho cieľom bolo iba násilie. V rokoch 1978 až 1982 zavraždil päť žien, no s páchaním trestnej činnosti začal o niečo skôr.

Zaujímavosti
29. jan. 2023 o 14:03
Český vrah zabíjal aj pri Košiciach: Žene vložil do rozkroku žihľavu, druhej vyrezal prsia

Ladislav Hojer bol známym sexuálnym agresorom, ktorý si svoje obete nevyberal ani podľa vzhľadu, ani veku. Jeho cieľom bolo iba násilie. V rokoch 1978 až 1982 zavraždil päť žien, no s páchaním trestnej činnosti začal o niečo skôr.

Hojer pochádzal z bežnej rodiny. Odborníci sa však domnievajú, že v jeho vývoji muselo dôjsť k narušeniu citových väzieb. Pre vraha bolo typické, že k životu človeka nemal žiadnu úctu. Pracoval ako sklenár, v škole patril k priemerným študentom a viedol život samotára, uvádza portál iDnes.

Vraždil aj vo vlaku

Keď v 16 rokoch znásilnil prvé dievča, pokračoval, až kým nemal na konte 15 žien. Následne si však uvedomil, že potrebuje silnejší impulz. Preto mu v hlave skrsla myšlienka, že bude zabíjať. Zločiny páchal nielen v Česku, ale aj na východe Slovenska. Prvú vraždu spáchal 2. novembra 1978 v Děčíne.

Počas prechádzky si vyhliadol mladé dievča, ktoré začal sledovať. Našťastie sa jej nič nestalo, pretože kým sa k činu odhodlal, zašla do jedného z domov. Je teda možné, že žena dodnes netuší, že smrti unikla len o vlások. Po chvíli stretol 30-ročnú ženu, ktorú zrazil k zemi a uškrtil. Potom sa rozhodol pre súlož. Keď svoj čin dokonal, do rozkroku jej zastrčil žihľavu.

Následne absolvoval základnú vojenskú službu, vďaka čomu v trestnej aktivite na istý čas nemohol pokračovať. Napriek tomu sa mu čoskoro naskytla ďalšia príležitosť. Vo vlaku smerujúcom z Prahy do Děčína si pri nastupovaní všimol 25-ročnú ženu. Celý čas ju sledoval, až kým nešla na toalety.

Vošiel k nej, dvere zatvoril zvnútra a zaškrtil ju. Tento útok bol veľmi rýchly a žena nemala žiadnu šancu, aby sa ubránila. Aj túto obeť sexuálne zneužil a pri odchode z toalety nastavil zámok tak, aby záchod pôsobil ako "obsadený". Následne si vo vlaku sadol na jej miesto a po chvíli odišiel iným spojom späť do Prahy.

Tínedžerke rozrezal brucho

Tretia vražda sa udiala na Slovensku blízko Košíc. Tam stretol ženu vo veku 25 až 30 rokov, ktorú zrazil k zemi, strhol z nej šaty a znásilnil ju. Zaškrtil ju až po súloži. Na zemi našiel drôt, ktorým ju pevne zviazal, na prsia jej pripevnil kameň a odtiahol ju do vody. Telo nebohej bolo nájdené po jeho priznaní, čiže viac než rok po udalosti. Okrem toho bola bez hlavy a oboch zápästí. Žena nebola nikdy identifikovaná, preto je jej meno dodnes neznáme.

Ďalší zločin spáchal v noci 31. januára 1981 v Brne. Tam stretol iba 18-ročnú tínedžerku, ktorú násilím odtiahol do parku a pokúsil sa ju znásilniť. Bolo to pre neho ale veľmi ťažké, keďže sa bránila. Prvýkrát pri svojom zločine použil zbraň, tentokrát nôž. Aj ju napokon uškrtil, no to sa mu málilo. Na tele mala až 11 bodných rán v pravej dolnej časti hrudníka. Okrem toho mala reznú ranu, ktorá otvárala dutinu brušnú a panvovú a bodné rany mala aj na nohách.

Žene odrezal obe prsia a vyrezal pohlavné orgány, ktoré vložil do igelitovej tašky a uložil ich do chladničky. Tie najprv využil na sebauspokojovanie, potom vonkajšiu časť genitálií oholil a spolu s prsiami uvaril v slanej vode. Časť z toho zjedol. V júli 1981 útočil opäť, no plán mu nevyšiel. Napadnutá žena mu zo strachu sľúbila, že s ním dobrovoľne pôjde do svojho bytu, kde bude mať väčší komfort.

Vrah jej uveril, a keď sa žena pokúsila o útek, v návale agresie tĺkol jej hlavu o chodník. Krik privolal ľudí z neďalekej ubytovne a Hojer sa dal na útek. Posledný útok spáchal 3. októbra 1981. Vybral si 51-ročnú ženu, ktorú prepadol s nožom v ruke. Najprv jej rozrezal kabát, sukňu a aj spodnú bielizeň. Zbraň jej potom priložil ku krku, hlavu jej omotal pančuchou, aby nemohla kričať, a znásilnil ju. Po ohavnom čine ju uškrtil.

Pred popravou neudržal stolicu

Prípadmi sa začala zaoberať aj polícia, ktorá vyhodnotila, že ide o sadistického sexuálneho agresora. Počas rozsiahleho pátrania vypočuli 150 svedkov a preverili vyše 3 000 podozrivých osôb. Ich práca priniesla výsledky, keď sa im podarilo zadržať jedného utečenca z psychiatrie v Bohniciach.

Mužom zákona povedal, že Hojer, s ktorým sa schádzal a u ktorého niekedy aj býval, mu pri jednej prechádzke ukázal miesto, kde mala byť zavraždená jedna zo žien. Okrem toho mu povedal, že obeti hlavu omotal pančuchou, čo bolo pre kriminalistov smerodajným údajom. Keď Hojera dolapili, nevydržal nápor otázok a priznal sa, ale iba k poslednej vražde.

To vyšetrovateľov neuspokojilo, keďže videli, s akou chladnokrvnosťou spáchal posledný čin. Napokon mu dokázali aj zabitie ďalších žien. Vyšetrovanie trvalo vyše deväť mesiacov. Súd mužovi udelil trest smrti, ktorý bol vykonaný 7. augusta 1986. Ladislav Hojer sa tak stal posledným mužom v Čechách, ktorého popravili. Trestu sa veľmi bál a dokonca mal pred popravou problém s udržaním stolice.