04. nov. 2023 o 16:00
Miroslav Novysedlák, iflscience.com

Záhada najčernejšej rieky Zeme: Ak do nej zasiahne človek, vo svete nastanú obrovské zmeny

placeholder
Rieka Ruki
Zdroj: twitter.com/kinjeketile

Len veľmi málo ľudí žijúcich mimo Afriky počulo o pol kilometra širokej temnej rieke Ruki. Obyvateľom, ktorí bývajú pri jej brehoch, sa zdá čierne sfarbenie už normálne, no o niečo iný názor majú vedci.

Zaujímavosti
04. nov. 2023 o 16:00
Záhada najčernejšej rieky Zeme: Ak do nej zasiahne človek, vo svete nastanú obrovské zmeny

Len veľmi málo ľudí žijúcich mimo Afriky počulo o pol kilometra širokej temnej rieke Ruki. Obyvateľom, ktorí bývajú pri jej brehoch, sa zdá čierne sfarbenie už normálne, no o niečo iný názor majú vedci.

Výskumníci z ETH Zurich boli prekvapení farbou rieky a rozhodli sa, že zistia, čo stojí za týmto fenoménom. Podobne je na tom aj jeden z najväčších prítokov Amazonky Rio Negro. Ten má svoje sfarbenie kvôli organickej hmote zakaľujúcej jeho vody. Ruki však svojimi odtieňmi vyniká nad ostatnými tokmi, uvádza portál IFLScience.

Oblasť je veľkou zásobárňou uhlíka

Rovnako ako ostatné čierne rieky, aj Ruki má toto sfarbenie kvôli rozpusteným organickým zlúčeninám. Vedci si uvedomili, že doposiaľ neexistoval žiadny vedecký výskum, ktorý by odhalil, prečo je voda v prítoku mohutného Konga tmavšia ako inde vo svete, a preto sa rozhodli túto medzeru vyplniť. Zriadili monitorovaciu stanicu na preskúmanie chémie rieky tesne nad miestom, kde sa spája s Kongom.

Tím tu zmeral koncentrácie a aj vek rozpusteného organického uhlíka vo vode, aby zistil, či pochádzajú z rašelinísk pozdĺž brehov rieky. Močiare zachytávajú obrovské množstvo rastlinnej hmoty a oblasť je tak veľkou zásobárňou uhlíka. V prípade, že by sa uhlík z tamojších močiarov vyparil a dostal do atmosféry, stal by sa hlavným dodatočným hnacím motorom globálneho otepľovania. Tím však vykonal rádiokarbónové datovanie, ktoré naznačilo, že nejde o scenár, ktorý by mal nastať.

Experti zistili, že Ruki obsahuje 4-krát viac rozpusteného organického uhlíka na liter ako rieka, ku ktorej sa pripája, a 1,5-krát viac ako Rio Negro. Rieka tečie veľmi pomaly a oxid uhličitý sa z vody do vzduchu uvoľňuje v podobných koncentráciách ako aj pri iných tropických riekach. Analýza izotopov uhlíka navyše odhalila, že väčšinu produkujú voľne ležiace odumreté zvyšky rastlín a nie rašeliniská. Zatiaľ nehrozí, že by sa organický materiál obsiahnutý v močiaroch uvoľnil, pretože je takmer celý rok pod vodou a nie je vystavený kyslíku.

Rieka môže ovplyvniť klímu na celom svete

Zmeny v povodí vytvorené poľnohospodárskymi prácami alebo odlesňovaním by ale mohli znížiť hladinu rieky v období sucha, a rašeliniská tak vo zvýšenej miere vystavovať pôsobeniu vzduchu alebo spôsobiť jej turbulentnejšie prúdenie počas obdobia dažďov. Tropické rieky sú hlavnými spracovateľmi a producentami uhlíka, ktorý mieri nielen do atmosféry, ale aj do oceánu.

Zmeny v povodí Konga by vo všeobecnosti mohli predstavovať vážnu hrozbu pre planétu. Výskum naznačuje, že Ruki je v tejto problematike obzvlášť kľúčová. Vedci dúfajú, že ich štúdia dokáže developerov varovať pred ničením krajiny v okolí rieky Ruki a aj iných prítokov Konga. Takýto zásah do ekosystému by ovplyvnil klímu v celosvetovom meradle.