27. mar. 2024 o 12:30
Miloš Audi, dailymail.co.uk

Objavili výskumníci najväčšie masové pohrebisko v Európe? Majú na ňom postaviť domov dôchodcov

placeholder
Vedci tvrdia, že našli najväčšie masové pohrebisko v Európe.
Zdroj: istock.com

V Nemecku sa vedcom podarilo objaviť sústavu pohrebísk, ktoré ukrývali telá postihnuté morovou ranou. Domnievajú sa, že by tu mohli byť pochované stovky až tisícky pozostatkov.

Zaujímavosti
27. mar. 2024 o 12:30
Objavili výskumníci najväčšie masové pohrebisko v Európe? Majú na ňom postaviť domov dôchodcov

V Nemecku sa vedcom podarilo objaviť sústavu pohrebísk, ktoré ukrývali telá postihnuté morovou ranou. Domnievajú sa, že by tu mohli byť pochované stovky až tisícky pozostatkov.

Vedci nedávno objavili zrejme najväčšie masové pohrebisko v Európe. Našli ho v nemeckom Norimbergu, pričom sa tu nachádzali telá najmenej 1 000 ľudí, ktorí zomreli na mor. Ako informoval portál DailyMail, odborníci poznamenali, že takýto významný nález nečakali. Vykopávky boli totižto spustené z dôvodu výstavby nového domova sociálnych služieb, ktorá sa kvôli nálezu bude musieť pozastaviť.

Zákerná choroba

V neskorom stredoveku a začiatkom novoveku sa v Európe rozšírila nebezpečná choroba zvaná bubonický mor. Ide o ochorenie, ktoré sa šíri uhryznutím blchy infikovanej baktériou Yersinia pestis. Z dôvodu nedostatočnej hygieny sa šírilo extrémnou rýchlosťou a spôsobovalo v tom čase smrteľné príznaky ako vysoká horúčka, triašky, zvracanie, bolesti hlavy či delírium.

Zákerné ochorenie sa rozšírilo aj v nemeckom meste Norimberg, kde morová epidémia vypukla približne každých 10 rokov od 14. storočia. Nové dôkazy o jeho závažnosti priniesol aj objav vedcov, ktorý odhalil stovky kostier pochovaných vedľa seba.

Rýchla smrť

Odborníci sa domnievajú, že telá pochádzajú z prvej polovice 17. storočia, pričom podľa nich ide o významný nález s národnou dôležitosťou. "Hroby obsahujú pozostatky detí, starých ľudí, mužov i žien. Mor si totiž nevyberal na základe pohlavia, veku či sociálneho postavenia. Je samozrejmé, že s týmto historicky a archeologicky významným nálezom sa musí zaobchádzať veľmi citlivo," uviedol starosta Norimbergu Marcus König.

Melanie Langbein z norimberského oddelenia pre ochranu kultúrneho dedičstva uviedla, že bolo identifikovaných osem morových jám, pričom v každej sa nachádzalo niekoľko stoviek tiel. "Títo ľudia neboli pochovaní na bežnom cintoríne, hoci v Norimbergu existujú miesta určené na pochovávanie pozostatkov postihnutých morom. To znamená, že išlo o veľký počet mŕtvych, ktorých bolo potrebné pochovať v krátkom čase bez ohľadu na kresťanské pohrebné zvyklosti," poznamenala.

Mohlo by sa tam skrývať omnoho viac kostier

Mnohé zdroje uvádzajú, že niekoľko kostí je fyzicky poškodených v dôsledku bômb, ktoré padali v oblasti počas druhej svetovej vojny. Iné boli zas zelené, a to v dôsledku odpadu zo susedného mediarskeho podniku, ktorý sa na tomto mieste likvidoval.

Hoci sa zatiaľ našlo 500 kostier, jeden z odborníkov sa domnieva, že by ich tam mohlo byť až 2 000 alebo dokonca viac. "Nič nenasvedčovalo tomu, že by sa na tomto poli nachádzali pohrebiská. Osobne očakávam, že tu budú tisíce pozostatkov, čo z tohto miesta urobí najväčší masový hrob v Európe," ozrejmil Julian Decker, ktorého spoločnosť In Terra Veritas vykonáva výkopové práce.

Ralf Schekira, riaditeľ spoločnosti WBG Group, ktorá pracuje na tomto projekte, uviedol, že takýto významný nález nikto neočakával. "Ako developer si uvedomujem význam archeológie a povinnosť vykonávať takéto vykopávky. Na jednej strane robíme všetko pre to, aby sme dodržali harmonogram výstavby, no teraz musíme zabezpečiť aj zdokumentovanie tohto historického nálezu," uviedol.