17. aug. 2022 o 13:30
Ivan Rosa, pokec.sk

Babsy Jagušák: V Indonézii sme zbierali odpadky na pláži, rybár ich hodil naspäť do mora

placeholder
Čo na Pokeci prezradila Babsy Jagušák?
Zdroj: Instagram/babsyheriban

Ako Babsy Jagušák vníma ekologické aktivistky, ktoré sa objavujú na módných eventoch pomaľované krvou? Akým človekom bola pred 10 rokmi a ako by vás presvedčila, aby ste si radšej kúpili drahšie kvalitné tričko než fast-fashion? Dočítate sa v rozhovore relácie "Na pokec".

Zábava
17. aug. 2022 o 13:30
Babsy Jagušák: V Indonézii sme zbierali odpadky na pláži, rybár ich hodil naspäť do mora

Ako Babsy Jagušák vníma ekologické aktivistky, ktoré sa objavujú na módných eventoch pomaľované krvou? Akým človekom bola pred 10 rokmi a ako by vás presvedčila, aby ste si radšej kúpili drahšie kvalitné tričko než fast-fashion? Dočítate sa v rozhovore relácie "Na pokec".

Na najväčší chatovací portál Pokec.sk nedávno zavítala Barbara "Babsy" Jagušák. Je odborníčkou na udržateľnú módu, pričom sa angažuje aj v ďalších oblastiach súvisiacich s ekologickejšími spôsobmi života. Okrem toho sa tiež venuje moderovaniu, pričom ju môžete poznať napríklad z podcastov Nová doba udržateľná, či Big Storiezz by Babsy. V relácii "Na pokec" zodpovedala nielen naše otázky, ale aj vaše zaujímavé dotazy.

Aktivistky pomaľované krvou

O: Aký máš názor na eko-fashion aktivistky, ktoré napr. na módnych eventoch vystúpia nahé a pomaľované krvou?

BJ: Mne sa takéto prejavy nepáčia, lebo som mierumilovný človek. Ale uznávam, že keď chceme upozorňovať na pálčivé témy a nespravodlivosť, musí byť správanie aktivistiek "virálne". V tomto svete treba šokovať, ak chceme zaujať ľudskú pozornosť.

O: Sú na slovenskej eko-fashion scéne osobnosti, ktoré tomuto smeru robia skôr zlú publicitu? (nemusíš konkrétne menovať. 😁 Ale anonymné incidenty spomenúť môžeš. 🤣)

BJ: Nemyslím si, u nás sa ľudia často boja vyjadriť svoj názor a aj keď ho vyjadria, nebýva radikálny.

O: Skúsme to poňať nejako vtipne, ako by si presvedčila bežného Slováka, aby si radšej kúpil kvalitné tričko za 15-20 eur, než aby si za takú istú sumu kúpil 5 fast fashion tričiek? 😁

BJ: Povedala by som mu, že v tom 15-eurovom tričku zbalí viac báb. :D Alebo by som mu povedala, že je v tom 15-eurovom tričku viac sexi. :D Neviem, je to podľa mňa o osobnom pocite. Či sa chceme podieľať na tých pozitívnych zmenách, alebo či budeme donekonečna opakovať zabehnuté vzorce správania.

Kariéra moderátorky

O: Pokecajme trochu aj o moderovaní, chcela si byť odmalička moderátorkou alebo čím si chcela byť? 🙂

BJ: Moja mama pracovala v RTVS, otec na Kolibe, vyrastali sme v umeleckom prostredí. Nikdy som nechcela byť moderátorka. Mám rada umenie, chcela som študovať dejiny umenia v Ríme. Tatko mi povedal, že ma to neuživí, tak som mu ako 18-ročná uverila. Vyštudovala som marketing v Londýne a keď som sa vrátila, začala som pracovať v PR. Moderovanie prišlo ako blesk z jasného neba. Túto prácu mám rada, pretože vďaka nej sa musím stále vzdelávať a stretávam skvelých a zaujímavých ľudí.

