Späť na článok
🏞 Fotogaléria
V prírode striehnu tichí zabijaci. Najjedovatejšie rastliny na Slovensku
Zdieľať
Prilbica modrá patrí k najjedovatejším rastlinám v Európe. Už malé množstvo dokáže do hodiny spôsobiť smrť.
Zdroj:
istock.com
Náprstník červený je prudko jedovatý, no konzumenta odradí nepríjemnou horkou chuťou.
Zdroj:
istock.com
Až polovica otráv rastlinami na Slovensku je spôsobená práve konzumáciou ľuľkovca zlomocného.
Zdroj:
istock.com
Ricínový olej sa bežne používa ako laxatívum a má mnohé ďalšie využitia. Semená sú však jedovaté a od konzumácie k úmrtiu môže prejsť aj týždeň.
Zdroj:
istock.com
Bolehlav bol veľmi obľúbený medzi travičmi naprieč celou históriou ľudstva. Na otravu stačí intenzívne privoňať ku kvetom.
Zdroj:
istock.com
Rozpuk jedovatý dokáže koreňmi kontaminovať vodu v prameni alebo v studničke.
Zdroj:
istock.com
Lykovec dokáže nezvratne poškodiť ľadviny a taktiež sa ním dá otráviť už len privoňaním ku kvetom.
Zdroj:
istock.com
K otrave zlatým dažďom môže dôjsť už pri skonzumovaní piatich kusov kvetu. Nebezpečnejšie sú však plody pripomínajúce fazuľové struky.
Zdroj:
pixabay.com
Jesienku si možno ľahko pomýliť s medvedím cesnakom. Otráviť sa je možné i mliekom kôz a oviec, ktoré jesienku spásli.
Zdroj:
pixabay.com
Najtoxickejšou časťou durmanu je koreň. Dokáže privodiť delirické stavy, pri ktorých sa dezorientovaný človek môže aj fatálne zraniť.
Zdroj:
pixabay.com
Tabak je narozšírenejšie pestovaná nejedlá rastlina. Ročne má na svedomí až 5 miliónov životov.
Zdroj:
northfoto.com
Zdieľať