10. sep. 2022 o 10:52
Miroslav Novysedlák, ekonomika.pravda.sk

Najlepší med máme na východe: Slovák vyhral trikrát po sebe svetovú výstavu, má 10 medailí

placeholder
Tibor Vargapál
Zdroj: facebook.com/kosiceofficial, facebook.com/tibor.vargapal.9

Slovák Tibor Vargapál je uznávaný slovenský včelár, ktorý robí Slovensku naozaj dobrú reklamu. Môže sa pýšiť siedmimi zlatými, dvoma striebornými a jednou bronzovou medailou. Trikrát po sebe vyhral výstavu o najlepšiu včeliu farmu na svete.

Zaujímavosti
10. sep. 2022 o 10:52
Najlepší med máme na východe: Slovák vyhral trikrát po sebe svetovú výstavu, má 10 medailí

Slovák Tibor Vargapál je uznávaný slovenský včelár, ktorý robí Slovensku naozaj dobrú reklamu. Môže sa pýšiť siedmimi zlatými, dvoma striebornými a jednou bronzovou medailou. Trikrát po sebe vyhral výstavu o najlepšiu včeliu farmu na svete.

Slovensko má na konte obrovské prvenstvo. 47. svetovú včelársku výstavu Apimondia v Instanbule ovládli Slováci. Tí si odniesli až 28 medailí. Včelár Tibor Vargapál už po tretíkrát vyhral titul najúspešnejšej včelárskej farmy na celom svete. Na druhej priečke za Slovenskom bolo Poľsko s dvanástimi medailami a tretia bola Brazília s ôsmimi medailami, uvádza portál Pravda.

So včelami bol spojený od detstva

Takéto víťazstvo nie je v rámci slovenských včelárov ničím výnimočným. Aj na výstave v Monetreale bol tím slovenských včelárov ten najlepší. Vargapál sa venuje včelárstvu približne dvadsať rokov, no jeho úspechu predchádzal pád. Pracoval ako finančný analytik na burze, no jeho kariéra náhle skončila. Finančne na tom nebol práve najlepšie, keďže o prácu prišla aj jeho manželka.

Popri krušných časoch si spomenul na včelnicu so 40 úľmi na Zemplíne, ktorú mal jeho starý otec. Včelnica bola súčasťou rodinnej tradície. Okrem včiel tam chovali aj prasatá, kravy a hydinu. V detstve sa spolu s dedom o ňu starali. Vtedy si uvedomil, že všetko, čo sa vtedy naučil, môže zužitkovať práve teraz. Včelárstvu sa rozhodol venovať na profesionálnej úrovni.

Jeho dedo bol nadšený, že niekto chce pokračovať v tejto tradícii. Keď však vykonal inventúru včelnice, zistil, že iba päť úľov bolo použiteľných. Rozhodol sa, že si požičia peniaze a kúpi 125 nových úľov. Počas prvého roka sa mužovi darilo, a to aj vďaka počasiu. Včely vyprodukovali desať ton medu, čo znamená, že v rámci finančnej stránky mu svitalo na lepšie časy.

Zarobené peniaze mu postačili na to, aby požičané finančné prostriedky vrátil kamarátom a dokonca investoval do nového rodinného podniku. Včelár tvrdí, že to, že sa mu zadarilo, nebolo o šťastí. Prirovnáva to skôr k existenčnému strachu a práve ten ho donútil konať, aby sa z dlhov dostal. Učil sa od profesionálov a nadobudol kontakty aj so včelármi z Nemecka, Rakúska či Maďarska.

Podniká spolu s manželkou

Včelnica v obci Hraň v okrese Trebišov je síce malým rodinným podnikom, no aj tak ide o výnosný obchod. Za tie roky je včelnica vybavená modernými technológiami a je v nej poriadok i čistota. V dobrých rokoch sa včelárovi podarí vytočiť aj neuveriteľných 15 000 kilogramov medu. Ten následne predáva vo svojej vlastnej predajni, ktorú má v Košiciach.

Nevyrába len med, ale aj produkty z medu, ktoré vynášajú minimálne tak dobre ako samotný med. Jeho výrobky sú vždy úhľadne zabalené, manželia Vargapálovci si dokonca dizajn obalov navrhli sami. Zaň získali jednu zo zlatých medailí na výstave v Istanbule. Tibor Vargapál vysvetlil, že jeho manželka je nielen skúsenou medárkou, ale aj kreatívnou návrhárkou.

Aktuálnu sezónu vo svojej včelnici označuje ako rekordnú. Je za tým hlavne znáška agátového medu. Okrem neho predáva aj repkový, slnečnicový alebo pohánkový med. Za zmienku stojí aj medovicový med z jedle, za ktorým musí včelár cestovať do Volovských vrchov, ako aj med z gemerských líp.