V priemernej kuchyni sa nachádza množstvo vecí, ktoré môžu byť za určitých podmienok nebezpečné, vrátane plynu, elektriny či ostrých nožov. Vedeli ste však, že problémy vám môže narobiť aj obyčajná múka? Ako informoval portál IFlScience, táto surovina totiž môže za určitých podmienok doslova explodovať, pričom sa už udiali incidenty, za ktoré mohla práve táto ingrediencia.
Horľavá surovina
V roku 1981 došlo k výbuchu v továrni prevádzkovanej spoločnosťou General Foods v anglickom Banbury v grófstve Oxforshire. Medzi suchými potravinami vyrábanými v továrni sa nachádzal aj pudingový prášok, ktorý si vyžadoval obrovské množstvo kukuričného škrobu (jemne mletej látky pripomínajúcej múku).
V jeden večer však došlo k problému, ktorý spôsobil preplnený zásobník s kukuričným škrobom. Táto látka vytvorila hustý oblak, ktorý sa začal šíriť, pričom sa onedlho vznietil. Pri nehode sa zranilo deväť mužov a na budove došlo k rozsiahlym škodám.
Hoci sa tento incident týkal kukuričného škrobu, aj múka dokáže vytvoriť podobný výbušný oblak prachu. Pravdou však je, že riziko predstavuje akákoľvek jemne mletá surovina s vysokým obsahom sacharidov. Preto sa zavádzajú rozsiahle zdravotné a bezpečnostné opatrenia s cieľom zmierniť toto riziko v potravinárskom priemysle. Pokiaľ však neplánujete otvoriť vlastnú pekáreň či mlyn, je veľmi nepravdepodobné, že budete mať doma dostatok múky na vytvorenie výbušného oblaku.
Čo spôsobuje výbuch?
Podľa vedcov existuje päť vecí, ktoré potrebujete, aby došlo k výbuchu. Patrí k nim palivo, čiže múka alebo iný prach, kyslík, teplo, tlak a disperzia. Hoci sacharidy horia, nič sa nestane, kým nebudete mať v uzavretom priestore oblak prachových častíc múky. Menšie zrnká totiž majú veľký pomer plochy povrchu k hmotnosti, čo znamená, že vedia horieť oveľa rýchlejšie ako väčšie kusy. S dostatkom kyslíka okolo nich stačí len malá iskra, aby sa zapálili.
Samotné teplo môže pochádzať buď zo skutočného plameňa, alebo môže byť vytvorené trením. Pri dostatočne vysokej koncentrácii častíc múky v oblaku sa pri spaľovaní rozvíri prach, a tým budete mať všetky ingrediencie potrebné na výbuch.
Ako by ste mali zaobchádzať s múkou?
Doma vo vašej kuchyni je riziko požiaru alebo výbuchu múkového prachu veľmi nízke. V priemyselných prostrediach, kde sa manipuluje s veľkým množstvom horľavín, je potrebné používať špeciálne vysávače na odstránenie prebytočného prachu, pravidelne kontrolovať priestory, a to aj na ťažko dostupných miestach, a dávať pozor na otvorené ohne.
Existujú aj mnohé teórie, ktoré tvrdia, že múka je vhodnou alternatívou pri hasení požiarov, pričom by mohla fungovať rovnako dobre, ako klasický práškový hasiaci prístroj. Ide však o klamlivú informáciu, kvôli ktorej môžete spôsobiť nehodu.