10. apr. 2024 o 07:58
Miloš Audi, dotyk.cz

Poznáte ho ako Radovana z Princeznej so zlatou hviezdou. Ako však vyzerá herec dnes?

placeholder
Ako vyzerá Josef Zíma dnes?
Zdroj: reprofoto/youtube.com/@Christmaschannel18

Jeden z najznámejších českých hercov 20. storočia Josef Zíma pred rokom oslávil svoje 90. narodeniny. Napriek tomu je stále aktívny. Ako však začala jeho kariéra?

Zaujímavosti
10. apr. 2024 o 07:58
Poznáte ho ako Radovana z Princeznej so zlatou hviezdou. Ako však vyzerá herec dnes?

Jeden z najznámejších českých hercov 20. storočia Josef Zíma pred rokom oslávil svoje 90. narodeniny. Napriek tomu je stále aktívny. Ako však začala jeho kariéra?

Keď hovoríme o najslávnejších českých hercoch 20. storočia, musíme spomenúť aj Josefa Zímu. Osobnosť známa z programov ako Sejdeme se na Vlachovce či filmu Princezná so zlatou hviezdou však mala omnoho dlhšiu a rozmanitejšiu kariéru, než by ste sa mohli domnievať. Ako informoval portál dotyk.cz, dnes už 91-ročný herec a spevák totiž pôsobil aj v mnohých iných oblastiach, ako iba na striebornom plátne.

Rodičia kariéru najprv neschvaľovali

Josef Zíma, osobnosť českého divadla, filmu i hudobnej scény, sa narodil 11. mája 1932 v Prahe. Znamená to, že onedlho oslávi už 92. narodeniny, pričom sám svoju dlhovekosť nedokáže vysvetliť. "Ja neviem, čo tu ešte robím. Nemal by som tu už byť," poznamenal s úsmevom. Hoci má naozaj úctyhodný vek, jeho elán v zábavnej brandži stále nevyprchal, vďaka čomu sa môže pochváliť svojou viac ako sedem desaťročí dlhou kariérou. Ako to ale celé začalo?

Hoci sa stal slávnym nielen v celom Česku, ale aj na Slovensku a v ďalších krajinách, rodičia s jeho hereckou kariérou spočiatku nesúhlasili, aj keď sami obľubovali divadelné hry a hudbu. "Rodičia boli učitelia a vtedy sa ešte na komediantov pozeralo trošku cez prsty. Ale ja som bol na gymnáziu veľmi zlý žiak a exaktné vedy mi vôbec nešli. Matematika, chémia – to boli moji nepriatelia," poznamenal herec o svojej mladosti.

Obrovský úspech

No ukázalo sa, že urobil dobre. V nasledujúcich desaťročiach sa totiž nepreslávil len ako herec, ale aj ako spevák a moderátor. Jeho vášeň k týmto povolaniam bolo možné vidieť už po absolvovaní gymnázia, pričom študoval na pražskom konzervatóriu a aj na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení. Po dokončení prestížnych univerzít sa vydal na svoju prvú hereckú úlohu do Benešova pri Prahe, kde strávil tri roky. Neskôr ho však povolali do vojenskej služby, ktorú absolvoval v Armádnom umeleckom súbore.

Najväčší prelom Zímu však nastal tesne po skončení jeho služby v armáde. Nastúpil totiž do Divadla satiry, dnešného Divadla ABC, pričom miesto mu ponúkol ďalší legendárny český herec Ján Werich, známy napríklad z dvojdielneho filmu Cisárov pekár - Pekárov cisár ako Matěj a Rudolf II. Tu Zíma pôsobil až do roku 1962, no neskôr sa usadil v Mestských pražských divadlách, kde zotrval neuveriteľných 30 rokov.

Napriek jeho desiatky rokov dlhej kariére si však starší aj mladší diváci pamätajú Zímu z jednej legendárnej rozprávky. Ide o film Princezná so zlatou hviezdou z roku 1959, kde stvárnil nezabudnuteľného princa Radovana. Okrem toho účinkoval v niekoľkých televíznych inscenáciách a seriáloch a dokázal rozvíjať aj svoju hudobnú kariéru, ktorú prepojil s dychovkou v programe Sejdeme se na Vlachovce.

Hudba

Zíma sa tak preslávil aj ako spevák. Hoci jeho začiatky smerovali do popovej hudby, neskôr sa rozhodol zavítať aj na swingovú a rock'n'rollovú scénu. Medzi jeho najznámejšie hity patrí napríklad Blues pro tebe či jeho duet s názvom Naj, naj, naj s Pavlínou Filipovskou, ktorý si získal srdcia mnohých poslucháčov. S ňou sa tiež Zíma často objavoval v programe Sejdeme se na Vlachovce.

Od 70. rokov však znovu zmenil svoje smerovanie. Herec sa začal viac venovať predovšetkým spievaniu dychoviek a ľudových pesničiek. "My sme hudbu mali v rodine, môj strýko bol hudobný skladateľ František Pícha a moja mamička krásne spievala a hrala ochotnícke divadlo," poznamenal však s tvrdením, že nedokáže povedať, či je skôr hercom alebo spevákom.

V súčasnosti je Zíma aj napriek svojmu pokročilému veku stále aktívny. Pravidelne totiž vystupuje a zúčastňuje sa koncertov po celej Českej republike, pričom ho často sprevádzajú kapely či celé orchestre. Osobnosť je známa aj svojou vernosťou v osobnom živote. S manželkou Evou Klepáčovou bol Zíma ženatý od roku 1958 až do júna 2012, kedy herečka umrela.