O: Moderovanie dokáže niekedy byť náročné, ale aj vtipné. Máš nejaký zábavný zážitok alebo vtipný brebt, ktorý sa ti podaril? 😁

BJ: Mám spomienku na jednu z prvých akcií, ktoré som moderovala. Vrátili sme sa vtedy z Indie a nemala som čas na prípravu scenára. Bola to čistá katastrofa a hanbila som sa za svoj výkon. Odvtedy som prípravu nikdy nepodcenila.

O: Používaš pred moderovaním nejakú jazykovú alebo hlasovú rozcvičku? Prípadne, máš nejaký špecifický rituál? 😊

BJ: Mam taký rituál, že si pripravený scenár nahováram deň dopredu pred zrkadlom. :D Mám rada aj free style, ale ako sa hovorí, na to, aby mohol byť človek spontánny a vtipný, musí byť aj dobre pripravený.

Kým bola Babsy pred 10 rokmi?

O: Akým človekom bola Babsy pred 10 rokmi a akým je dnes? 🤔

BJ: Bola som študentka, žila som v Londýne, mala som oranžové vlasy, chodila som veľa von, mala som rada bezstarostný život, občas som si blicla prednášku. Milovala som tento lifestyle. Teraz som mama, mám viac zamestnaní, často stojím pri sporáku a chodím spať o deviatej. :D Proste rodinný život. Nesťažujem sa, len by som bola rada, keby som zostala stále cool a aby ma ľudia nevnímali ako nejakú tetu. Keď mi mladí ľudia vykajú, desí ma to.

O: Máš nejaký kariérny cieľ alebo sen, ktorý by si si chcela splniť? 🙂

BJ: Chcela by som vlastnú reláciu v telke o móde, dizajne, architektúre a šikovných ľuďoch.

Diskusia s používateľmi

P: Myslíš, že eko a udržateľnosť je téma, ktorou sa môžu zaoberať všetci? Aj rozvojové krajiny?

BJ: Myslím, že by sa mali, ale ak niekto rieši existenčné problémy, tak asi nie je priestor na eko témy. Dám príklad: V Indonézii sme vyzbierali pláž plnú odpadkov. Keď sme ich dali miestnemu rybárovi, aby ich vyhodil, hodil ich späť do mora.

P: Myslíš si, že by pomohlo ľudstvu, ak by si ľudia sami digitálne sledovali vlastnú uhlíkovú stopu, trebárs cez appky v mobile?

BJ: Myslím si, že je to dobrý nápad, ale veľké zmeny si vyžadujú plošné riešenia. Musíme tlačiť na politikov a veľké spoločnosti. Kým budú peniaze, kapitalizmus alebo rast ekonomiky jediné prvky úspechu, ďaleko sa nedostaneme.

P: Čo si myslíš, kam a prečo zmizla z médií Gretka (Thunberg), bojovníčka za čistú planétu?

BJ: Greta nezmizla, stále je veľmi aktívna vo svojej agende, len médiá sú nastavené tak, že každú tému živia maximálne 3 - 4 mesiace. Takto to je aj s vojnou na Ukrajine...

Bud Bindi a Stano Dančiak

Babsy okrem iného spomenula aj na detstvo, keď jej otec pracoval na rôznych projektoch pre televíziu a sama si dokonca zahrala v jednej relácii, na ktorú si možno spomeniete aj vy.

BJ: Áno, tatino pracoval roky na Kolibe. okrem toho točil vtipné skeče Bud Bindi, bol aj scenáristom dvoch filmov - Utekajme, už ide a Dávajte si pozor.

P: Teraz sa mi pripomenulo detstvo. Bud Bindi som sledoval ako malý... 🤣 🙌 Aj Stano Dančiak bol top. 🤘😂

BJ: Ja som v jednej epizóde hrala dievčatko s plyšovým levom, ktorému Dančiak vylúpol oko a namiesto neho dal ukradnutý diamant. :D